Χαιρετισμός της Υφυπουργού κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Βούλγαρο Πρέσβη για την Εθνική Επέτειο της Βουλγαρίας

1484394734
1484394734

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της Βουλγαρίας που έγινε το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου του 2015, στην αίθουσα Αριστοτέλης του Μακεδονίας Παλλάς, παρουσία του Βούλγαρου Πρέσβη κ. Vassil Valchev και της Προξένου και Υφυπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας κυρίας Desilava Yosifina.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά κατέδειξε τα κοινά σημεία της Ιστορίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, μίλησε για τις ιδιαίτερα καλές συνθήκες συνεργασίας που τα δύο έθνη έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε οι δύο χώρες να σχεδιάσουν από κοινού και να πετύχουν την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Ο πλήρης χαιρετισμός της Υφυπουργού ήταν ο ακόλουθος:

Αγαπητή συνάδελφε και αγαπητέ κύριε Πρέσβη,

Κυρίες και κύριοι,

Σας απευθύνω τους χαιρετισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση,  και τις ευχές όλων μας και του Υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης για την εθνική επέτειο της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας.

Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι μοιραζόμαστε μια σχεδόν κοινή ιστορία, γεμάτη με πολέμους, συγκρούσεις και βάσανα. Έχουμε διανύσει και οι δύο ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους, όμως καταφέραμε να βγούμε νικητές απέναντι στις προκλήσεις της Ιστορίας. Φτιάξαμε μεγάλα και δυνατά κράτη και αποτελούμε πλέον σήμερα υπερήφανα και σημαντικά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των Εθνών. Οι σημερινές μας δοκιμασίες και των δύο κρατών θα αποδείξουν για μια ακόμη φορά τη βούλησή μας αλλά και  την θέληση των λαών μας , ότι  θα τα καταφέρουν, κόντρα σε όλους όσους πιθανά να αμφιβάλλουν και να μας αμφισβητούν.

Πιστεύω , ότι τα δύο έθνη τα τελευταία χρόνια έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας πολλές από τις ιστορικές διαφορές που κάποτε είχαμε, και έχουμε διαμορφώσει από κοινού ιδιαίτερα καλές συνθήκες συνεργασίας και καλής γειτονίας. Ως φίλους σας τιμούμε και σας σεβόμαστε. Ως Έλληνες γνωρίζετε  ότι τιμούμε και το λόγο μας και τους φίλους μας.

Μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης, το οποίο εκπροσωπώ, είναι να πετύχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη  σύσφιξη των σχέσεών μας.

Το Υφυπουργείο είναι επικεφαλής σε δύο σημαντικά προγράμματα προς αυτό το σκοπό, το TRIGGER και το Smart Spec, τα οποία προσφέρουν στους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες εργαλεία για να εργαστούν πάνω στη μεγάλη δυναμική οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης των διασυνοριακών μας σχέσεων.

Είναι τέτοια η γεωπολιτική θέση και τόσο πολλές οι δυνατότητες που έχουμε ως χώρες, που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε από κοινού την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα το συντομότερο δυνατόν, για το καλό των πολιτών μας.

Αποτελεί ισχυρή πολιτική θέληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και κατ´ επέκταση και του Υφυπουργείου  να χτίσουμε από κοινού ένα πολύ καλύτερο αύριο για τους λαούς μας. Είμαι σίγουρη , ότι την ίδια πολιτική βούληση έχουν και οι αντίστοιχοι φορείς στη Βουλγαρία.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο είναι να εκτιμήσεις τι έχουμε κάνει ως τώρα. Το κοινό μας μέλλον δεν είναι θέμα μόνο ευκαιριών αλλά κύρια των επιλογών μας. Είμαι βέβαιη , ότι θα συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εκεί που θέλουμε να πετύχουμε. Το κοινό μας μέλλον είναι η επιλογή μας.

Εύχομαι στα έθνη μας ειρήνη, καλή συνεργασία και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα, και είμαι σίγουρη ότι το μέλλον κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και για τις δύο χώρες.

Και για όσους δεν το γνωρίζουν , οι φίλοι μας και γείτονες μας έχουν μια παροιμία που λέει σταγόνα τη σταγόνα – έτσι δημιουργείται μια ολόκληρη λίμνη. Ας προσθέσουμε όλοι μας από μια σταγόνα, σήμερα αλλά και όλοι oι  άλλοι που θα ακολουθήσουν,  για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λίμνη φιλίας και συνεργασίας, που θα ενώνει τους λαούς μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Μ. Κόλλια-Τσαρουχά στην εφημερίδα «Δημοκρατία»
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε χαιρετισμό στην 6η Συνέλευση Οικονομικών Πανεπιστημίων