ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ, Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

1485306016
1485306016

Γ. Ορφανός  «Όχι στην πώληση του λιμανιού»

Tην παραχώρηση χρήσεων, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι, προτείνει για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο οποίος έχει διαφωνήσει και εντός της Βουλής με την κεντρική κυβερνητική πρόταση για πώληση του 67% του ΟΛΘ. Ερωτώμενος από τη “ΜτΚ” αν και μετά την τοποθέτησή του στη θέση του ΥΜΑ-Θ επιμένει στο “όχι” που είχε πει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Ορφανός τονίζει: “Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ της παραχώρησης χρήσεων και δραστηριοτήτων του λιμανιού σε στρατηγικούς εταίρους, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι”.



Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής είπατε ότι κοιτάτε προς τα βόρεια και όχι προς τα νότια και πως δεν συμφωνείτε με τις διαμαρτυρίες προς το κλεινόν άστυ. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα δεν έχουν αδικηθεί από την Αθήνα; Αδικούνται μήπως από τον εαυτό τους, από τη μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ανθρώπων τους;

Κύριε Πλάκα, θεωρώ πως πρώτα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας και οι άνθρωποί του και μετά να προχωρήσουμε στην απόδοση ευθυνών σε τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανάγκη να αναπροσαρμόσουμε την οπτική μας στη βάση της εξωστρέφειας, αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες της εποχής. Από εκεί και πέρα θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν και σύμφωνα με αυτά θα πορευτούμε, προκειμένου να πετύχουμε την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος και όχι να μείνουμε περιχαρακωμένοι σε στερεότυπες αντιλήψεις, που προάγουν το διχασμό και το διαχωρισμό της χώρας σε βόρεια και νότια.



Το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ έστω και άτυπο έβγαλε ένα συντριπτικό “όχι” στην ιδιωτικοποίηση. Το ΥΜΑ-Θ εποπτεύει τον οργανισμό, ποια είναι η θέση σας για την ιδιωτικοποίηση και το μέλλον της ΕΥΑΘ;

Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες διεργασίες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί και σύμφωνα με αυτές θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.



Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είχατε πει “όχι” στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του 67% του ΟΛΘ. Η πρόταση ωστόσο προωθείται παρά τις τοπικές αντιδράσεις. Διατηρείτε την ίδια θέση για το “όχι”; Διαφωνείτε ως ΥΜΑ-Θ πλέον; Πώς θα αντιδράσετε;

Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ της παραχώρησης χρήσεων και δραστηριοτήτων του λιμανιού σε στρατηγικούς εταίρους, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον έχω υπογραμμίσει την ανάγκη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα ευρωπαϊκά δίκτυα σιδηροδρόμων. Θεωρώ πως το λιμάνι πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομική δραστηριότητα της πόλης, σε μία εποχή όπου η ανάπτυξη προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι είναι απαραίτητες η ανάληψη δράσεων για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας και η ενίσχυση του κοινωνικού δεσμού με τη Θεσσαλονίκη.



Ποιες νέες αρμοδιότητες θα διεκδικήσετε για το ΥΜΑ-Θ; Μπορείτε να διεκδικήσετε και αυξημένο προϋπολογισμό;

Πιστεύω πως το YMA-Θ μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό και προωθητικό ρόλο, ώστε η Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα στην ανάπτυξη της χώρας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Καταρχήν με την αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει η περιοχή, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα πανεπιστήμια. Επίσης με την εφαρμογή προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και το Interreg στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επομένως τρόποι υπάρχουν, η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, οπότε εκτιμώ πως ο στόχος που έχουμε θέσει για αύξηση των αρμοδιοτήτων και συνεπώς και του προϋπολογισμού είναι εφικτός.



Πώς σχολιάζετε τη νίκη του κ. Τζιτζικώστα στην περιφέρεια έναντι του κ. Ιωαννίδη; Έγιναν λάθος χειρισμοί από τη Συγγρού; Πώς θα συνεργαστείτε μαζί του; Πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του με τη ΝΔ;

Αν θυμάστε, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κάλεσα τους τρεις αιρετούς περιφερειάρχες να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου. Άλλωστε οι εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου τελείωσαν. Ο λαός μίλησε και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στο μήνυμά του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα για το καλό του τόπου και όχι να μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Συνεπώς μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων και τη λήψη αποφάσεων, που θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, μπορούμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκλογικοί χειρισμοί αφορούν το παρελθόν και ένα από τα μηνύματα των εκλογών είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Προσωπικά θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση με αποφασιστικό τρόπο και ανοιχτούς ορίζοντες.



Το αποτέλεσμα στο δήμο Θεσσαλονίκης πώς το κρίνετε;

Η ανανέωση της εντολής των δημοτών για άλλα πέντε χρόνια στη νυν διοίκηση του δήμου είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Από την άλλη ο Σταύρος Καλαφάτης έκανε έναν έντιμο και αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα με τα γνωστά αποτελέσματα. Θέλω να σημειώσω πάντως ότι ο προεκλογικός αγώνας διεξήχθη στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, γεγονός που τιμά τους υποψήφιους για το δημαρχιακό θώκο του δήμου Θεσσαλονίκης.



Με δεδομένα τα ανοικτά μέτωπα του αθλητικού κέντρου της Θέρμης και του κινδύνου για λουκέτο στο ΓΣ Ηρακλής, ποια είναι η δικαιοδοσία του υπουργείου και τι προτίθεται να πράξει;

Καταρχήν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα δύο θέματα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Προσωπικά για εμένα το αθλητικό κέντρο της Θέρμης αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Ήδη έχω ετοιμάσει το βασικό κορμό της τροπολογίας, ώστε το θέμα της παραχώρησης έκτασης στη Θέρμη να περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Όσον αφορά τον Ηρακλή, είμαι της άποψης πως δεν πρέπει να τιμωρηθεί ένα ολόκληρο σωματείο για τις ατασθαλίες 10-20 ανθρώπων. Οι υπαίτιοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν.


Προηγούμενο άρθροΟ Γ. Ορφανός στην τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Θα συμβάλλουμε στην καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων”