Ομιλία της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνας Νοτοπούλου, στα εγκαίνια της 34ης Philoxenia

ypes press002
ypes press002

Στην τελετή των εγκαινίων της 34ης Philoxenia πραγματοποίησε ομιλία το βράδυ της Παρασκευής η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας:

Φίλες και φίλοι,

Εγκαινιάζουμε σήμερα την 34η Philoxenia, μια έκθεση που αποτελεί σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό. Επαγγελματίες του κλάδου και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντώνται και δίνουν μαζί το παρών στην σημαντικότερη τουριστική έκθεση της χώρας.

Η σημασία της έκθεσης αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι εκθέτες της Philoxenia φτάνουν περίπου τους 400, ενώ αυτοί της Hotelia, της παράλληλης έκθεσης ξενοδοχειακού εξοπλισμού, τους 200. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως εκπροσωπούνται και οι 13 Περιφέρειες της χώρας συνθέτοντας ένα πλούσιο καμβά με όλο το φάσμα των τουριστικών επιλογών που διαθέτουμε.

Στην φετινή διοργάνωση ξεχωριστή θέση έχει το θεματικό περίπτερο «Ψηφιακή Ελλάδα: Tourism edition» που οργανώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στο περίπτερο αυτό, 16 νεοφυείς επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους για το μέλλον του τουριστικού τομέα. Η καινοτομία είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός. Η συμμετοχή αυτών των 16 start ups επιχειρήσεων στην Philoxenia χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Δεν μένουμε σε συνθήματα, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τα καινοτόμα εγχειρήματα στη πράξη.

Η εξαιρετική και συστηματική δουλειά του Υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης συνολικά αποδεικνύεται από το γεγονός πως για 4 συνεχόμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει κάθε χρόνο κι ένα νέο ρεκόρ. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπουργός κ. Κουντουρά, στην τετραετία 2015-2018 σημειώθηκε ένα τουριστικό άλμα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Τουρισμού για την μεθοδική δουλειά αυτών των χρόνων. Είμαι βέβαιη πως η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί. Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά σε αυτό το πεδίο.

Πρόθεσή μας είναι να σταθούμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία αλλά και να σχεδιάσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης νέες δράσεις, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω προβολή των περιοχών μας και στην ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων τους.

Φίλες και φίλοι,

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στην μετα-μνημονιακή εποχή. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το σχέδιο των επόμενων χρόνων με έμφαση στην κατάρτιση, την καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία», οι νέες επενδύσεις και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του λιμανιού της πόλης, καθώς και η λειτουργία του Μετρό στο τέλος του 2020, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι συνδυασμένες μεταφορές, ο «Βαλκανικός δακτύλιος» και η Σιδηροδρομική Εγνατία, θα δημιουργήσουν οφέλη στον εμπορικό τομέα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα αναβαθμίζουμε το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Τέλος, ένα αξιακό ζήτημα για εμάς είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όλων όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα, με βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μοντέλο και με εργασιακά δικαιώματα.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΔΕΘ ΗELEXPO, η οποία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του συνεδριακού τουρισμού. Η 34η Philoxenia αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την βελτίωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Καλή επιτυχία στη διοργάνωση σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Κ. Νοτοπούλου και του Αλ. Χαρίτση στην Α’ προβλήτα του λιμανιού – Ανακοίνωση προγράμματος ενίσχυσης των δράσεων της νεολαίας
Επόμενο άρθροΣτην Καβάλα με κλιμάκιο μηχανικών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ για τη γέφυρα που κατέρρευσε η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου