Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες στο ΠΑΜΑΚ

26 1 2017 014
26 1 2017 014

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθηνε χαιρετισμό, σήμερα 26 Ιανουαρίου 2017, στην Εκδήλωση για τον Εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Αμφιθέατρο Τελετών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας/χαιρετισμού της Υφυπουργού:

Οι Τρεις Ιεράρχες, τους οποίους τιμούμε σήμερα και εορτάζουν τη Δευτέρα, αποτελούν με την ιστορική παρουσία, ένα παράδειγμα Σκέψης και Πολιτισμού, που συνδέει το λαμπρό Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με το Πνευματικό Φως της Ορθοδοξίας. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Ναζιανζινός και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το Πνευματικό Μήνυμα του Χριστιανισμού, η Αγάπη προς το Συνάνθρωπο και η Αναζήτηση της Ηθικής Τελειότητας, είναι η φυσική συνέχεια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, και μια ακόμη πλευρά της μεγάλης πορείας προς την εξύψωση του Ανθρώπου, που ήταν, είναι και θα είναι, η μεγάλη και διαχρονική επιδίωξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Ο Μέγας Βασίλειος το έθετε ξεκάθαρα: «Η Φύση του Ανθρώπου είναι να μοιάσει όσο είναι δυνατόν τον Θεό. Να Του μοιάσει όμως με Γνώση, και αυτή η Γνώση να είναι γεμάτη με διδάγματα». Ο Ιεράρχης, έθετε δηλαδή τη Γνώση, την Παιδεία, ως το απαραίτητο συστατικό της πνευματικής εξέλιξης των Ανθρώπων, καταλήγοντας, στο «Πάντα δεύτερα έστω της προνοίας των παίδων». Στις μέρες μας, η στυγνή αναζήτηση του Κέρδους, αποτέλεσμα μιας στρεβλής κατανόησης του Διαφωτισμού, βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και την ίδια την Παιδεία, την «Πρόνοια των Παίδων» όπως την ονομάζει όμορφα ο Ιεράρχης. Ακόμα και η Παιδεία στις μέρες μας γίνεται ενίοτε ωφελιμιστική, με σκοπό την Παραγωγή και το Κέρδος, και όχι την Ανθρώπινη Τελείωση, όπως θα όφειλε. Ο Ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η βία είναι το φυσικό αποτέλεσμα τούτης της «γνώσης χωρίς διδάγματα», της γνώσης που δίνει Δύναμη στον άνθρωπο, αλλά όχι και τη Σοφία για να τη διαχειριστεί.

Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι μια ευκαιρία λοιπόν, να αναλογιστούμε ποιό είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς και για τα παιδιά μας, και ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει το Σύστημα Εκπαίδευσης, αλλά και οι πολιτικές επιλογές μας. Κατά τους Άγιους Πατέρες μας, ο απώτερος σκοπός της Παιδείας, είναι η πλήρης ένταξη του ανθρώπου στο συλλογικό και κοινωνικό σώμα και η υπέρβαση κάθε πραγματικής ή υποθετικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Πρόσωπο, στο Άτομο, και στην Κοινωνία.

Εύχομαι το 2017 να πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες όλων μας, στον επιστημονικό τομέα αλλά κυρίως μέσα στην Κοινωνία, και να φέρει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κυρίως όμως, μέσα στο 2017, με τη βοήθεια της Ελληνικής Σκέψης και της Ορθοδοξίας, να βρούμε το δρόμο που θα οδηγήσει, εμάς, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, στο δρόμο που οδηγεί σε ένα πραγματικά καλύτερο και ειρηνικό μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Καινοτόμες δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας”
Επόμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στην Τελετή Παράδοσης και Παραλαβής της Διοικησεως του Γ΄Σ.Σ.