Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις Επετείους της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, της Επετείου του ΟΧΙ στις 28 Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου

25-10-2021a-024

25-10-2021a-031 25-10-2021a-048-1

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις Επετείους της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, της Επετείου του ΟΧΙ στις 28 Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου

Καλαφάτης: Οι Έλληνες δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας»

Οι Έλληνες δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τον εναέριο χώρο και τις θάλασσές μας. Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι κραυγές. Ξέρουμε -και το ξέρουν- ότι οι Έλληνες ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα. Ότι με περηφάνια και εθνική αυτοπεποίθηση, μπορούμε να κάνουμε εφικτό, εκείνο που οι άλλοι θεωρούν ανέφικτο. Ότι δεν οραματιζόμαστε στη βάση των αριθμών, αλλά με τη δύναμη της ψυχής. Ότι επαγρυπνούμε και προετοιμαζόμαστε για ό,τι μπορεί να χρειαστεί η Πατρίδα μας”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις Επετείους της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, της Επετείου του ΟΧΙ στις 28 Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου.

Και πρόσθεσε: Οι μέρες αυτές είναι για μας τους Μακεδόνες, αλλά και για όλους τους Έλληνες ύμνος στις έννοιες Πατρίδα, Πίστη, Παράδοση. Είναι μέρες γιορτής διδαχής, έμπνευσης και ανάτασης των Ελλήνων. Μέρες που αναδεικνύουν την ανάγκη  συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στους ίδιους στόχους. Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάγκες των καιρών”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

 

Κύριε Πρύτανη, Εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, Κυρίες και κύριοι

 

Κορυφαία γεγονότα της ιστορίας μας έχουν συνδέσει την  Πατρίδα μας με τη Χριστιανοσύνη, την πίστη μας με την ελευθερία. Κάποια από τα γεγονότα αυτά, μας έχουν δώσει διπλές -εθνικές και ταυτόχρονα θρησκευτικές- γιορτές.

 

Προέχουν ανάμεσά τους το ξεκίνημα της επανάστασης του ΄21 την 25η Μαρτίου στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αλλά και η απελευθέρωση της πόλης μας από  τον οθωμανικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου του 1912 τη μέρα του Αγίου Δημητρίου, αμέσως μετά τις  νικηφόρες μάχες στα Γιαννιτσά και στο Σαραντάπορο.

Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, τις ίδιες περίπου μέρες, στις 28 Οκτωβρίου του 1940 οι Έλληνες θα αντέτασσαν βροντερό ΟΧΙ στην προέλαση του παντοδύναμου Άξονα, στην επιβουλή του φασισμού και του ναζισμού. Οι λίγοι θα τα έβαζαν με τους πολλούς και θα αποδείκνυαν αντρειοσύνη που θα οδηγούσε στον παγκόσμιο θαυμασμό και τον έπαινο ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

 

Οι μέρες λοιπόν αυτές είναι για μας τους Μακεδόνες, αλλά και για όλους τους Έλληνες ύμνος στις έννοιες Πατρίδα, Πίστη, Παράδοση. Είναι μέρες γιορτής διδαχής, έμπνευσης και ανάτασης των Ελλήνων. Μέρες που αναδεικνύουν την ανάγκη  συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στους ίδιους στόχους. Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάγκες των καιρών.

 

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της  γειτονιάς μας. Για την πόρτα ωστόσο του διαλόγου υπάρχει ένα και μόνο κλειδί. Είναι το Διεθνές Δίκαιο, η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι Διεθνείς Συνθήκες. Υπάρχει, όμως,  πιο πάνω από την πόρτα και μια επιγραφή γραμμένη με το αίμα εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Μια επιγραφή με μόνο μια λέξη: Τη λέξη ΟΧΙ. Και την επιγραφή αυτή την προβάλλουμε σήμερα απέναντι σε  όσους διεκδικούν ρόλο ταραξία στη γειτονιά μας, σε όσους απερίσκεπτα και ανόητα εκτοξεύουν απειλές, σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Ότι οι Έλληνες δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τον εναέριο χώρο και τις θάλασσές μας. Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι κραυγές.

 

Ξέρουμε -και το ξέρουν- ότι οι Έλληνες ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα. Ότι  με περηφάνια και εθνική αυτοπεποίθηση, μπορούμε να κάνουμε εφικτό, εκείνο που οι άλλοι θεωρούν ανέφικτο. Ότι δεν οραματιζόμαστε στη βάση των αριθμών, αλλά με τη δύναμη της ψυχής. Ότι επαγρυπνούμε και προετοιμαζόμαστε για ό,τι μπορεί να χρειαστεί η Πατρίδα μας.

 

Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και περηφανευόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία με χώρες της γειτονιάς μας. Με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία.  Χτίζουμε στρατηγικές συνεργασίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Γαλλία, τις Η.Π.Α. Ενισχύουμε την παρουσία της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την Ευρώπη και τον Κόσμο. Αντιμετωπίζουμε -και το έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες τουρκικές  διεκδικήσεις.

 

Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη μετά τη Δοξολογία για την Εορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης