ΔΤ – Ομιλία της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

ypes press002
ypes press002

 

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017,  η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο του 4ο Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας “Καινοτομία και γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική των αγροτικών περιοχών”, το οποίο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Η Υφυπουργός στην ομιλία της, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

Να σας πω λοιπόν όσα δεν θα προωθήσουν τα ΜΜΕ.

Καινοτομία, χωρίς νέους ανθρώπους δεν γίνεται.

Tα προηγούμενα χρόνια η κρίση δεν επέτρεψε τους αγρότες μας να αξιοποιήσουν την επιστημονική γνώση και τις νέες τεχνολογίες!

Kαι δεν θα σχολιάσω εδώ πως οι υπεύθυνοι προσπαθούν σήμερα να εμφανιστούν ως εκσυγχρονιστές.

Εμείς, για να βοηθήσουμε στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού:

  • Πριν μερικές ημέρες ανακοινώσαμε τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα «Κοπέρνικος». Μέσα από αυτό, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που κάποιοι λοιδορούσαν πριν λίγο καιρό, θα οργανώσει το συντονισμό πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και δημοσίου, για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων “γεωργίας ακριβείας” εντός του 2018, που σήμερα είναι περίπου 200.000 στρέμματα. Η χρήση τέτοιων υπηρεσιών, θα μειώσει το κόστος του Έλληνα αγρότη, εντός των επόμενων δύο ετών, αφού θα επιτρέψει τη χρήση ενός μεγάλου πλήθους εφαρμογών και νέων μεθόδων, που θα βελτιστοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, θα επιτρέψουν την επιτήρηση των καλλιεργειών, θα επιτρέπουν τη γρηγορότερη παρέμβαση όπου χρειάζεται, καθώς θα αναλύονται μέσω δορυφόρου οι κατά τόπους καλλιέργειες και θα προτείνονται άμεσα οι βέλτιστες λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Οι αγρότες, με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στις νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-ιατρικής κλπ.
  • Δημιουργήσαμε υποδομές όπως η «κάρτα του αγρότη» που κινητοποιεί πόρους στην ύπαιθρο, εξασφαλίζει επιχειρήσεις, και στηρίζει αγροτικά εισοδήματα και καλλιέργειες.
  • Απλοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσει στα 6 δις ευρώ, με την εισαγωγή minimum βαθμολογίας, ως προαπαιτούμενο του υποψήφιου επενδυτή-νέου αγρότη.
  • Μειώσαμε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των υποψήφιων επενδυτών-νέων αγροτών και αποκεντρώσαμε τις διαδικασίες, μεταφέροντάς τες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στις αιρετές περιφέρειες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
  • Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε, μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018, και με το οποίο θα ενισχυθεί η παροχή γεωργικών συμβουλών προς τους αγρότες μας.
    Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι γεωργοί ως 40 ετών, οι νεοεισερχόμενοι, και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγής κλπ).

Είναι προφανές, ότι με αυτές και με άλλες παρεμβάσεις μας, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή πολλών νέων μας, στους τόπους καταγωγής τους, και την ουσιαστική αποκέντρωση, η οποία θα δώσει νέο αίμα στον αγροτικό μας κόσμο και θα δημιουργήσει νέες παραγωγικές αντιλήψεις.

Το σημαντικότερο, όμως, κυρίες και κύριοι, είναι ότι η νέα Κυβέρνηση επέτρεψε στον νέο αγρότη να έχει ξανά «όραμα».

Το Μακεδονίας-Θράκης, όπως και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, της οποίας το ΥΜΑΘ είναι επιβλέποντας φορέας, έχουμε ως σκοπό να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή προϊόντων στα όποια η Ελλάδα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα, με αυξημένη προστιθέμενη αξία, με έμφαση στην πιστοποίηση τους, προωθώντας και ενισχύοντας δομές δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών. Βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε αξιόλογη και καινοτόμα πρόταση, και θα συνεργαστούμε με κάθε σχετικό φορέα, για να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση και στην προώθηση της.

Στο συνημμένο το ολοκληρωμένο κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού

Προηγούμενο άρθροΚατακύρωση για τη με αρ. 3770/05.10.2017 (17PROC002047904 2017-10-05) διακήρυξη
Επόμενο άρθροΔΤ- Η ΥΜΑΘ στη βράβευση μαθητών για τον Ποντιακό Ελληνισμό