Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

18-3-2022b-070

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

Καλαφάτης: «Η κυβέρνηση επενδύει στη δημόσια Υγεία»

«Επενδύουμε στη δημόσια υγεία, στην πρόληψη, τις προληπτικές εξετάσεις. Άλλωστε, είναι καλύτερα για όλους μας να προλαμβάνουμε, παρά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα υγείας. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγιεινής από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, έρχεται να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης αλλά και θεραπείας. Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα, να εργασθούμε δίπλα στην οδοντιατρική κοινότητα, να συνεργασθούμε για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σ.Ε.Υ του Α.Π.Θ., η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του εορτασμού της 20ης Μαρτίου – Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι,

Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια για τη σημερινή διοργάνωση με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγιεινής. Διανύουμε μια περίοδο που η έγνοια όλων εστιάζει στην υγεία. Και εσείς είστε πρωταγωνιστές στο διαρκή αγώνα που στόχο έχει να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα  όλων μας. Σας ευχαριστούμε για το πολυσήμαντο έργο που επιτελείτε. Για την τεράστια  συνεισφορά σας στην ενημέρωση, την πρόληψη αλλά και τη διάχυση της γνώσης γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τη στοματική υγεία.

Η προσφορά σας στον άνθρωπο και την κοινωνία  προβάλλει ξεκάθαρα αν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία υπολογίζει ότι οι στοματικές παθήσεις πλήττουν παγκοσμίως 3,9 δισεκατομμύρια πολίτες ενώ η οδοντική τερηδόνα αφορά το μισό περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Για πολλές από τις νόσους του στόματος μπορεί να υπάρξει πρόληψη με τη συνεργασία της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

 

Με συστηματικό τρόπο και συντονισμό ενεργειών, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα και κοινωνία, πρέπει και μπορούμε ν΄αναδείξουμε:

– Τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής σε κάθε ηλικία, τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και τη στενή σχέση της με την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

– Τη σημασία του ρόλου και του επιστημονικού έργου των Οδοντιάτρων, στις ιδιαίτερες, μάλιστα, συνθήκες της πανδημίας και της ασφαλούς επικοινωνίας των πολιτών με τους οδοντιάτρους.

 

– Τις πολιτικές, τα προγράμματα και της ενημερωτικές δράσεις της Πολιτείας για την προαγωγή της στοματικής υγείας, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας Υγείας, για τον προληπτικό έλεγχο και την οδοντιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας -όπως τόνισε ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι το χτίσιμο ενός νέου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Για να είναι αυτό η πρώτη γραμμή άμυνας του Ε.Σ.Υ. Για να παρέχει αμεσότερα καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, για να πετύχει τους στόχους αυτούς να αξιοποιήσει σημαντικούς πόρους, τόσο το από Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ. Αλλά και να διευρύνει τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικών φορέων, ώστε το νέο ΕΣΥ να μην αφήνει κανένα πίσω. Έγιναν ήδη στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας τα πρώτα -υποχρεωτικά είναι η αλήθεια- βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά οι υπηρεσίες στον κάθε πολίτη ήταν δωρεάν. Επενδύουμε στη δημόσια υγεία, στην πρόληψη, τις προληπτικές εξετάσεις. Άλλωστε, είναι καλύτερα για όλους μας να προλαμβάνουμε, παρά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα υγείας.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγιεινής από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, έρχεται να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης αλλά και θεραπείας.  Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα, να εργασθούμε δίπλα στην οδοντιατρική κοινότητα, να συνεργασθούμε για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε.

Με αυτές τις σκέψεις αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι είμαι πρόθυμος να συμβάλω όπως μπορώ στο σημαντικό σας έργο, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σας και εύχομαι  επιτυχία στους στόχους σας που είναι άλλωστε κοινοί».

 

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: «Εγνατία των Λιμένων – Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός Ρόλος»
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος