Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στο ραδιόφωνο του News24/7 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού

ypes press002
ypes press002

Δημοσιογράφος: Να πάμε στη Θεσσαλονίκη, αύριο στις 19.30 μιλάει ο πρωθυπουργός, ετοιμάζονται όμως αντί συγκεντρώσεις… είναι το κλίμα είναι πολύ εύφλεκτο, διχαστικό. Να συνομιλήσουμε τι ακριβώς γίνεται όμως με την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης την κα. Κατερίνα Νοτοπούλου. Καλή σας μέρα κυρία Υπουργέ.

Υφυπουργός: Καλημέρα

Δημοσιογράφος: Υποθέτουμε ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού να μιλήσει αύριο στο Παλαι ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη έχει και έναν έντονο συμβολισμό που συνδέεται ευθέως και με το Μακεδονικό έτσι δεν είναι;

Υφυπουργός: Φυσικά, εκδήλωση της Παρασκευής είναι ευκαιρία για να απευθυνθούμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας που δεν τους εκφράζουν οι ακραίες φωνές εθνικισμού που ακούγονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και να στείλουμε ενωμένοι το μήνυμα ότι η Μακεδονία προχωράει μπροστά, λέει ναι στη δημοκρατία και λέει ναι και στην αλληλεγγύη.

Δημοσιογράφος: Έχουμε απειλές σε ανακοινώσεις που υπάρχουν από ακροδεξιούς κύκλους και οργανώσεις, ποια ακριβώς είναι η κατάσταση κα. Νοτοπούλου;

Υφυπουργός: Είναι μια πραγματικότητα αλλά η εκτίμησή μας είναι πως δεν είναι τόσο μεγάλου μεγέθους όσο μας δίνουν τα social media να καταλάβουμε. Είναι αρκετοί οι πληρωμένοι λογαριασμοί έχουμε την εντύπωση. Δεν είναι αυτό το κλίμα που επικρατεί στην πόλη. Το κλίμα που επικρατεί στην πόλη είναι ένα κλίμα μιας Θεσσαλονίκης και πολιτών που θέλουν η πόλη επιτέλους να πάει μπροστά να συνεχίσει τα πολλά και τα μεγάλα που γίνονται τα τελευταία χρόνια, να ξεφύγει από τα δεσμά που την είχαν καθηλώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις, και επιτέλους να έχει και το ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια.

Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία και ειδικά στη Μακεδονία, είναι συντριπτική αυτή η πλειοψηφία, είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό δεν είναι και μια αποτυχία, επικοινωνιακή ας το πούμε από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη;

Υφυπουργός: Δεν είναι αυτή η εκτίμηση που έχουμε εμείς. Η αίσθηση που έχουμε και νομίζω ότι αποτυπώνεται στην καθημερινή συζήτησή μας με τους πολίτες, είναι πως όσο περισσότερο ενημερώνονται οι πολίτες για τα χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας και τα τυπικά και τα πολιτικά τόσο περισσότερο καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα. Εδώ όμως παίζει και ένα πάρα πολύ άσχημο παιχνίδι η Νέα Δημοκρατία και οφείλω να το επισημάνω. Πέρα από τα απαράδεκτα που ειπώθηκαν στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, φτάσαμε να ακούσουμε ότι ανταλλάξαμε το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Αλλά επειδή αυτό έχει ήδη σχολιαστεί αρκετά εγώ θα σχολιάσω την χθεσινή ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.

Δημοσιογράφος: Και εμάς μας έκανε εντύπωση αυτή κα. Νοτοπούλου. Λέει ότι την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, να το πω γιατί οι ακροατές μας δεν είναι υποχρεωμένοι να το γνωρίζουν, προετοιμάζει το Συνέδριο που ενώνει τους έλληνες αναδεικνύοντας την νέα Ελλάδα της δημιουργικής ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει αντι-εκδήλωση με την οποία προτιμάει να διακινδυνεύσει την ομαλότητα της πόλης. Σας κατηγορούν ευθέως ότι υπονομεύετε την ομαλότητα.

Υφυπουργός: Να ζητήσουμε συγγνώμη λοιπόν από τη Νέα Δημοκρατία που της κλέβουμε τα φώτα. Τα φώτα όμως ανήκουν στους δημοκρατικούς πολίτες και η τύχη της Θεσσαλονίκης δεν καθορίζεται πια ούτε από Παπαγεωργόπουλους ούτε από Ψωμιάδηδες κ. Σκουρή. Την τύχη της Θεσσαλονίκης την καθορίζουν οι δημοκρατικοί πολίτες. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και μια σειρά από βήματα που γίνονται στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι αυτά που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων και όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη πόλο ανάπτυξης. Εμείς λοιπόν κοιτάμε στο μέλλον, ανησυχούμε ιδιαίτερα που η Νέα Δημοκρατία φλερτάρει με το δόγμα “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”, αλλά νομίζω ότι οι πολίτες θα κρίνουν. Ξέρετε τις προηγούμενες ημέρες ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό στη Θεσσαλονίκη  οι πορείες των μαθητών, άραγε ήταν μαθητικές πορείες; γιατί εγώ από το παράθυρο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης έβλεπα κουκουλοφόρους που πετούσαν πυρσούς και ρόπαλα. Αν  είναι αυτή η αριστεία που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ας το πούνε ξανά δημόσια.

Δημοσιογράφος: Δεν ανησυχείτε μήπως τώρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιστρέψει στη δεξιά;

Υφυπουργός: Ανησυχώ όχι μήπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιστρέψει στη δεξιά, ανησυχώ μήπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιστρέψει στο πολύ σκοτεινό του παρελθόν, στο παρελθόν της διαφθοράς, της συντήρησης, της οπισθοδρόμησης, της αρτηριοσκλήρωσης αν θέλετε. Είμαι βέβαιη όμως ότι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ενωθούμε, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στη μάχη της καθημερινότητας, και θα το κερδίσουμε το στοίχημα.

Δημοσιογράφος: Θα επανέλθω να σας ρωτήσουμε για τυχών υποψηφιότητα σας. Ήθελα να επιμείνω λίγο κα. Νοτοπούλου, δημιουργείται αντι-συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και ήθελα να σας ρωτήσω για αυτό, και μάλιστα οι διοργανωτές καλούν να έρθει ο κόσμος με κίτρινα γιλέκα για τη Μακεδονία. Ήθελα καταρχήν για αυτό το σχόλιο σας και μετά θα σας ρωτήσω για μια δεύτερη αντι-συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Υφυπουργός: Κοιτάξτε, προφανώς και δεν είναι αυτό το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα. Εάν επιλέξουν επικοινωνιακά να το χρησιμοποιήσουν δεν έχω κάποιο λόγο να το σχολιάσω. Κοιτάξτε, εμείς δεν φοβόμαστε ούτε τις διαδηλώσεις ούτε τις συγκεντρώσεις, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε έλληνα πολίτη να μιλά και να τοποθετείται. Από εκεί και πέρα όμως είμαι απολύτως βέβαιη πως το μήνυμα θα δοθεί μέσα από το Παλαι ντε Σπορ, από το Αλεξάνδρειο γήπεδο, και εκεί θα είναι ισχυρότατο, θα είναι ότι η Θεσσαλονίκη δε γυρνά πίσω, η Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτή, δεν είναι η ακροδεξιά Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας ρωτήσω γιατί φαίνεται ότι νεο-μακεδονομάχοι, όπως αυτοαποκαλούνται, καλούν κόσμο μέσα στο Παλαί ντε Σπορ για να πει όχι στον εθνομηδενισμό, φοβάστε επεισόδια;

Υφυπουργός: Κατ’ αρχάς δεν θα έχουμε face control, οποιοσδήποτε θέλει να έρθει με πολύ μεγάλη μας χαρά θα τον δεχτούμε. Δεν φοβόμαστε ούτε τις προκλήσεις και δεν φοβόμαστε την αντίθετη άποψη. Κοιτάξτε, η Θεσσαλονίκη δεν είναι η Θεσσαλονίκη με τις περικεφαλαίες, δεν είναι η Θεσσαλονίκη με τις χλαμύδες και δεν νομίζω ότι υπάρχει σύγχρονος θεσσαλονικιός που ταυτίζεται με τον όρο μακεδονομάχος. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που εύλογα διατηρούν μια αγωνία ταυτοτική αν θέλετε, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το κάποιος να προσδιορίζεται ως μακεδονομάχος, να παίρνει τα όπλα να κατακτήσει τι; Αυτό που επιτυγχάνει αυτή η Συμφωνία είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ποιός δεν το θέλει αυτό, και μάλιστα χωρίς να έχουμε απολέσει ίχνος του εθνικού μας συμφέροντος.

Δημοσιογράφος: Σας ρωτώ για τις αντι-συγκεντρώσεις γιατί ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για Γκοτζαμάνηδες στην Βουλή.

Υφυπουργός: Προφανώς το είπαμε, υπάρχει μια προσπάθεια αναβίωσης αυτής της πολύ σκοτεινής εποχής της πόλης από ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά θα πέσει στο κενό, είμαστε βέβαιοι. Ο ακροδεξιός συρφετός που νομίζει ότι μπορεί να κάνει κουμάντο αν θέλετε στη Θεσσαλονίκη διαψεύδεται καθημερινά. Η απάντηση θα δοθεί από όλους τους πολίτες και αύριο και κάθε μέρα.

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε ότι το όνομα σας έχει ακουστεί πολύ για υποψηφιότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι φήμες που έχουν κάποια βάση αυτές;

Υφυπουργός: Κοιτάξτε, σε ότι με αφορά και θέλω να είναι ξεκάθαρη σε αυτό, ο στόχος είναι να είμαστε χρήσιμοι όπου βρισκόμαστε. Εγώ και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, και τώρα πια επικεφαλής του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις και προσπαθώ με όλη μου την ψυχή έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να διατηρήσει το αναπτυξιακό της προφίλ, να κάνει βήματα μπροστά και να πετύχει όλα όσα έχουν ανάγκη οι πολίτες της. Επομένως στην προσπάθεια καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συνταχθούμε, δεν έχει σημασία το ποιός θα είναι μπροστά αν με ρωτάτε, σημασία έχει να μην ξαναγυρίσει η πόλη στον Ψωμιάδη και τον Παπαγεωργόπουλο, σημασία έχει να μην είναι η πόλη έρμαιο των ανόητων φωνών που ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Δημοσιογράφος: κα. Νοτοπούλου ξέρετε, εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμάς, έχετε καταγγελθεί πολύ , στα όρια του λιντσαρίσματος κάποιες φορές ή και πέρα από αυτά, επειδή προσληφθήκατε κάποτε στο Δήμο Θεσσαλονίκης ως καθαρίστρια και δεν δουλέψατε ως καθαρίστρια. Τώρα που έχει περάσει καιρός από τότε που φούντωσε αυτή η συζήτηση –ξανα λέω στα όρια του κανιβαλισμού και πέρα από αυτά- πως το σκέφτεστε, μήπως ήταν λάθος;

Υφυπουργός :  Δεν ήταν κάτι που με αφορούσε προσωπικά, το έχω απαντήσει αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να το απαντήσω άλλη μία φορά. Είχανε προσληφθεί εκατοντάδες άτομα εκείνη την περίοδο με την απαράδεκτη δίμηνη σύμβαση της καθαριότητας, διότι δεν είχε προβλεφθεί έγκαιρα από το Δήμο Θεσσαλονίκης το άνοιγμα θέσεων προκειμένου να καλύψει τις άλλες ανάγκες, που ήταν απασχόληση στα σχολεία, θερινή απασχόληση των παιδιών, στα τουριστικά περίπτερα, και είναι μια πάγια τακτική των δήμων να αξιοποιούν το προσωπικό μέσα από τις συμβάσεις καθαριότητας προκειμένου να καλύπτουν άλλες ανάγκες. Με λιγότερο κόστος αν θελετε για τους δήμους. Την ευθύνη τη φέρει αυτός που προσλαμβάνει με λάθος τρόπο. Και δεν είναι κάτι που με αφορούσε προσωπικά σε καμία των περιπτώσεων. Νομίζω όμως πως αυτή η επίθεση στο πρόσωπό μου ήταν επίθεση απέναντι σε όποια νέα γυναίκα προσπαθεί, δεν προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ ως τίτλο αλλά είναι η πραγματικότητα που εγω βίωσα. Ας πει κάποιος ότι διαφωνεί με την πολιτική που ασκώ στο ΥΜΑΘ και που ασκεί όλη μου η ομάδα . Ας έρθει να πει κάποιος ότι το ΥΜΑΘ τους τελευταίους δυόμιση μήνες δεν έχει ανοίξει στην πόλη , δεν έχει αλλάξει προφιλ. Δεν στηρίζει δράσεις νέων αντί να στηρίζει συντηρητικούς ακροδεξιούς συλλόγους όπως γινόταν για πάρα πολλά χρόνια. Ας έρθει κάποιος να πει αυτά.

Δημοσιογράφος: Τώρα, είχαμε τον κ. Ταχιάο πρόσφατα εδώ στο ραδιόφωνο και είπε ότι μπορεί να συνεργαστεί για παράδειγμα με την κα. Καϊλή αλλά δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας.  Θα ήθελα ένα σχόλιο για την υποψηφιότητα του κ.Ταχιάου.

Υφυπουργός : Κοιτάξτε, με τον κ.Ταχιάο όπως έχει πει και ο ίδιος δεν γνωριζόμαστε και ίσως δεν γνωριζόμαστε επειδή τα τελευταία χρόνια απέχει από τα κοινά , αντίθετα είμαστε εξαιρετικά δραστήριοι ως προς αυτά. Οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι συνέργειες μετέπειτα γίνονται στη βάση των θέσεων . Προφανώς δεν μπορούμε να συμπορευτούμε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στους δήμους . Αναρωτιέμαι ποια στάση θα κρατήσει ο κ.Ταχιάος ως προς το ένα προς ένα που καταφέραμε. Δηλαδή όταν φεύγει ένας να αντικαθίσταται. Ο Κ.Μητσοτάκης έχει πει ότι θα μεταφέρει το ένα προς πέντε άρα και ο κ. Ταχιάος τι θα κάνει σε σχέση με αυτό; Μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες και ένα από αυτά είναι αν θέλετε η εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης , είναι η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης . Τι στάση θα κρατήσει άραγε η παράταξη του κ. Ταχιάου όχι τόσο ως προς το Μουσείο Ολοκαυτώματος αλλά ως προς την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στην πόλη στην καθημερινή ρητορεία.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας

Υφυπουργός: Και εγω σας ευχαριστώ και κλείνοντας να υπενθυμίσω ότι μπορεί να μη γνωριζόμαστε με τον κ.Ταχιάο μπορεί να υπάρχουν κάποιες συζητήσεις στα social media γύρω από αυτό, μπορεί να ανησυχεί ο κόσμος για τις διαδηλώσεις που θα γίνουν αύριο. Και το ΥΜΑΘ και το γραφείο του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτά στους φορείς της πόλης, γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά και είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε και στο Παλέ μαζί. Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθροΤην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση νεανικών δράσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη υπέγραψε η Κ. Νοτοπούλου
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της Κ. Νοτοπούλου στο Ειδικό Σχολείο Βαρήκοων και Κωφών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης