Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο επίσημο δείπνο μετά την τελετή απονομής του 2ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», παρουσία της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου

13-10-2021a-192

13-10-2021a-036 13-10-2021a-065

13-10-2021a-223

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο επίσημο δείπνο μετά την τελετή απονομής του 2ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», παρουσία της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Καλαφάτης: Η φετινή βράβευση τιμά τη συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα και τα βήματα ελευθερίας μέσω του εμβολιασμού.

«Η φετινή βράβευση έρχεται να επισημάνει και να τιμήσει τη συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα και τα βήματα ελευθερίας που κατακτήσαμε μέσω του εμβολιασμού. Αναδεικνύει και δικαιώνει τον σκοπό της Επιστήμης να συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Επιβραβεύει και αναδεικνύει διεθνώς τη συνεπή επιστημονική προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα και γεννά ελπίδες ευημερίας και προόδου για όλους τους πολίτες, στην Ευρώπη και στον κόσμο.  Επισημαίνει ταυτόχρονα πως ο πόλεμος κερδήθηκε από την Επιστήμη και είναι στο χέρι μας να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το τείχος ανοσίας που βάζει φρένο στα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις ανθρώπινες απώλειες σε όλο τον κόσμο», τόνισε σε χαιρετισμό του, στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε μετά την τελετή απονομής του 2ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», παρουσία της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας  να πυκνώσουμε το τείχος που μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα μέτρα άμυνας που καθήλωσαν την παγκόσμια οικονομία, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση σε καιρό ειρήνης, ανέστειλαν βασικές ελευθερίες, ταλαιπώρησαν τις κοινωνίες. Ευχόμαστε και προσδοκούμε η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από την πόλη που για αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι των πολιτισμών, να μεταφέρει παντού στην Ευρώπη το μήνυμα της φετινής επιλογής. Ευχόμαστε και προσδοκούμε ο καινούργιος θεσμός της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης «Θεοφανώ» να αναδειχθεί σε διεθνές βήμα διαλόγου όπου διακεκριμένες προσωπικότητες θα καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Έτσι ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας. Ευχόμαστε και προσδοκούμε να αναδεικνύει και να επιβραβεύει την αξιοσύνη, την προσφορά στο συλλογικό καλό, τον αγώνα για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών στόχων, αρχών και αξιών. Την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια δύναμη ειρήνης, προόδου, συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Γιατί οι Ευρωπαίοι -όλοι μαζί- οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Σίγουροι ότι ένα καλύτερο αύριο είναι ήδη παρόν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας που λαμπρύνει την εκδήλωση αυτή και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,  διακεκριμένοι παράγοντες της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετική τιμή για την πόλη μας, αλλά και τη Χώρα μας, η απονομή του δεύτερου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Είναι σπουδαίο που τιμήσαμε σήμερα στη Ροτόντα, το σύμβολο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τους δύο κορυφαίους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Εκπέμπουμε την ίδια έκφραση του νου και της ψυχής: Ευχαριστούμε δρ. Ufur Sahin ευχαριστούμε  δρ. Ozlem Tureci. Η ανθρωπότητα σας ευγνωμονεί και θα σας ευγνωμονεί για πάντα που μας δώσατε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο απέναντι σε έναν ύπουλο, θανατηφόρο ιό. Σας ευγνωμονεί για την αδιάλειπτη προσπάθεια και την αφοσίωσή σας στο Κοινό Καλό.

Η φετινή βράβευση έρχεται να επισημάνει και να τιμήσει τη συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα και τα βήματα ελευθερίας που κατακτήσαμε μέσω του εμβολιασμού.

Αναδεικνύει και δικαιώνει τον σκοπό της Επιστήμης να συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Επιβραβεύει και αναδεικνύει διεθνώς τη συνεπή επιστημονική προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα και γεννά ελπίδες ευημερίας και προόδου για όλους τους πολίτες, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Επισημαίνει ταυτόχρονα πως ο πόλεμος κερδήθηκε από την Επιστήμη και είναι στο χέρι μας να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το τείχος ανοσίας που βάζει φρένο στα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις ανθρώπινες απώλειες σε όλο τον κόσμο.

Είναι στο χέρι μας να πυκνώσουμε το τείχος που μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα μέτρα άμυνας που καθήλωσαν την παγκόσμια οικονομία, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση σε καιρό ειρήνης, ανέστειλαν βασικές ελευθερίες, ταλαιπώρησαν τις κοινωνίες.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από την πόλη που για αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι των πολιτισμών, να μεταφέρει παντού στην Ευρώπη το μήνυμα της φετινής επιλογής.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε ο καινούργιος θεσμός της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης «Θεοφανώ» να αναδειχθεί σε διεθνές βήμα διαλόγου όπου διακεκριμένες προσωπικότητες θα καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Έτσι ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε να αναδεικνύει και να επιβραβεύει την αξιοσύνη, την προσφορά στο συλλογικό καλό, τον αγώνα για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών στόχων, αρχών και αξιών.

Την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια δύναμη ειρήνης, προόδου, συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Γιατί οι Ευρωπαίοι -όλοι μαζί- οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Σίγουροι ότι ένα καλύτερο αύριο είναι ήδη παρόν.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αυτή, που συνδέει ακόμη περισσότερο τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Ελλάδα με την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.

13-10-2021a-177

 

Προηγούμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών
Επόμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στα Parapolitika 90.1 FM και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή