Χαιρετισμός της ΥΜΑΘ στην τελετή έναρξης του ΚΕΔΕ

1484394583 1
1484394583 1

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παρευρέθη σήμερα, 7 Μαΐου 2015, στην τελετή έναρξης του ετήσιου τακτικού συνέδριου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες Μπροστά» που έγινε στο ξενοδοχείο Porto Carras, στη Σιθωνία.

Στον χαιρετισμό της προς τους συμμετέχοντες, η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε:

Ξέρω ότι δεν θα πρωτοτυπήσω, ωστόσω νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει στη Χαλκιδική το συνέδριο με θέμα «η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά». Η σημερινή ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, είναι προαπαιτούμενη και χρήσιμη.


Προαπαιτούμενη γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός εξουσίας μπορεί και πρέπει να ασκεί γόνιμη αλλά  και δημιουργική πίεση προς την κεντρική πολιτική εξουσία. Και χρήσιμη, διότι για να φανεί αντάξια του ιστορικού καθήκοντος που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση, να φέρει δηλαδή στη χώρα την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και αλληλεγγύη, χρειάζεται και έχει αποδεδειγμένα τη δική σας πολύτιμη βοήθεια και στήριξη.

Προσωπικά θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Γιατί πραγματικά είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, μα και ελπιδοφόρο, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να αισθάνεται η Κυβέρνηση ότι έχει έμπρακτα την καθολική στήριξη τόσο της κοινωνίας, όσο και των θεσμών που την εκφράζουν.  Βλέπετε, οι πολίτες έχουν εναποθέσεις τις ελπίδες τους στη νέα διακυβέρνηση. Εμπιστεύονται την πολιτική πρόταση που έχουμε καταθέσει και αναμένουν από εμάς να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας χρόνιων παθογενειών και αναχρονιστικών νοοτροπιών.


Είναι σημαντικό, λοιπόν, όσοι διαθέτουμε υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στην πατρίδα, να  αναγνωρίζουμε ότι η επανάκτηση της αξιοπιστίας περνά μόνο μέσα από το δύσβατο και ανηφορικό δρόμο της προσφοράς. Δήμοι και Κυβέρνηση οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, μεθοδικά, υπεύθυνα και από κοινού, προκειμένου να ξαναχτίσουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Να χτίσουμε μια σχέση που γεννά προοπτικές και ελπίδα.

Επισημαίνω εξαρχής πως όταν μιλώ για προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, μιλώ για προοπτικές συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Και ο λόγος είναι προφανής. Οι προοπτικές των Δήμων στην περιοχή ευθύνης του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Και παράλληλα η Μακεδονία και η Θράκη συνδέονται αναπτυξιακά από την πορεία εξέλιξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σε κάθε περίπτωση, απόφαση τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και δική μου, στο πλαίσιο φυσικά των αρμοδιοτήτων μου, είναι να πάψει να υπάρχει η Ελλάδα των δυο ταχυτήτων. Δεν μπορούμε να μιλούμε για καλύτερη ζωή όλων των πολιτών, όταν οι ΟΤΑ της περιφέρειας μένουν πίσω. Αυτή η ανισότητα τελειώνει εδώ.

Κύριο μέλημά μου είναι να δώσουμε στους Δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης τη δυνατότητα να αποκτήσουν το ρόλο που δικαιούνται. Να ανακτήσουν τον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό ρόλο που τους αρμόζει στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μίλησα χωρίς περιστροφές για άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας, αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής ευθύνης μας, ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και φυσικά τόνωση της απασχόλησης.

Πάνω σε αυτήν τη βάση ανασυγκροτείται το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, συνδεόμενο πλέον λειτουργικά με όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Υφυπουργός στην εναρκτήρια εκδήλωση για την Ανάπτυξη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Street Mall) στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας λήξης του Β’ ΠΠ