Επίσκεψη στη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» στο Ωραιόκαστρο

ypes press002
ypes press002
Τη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» στο Ωραιόκαστρο επισκέφτηκαν σήμερα, 10 Απριλίου 2019, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους της Μονάδας, συνομίλησαν με μέλη του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία «Ελπίδα», με τους εργαζόμενους, με γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στη Μονάδα, ενώ ήρθαν σε επαφή και με τα παιδιά που λαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα των εργαζομένων.
Το Υπουργείο Εργασίας έπειτα από αίτημα της Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, και του Συλλόγου, έχει παραχωρήσει για 10 χρόνια έξι ακίνητα που βρίσκονται στην πρώην Παιδόπολη «Άγιος Δημήτριος» του δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από τον Σύλλογο για την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας σε άτομα με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους.
Η παραχώρηση έγινε σε εφαρμογή νόμου του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε το 2018, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης της ακίνητης περιουσίας του για την υλοποίηση έργων ή προγραμμάτων κοινωφελούς ή προνοιακού χαρακτήρα.
Κατά την επίσκεψη, έγινε γνωστό ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αναπηρίες εντός του χώρου της Μονάδας.
«Είναι πολύ σημαντικό από την πλευρά της κυβέρνησης να ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιες δομές, να βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουν αυτές οι δομές και να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υλοποιούμε, όσο το δυνατόν αυτό είναι εφικτό, αυτές τις ανάγκες. Πραγματικά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι και οι άνθρωποι που εργάζονται στις δομές αυτές αλλά κυρίως οι γονείς οι οποίοι έχουν την άμεση επαφή με τις δομές χρειάζονται υποστήριξη, χρειάζονται περισσότερα χρήματα, χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», υπογράμμισε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
«Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας έχουμε παραχωρήσει, μετά από τις ενέργειες της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, έξι ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μπορέσει ο Σύλλογος να φτιάξει στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, προκειμένου τα άτομα αυτά να μπορούν σιγά σιγά να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο ημιαυτονομίας», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μονάδας, Μαρία Καστανοπούλου -Δρακάκη, σε δηλώσεις της επισήμανε ότι ποτέ μέχρι σήμερα κάποιος εν ενεργεία υπουργός δεν επισκέφθηκε τη δομή, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας και επανέλαβε την ανησυχία των γονέων ατόμων με αναπηρία για το τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή.
Η επίσκεψη έκλεισε με μια εποικοδομητική συζήτηση σε χώρο της Μονάδας, όπου γονείς παιδιών με αυτισμό εξέφρασαν στις δύο υπουργούς τις αγωνίες, τις όμορφες αλλά δύσκολες εμπειρίες τους, ενώ οι εξειδικευμένοι επιστήμονες της Μονάδας αναφέρθηκαν στις εξειδικευμένες γνώσεις τους αναφορικά με τον αυτισμό και την Αναπηρία.

sdr
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο
Επόμενο άρθροΣύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για την αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας