Απολογισμός Υλοποίησης Σεμιναρίων για την Έξυπνη Εξειδίκευση στο πλαίσιο του Έργου SMARTSPECIALIZATION

1484394143
1484394143

Απολογισμός Υλοποίησης Σεμιναρίων για την Έξυπνη Εξειδίκευση στο πλαίσιο του Έργου SMARTSPECIALIZATION

Αλεξανδρούπολη, 21 και 22 Οκτωβρίου 2015

 

Με επιτυχία υλοποιήθηκαν δύο Διαδραστικά Σεμινάρια για την Έξυπνη Εξειδίκευση και την Τοπική Ανάπτυξη, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως εταίρος στο έργο «Σχέδιο για την Έξυπνη Εξειδίκευση στην Περιφέρεια για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας», την Τετάρτη και την Πέμπτη, 21 και 22 Οκτωβρίου 2015 αντίστοιχα στο ξενοδοχείο “Thraki Palace“, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης,.

Σκοπός των δύο Σεμιναρίων ήταν η δικτύωση, η ενημέρωση και η πληροφόρηση των συμμετεχόντων Φορέων για την Έξυπνη Εξειδίκευση, με έμφαση στην ανάπτυξη των Συνεργειών μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκών Φορέων και Επιχειρήσεων, που αποτέλεσε βασικό στόχο των δράσεων του Έργου SMARTSPECIALIZATION. Επιπλέον, άλλος ένας στόχος του ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων Φορέων για τον ρόλο της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο Σεμινάρια είχαν διαδραστικό χαρακτήρα, με έμφαση στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας και την αλληλεπίδραση μεταξύ των Φορέων.

Όσον αφορά στο πρώτο Σεμινάριο, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα, στην Εκδήλωση αφού έγινε γνωριμία με τους συμμετέχοντες, παρουσιάστηκε το Έργο SMARTSPECIALIZATION και ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με το περιεχόμενο και τους στόχους του Έργου.

Ωστόσο, τον κύριο άξονα του Σεμιναρίουαποτέλεσε η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων Φορέων.

Στις τοποθετήσεις τους, οι Εκπρόσωποι εξέφρασαν την διάθεση τους για συνεργασία και τόνισαν τη σημασία της πληροφόρησης και της δικτύωσης των Φορέων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της Περιφέρειας. Επίσης, σημείωσαν τη σπουδαιότητα της απλούστευσης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου και της Νομοθετικής Θέσπισης θεμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και στην ευέλικτη λειτουργία του Δημοσίου Τομέα.

Αναφορικά με το δεύτερο Σεμινάριο και σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα, κύριες θεματικές του ήταν :

§  Ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας: ο Επενδυτικός Νόμος

§  Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

§  Δυνατότητες χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων

§  Εφαρμογές βελτίωσης χρήσης υδατικών πόρων στη γεωργία

§  Τουρισμός & Αειφόρος Αγροδιατροφή: Αύξηση υπεραξίας μέσω της συνεργασίας

§  Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε τρίτες χώρες: προκλήσεις και προοπτικές

Οι εργασίες των Σεμιναρίων ολοκληρώθηκαν με την δέσμευση των Φορέων για συνεργασία και συνέχιση ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου, που θα οδηγήσει στον σχεδιασμό νέων, βιώσιμων δράσεων και έργων για την νέα προγραμματική περίοδο.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στα Εγκαίνια της Παγκρήτιας Έκθεσης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΣυνάντηση της ΥΜΑΘ με τον Τούρκο Γενικό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη