Γ. Ορφανός “Υπό τον έλεγχο του κράτους η ιδιωτική πολεοδόμηση”

ypes press002
ypes press002

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δίνει τη δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις που διαθέτουν και προβλέπει τον  έλεγχο του κράτους σε διαδικασίες που αφορούν την ιδιωτική πολεοδόμηση, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στο Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής, ο κ. Ορφανός τόνισε πως στο ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών, ανοίγει ο δρόμος για την ανταλλαγή των εκτάσεων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές που είναι κοντά σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς.

«Έρχεται το δημόσιο και αποκτάει όλη αυτή την ιδιοκτησία που πρέπει να προστατεύεται. Άρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Και το ιδιοκτησιακό δικαίωμα που έχουν αυτοί που μετέχουν στους συνεταιρισμούς, βρίσκει μια απάντηση», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η βιώσιμη ανάπτυξη. «Αυτό δεν επιδιώκουμε; Δεν θέλουμε μέσα από τις δικές μας νομοθετήσεις να δίνουμε πρόσθετες δυνατότητες αξιοποίησης των χώρων με την έννοια της προστασίας, αν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς;», δήλωσε ο κ. Ορφανός.

Επιπλέον, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε πως κάθε μορφής πολεοδόμηση, γίνεται υπό τον έλεγχο του κράτους. «Γιατί θεωρείται αρνητικό να έχουμε με έξοδα κάποιων σε εκτάσεις οι οποίες έχουν με ελάχιστο εμβαδόν ένα αποτέλεσμα πολεοδόμησης, το οποίο θα εγκρίνει η Πολιτεία με τους δικούς της θεσμούς και τα ελεγκτικά της όργανα; Εμένα μου φαίνεται πολύ θετικό εργαλείο», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.       

 

Προηγούμενο άρθροΤέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών βάζει η σύσταση συμβουλίων που θα επιλύουν αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφορές
Επόμενο άρθροΟ Γ. Ορφανός στην τελετή λήξης του “Κυπέλλου Βορείου Αιγαίου 2014”