Συνάντηση της ΥΜΑΘ Μ. Κόλλια-Τσαρουχά με τον Πρέσβη, τον Πρόξενο και την Επίτιμο Πρόξενο της Εσθονίας

1484394074
1484394074

Θέματα κοινού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος συζήτησαν σε συνάντηση που έγινε στο Διοικητήριο την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα κ. Margus Rava, ο Πρόξενος της Εσθονίας κ. Ahti Raidal και η Επίτιμη Πρόξενος της Εσθονίας στη Θεσσαλονίκη κα Ευπραξία Αυλογιάρη.

Η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ έγινε καταγραφή θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Στη συζήτηση συζητήθηκε επίσης το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Υφυπουργός, κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε:

Στη συζήτησή μας με τον Πρέσβη και τους Πρόξενους της Εσθονίας διαφάνηκε για ακόμη μια φορά η κοινή θέληση για μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες που αποτελούν την άτυπη “περιφέρεια” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Εσθονία και η Ελλάδα λειτουργούν κάτω από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έχουν μεγάλη ναυτική παρουσία, και αποτελούν φυσικά σύνορα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κοινά χαρακτηριστικά δημιουργούν προοπτικές συνεργασιών, ενώ η γεωπολιτική τοποθέτηση και το τελείως διαφορετικό κλίμα των δύο χωρών δημιουργούν ενδιαφέρουσες δυναμικές, που πρέπει να εξερευνηθούν και να αξιοποιηθούν για το κοινό όφελος.

Αυτή τη στιγμή, βέβαια, οι χώρες μας έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. Πχ σε σχέση με το προσφυγικό, οι δύο χώρες θίγονται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Όμως στη συνάντησή μας εκφράστηκε ξεκάθαρα η θέληση και των δύο πλευρών να βρεθούν κοινοί τόποι συνεννόησης και αντιμετώπισης των προβληματών, ώστε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή συνύπαρξη και αλληλεγγύη.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3
Επόμενο άρθρο13,499 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης από τον Επενδυτικό Νόμο 3908/2011