Χαιρετισμός Θ. Καράογλου στη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον 3ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό (08-11-2019)

ypes press002
ypes press002

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

(08-11-2019)

 

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

εύχομαι σε:

-μαθητές,

-γονείς

-και δασκάλους

να έχετε μια όμορφη ημέρα.

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους συμμετέχοντες του 3ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θέμα “Ποντιακός Ελληνισμός:

-Μνήμες και όνειρα,

-παρελθόν,

-παρόν

-και μέλλον”.

Η πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στηρίζει ως ενεργός εταίρος,  είναι αξιέπαινη, διότι μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος δίδαξε σε περίπου 25.000 μαθητές από 400 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και την ομογένεια:

-την ιστορία,

-τον πολιτισμό,

-την παράδοση

-και τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Βοήθησε, δηλαδή, στη διάδοση της ιστορίας του Έθνους μας και στη διαιώνισή της στις επόμενες γενιές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όπως είναι εξίσου σημαντικό να μη λησμονούμε ότι τα πιστεύω μας είναι η ταυτότητά μας.

Η ιστορία, όταν διδάσκεται σωστά, παρέχει απαντήσεις για:

-τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και των κοινωνιών,

-τις συνήθειές τους,

-τις πράξεις τους.

Μας βοηθά να κατανοήσουμε:

-τις αλλαγές

-και τα γεγονότα

που μας οδήγησαν στο σήμερα.

Μιλώντας πρωτίστως με την ιδιότητα του γονιού και όχι του πολιτικού, έχω να επισημάνω ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Όχι ως ξεπερασμένες έννοιες, αλλά πάνω από όλα ως:

-αξίες

-και μηνύματα

για όλα τα σοβαρά γεγονότα και τα κοινωνικά θέματα.

Μόνο αν γνωρίσουν τις ρίζες:

-του πολιτιστικού

-και ιστορικού μας θησαυρού

θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν αισθήματα:

-σεβασμού

-και εκτίμησης

για τους προγόνους τους και όσα εκείνοι μας διασφάλισαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους.

Παράλληλα η συμμετοχή σε αυτού του είδους τον διαγωνισμό βοηθά να οικοδομηθεί και ένα πνεύμα:

-συλλογικότητας,

-συνεργασίας,
-υπευθυνότητας

-και ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

Κλείνοντας, για να μη σας κουράσω, συγχαίρω όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Σημασία δεν έχει η τελική κατάταξη αλλά η προσπάθεια.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς που παρακίνησαν τα παιδιά να συμμετέχουν, αλλά και στους γονείς που κάθισαν δίπλα τους και τα βοήθησαν να δημιουργήσουν.

Με αυτές τις σκέψεις έχω τη χαρά να κηρύσσω την έναρξη της εκδήλωσης, διαβεβαιώνοντάς σας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε ανάλογες πρωτοβουλίες που “ποτίζουν” τις ρίζες του δέντρου της εθνικής μας αυτογνωσίας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Προηγούμενο άρθροΔεύτερη πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης δράσεων για το έργο «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων προώθησης στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Παραδοσιακών τοπικών Προϊόντων στη Μακεδονία και Θράκη», με διακριτικό τίτλο “ΠΑΡΑΓΩ” (Α.Π.: 6704/05-11-2019).
Επόμενο άρθροΓια την καθιέρωση 12μηνης τουριστικής περιόδου στη Β. Ελλάδα συζήτησαν οι Θ. Καράογλου και Χ. Θεοχάρης στο Διοικητήριο