ΛΥΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1484396043
1484396043

Την οριστική επίλυση, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, της μόνιμης εγκατάστασης της Παρευξείνιας Τράπεζας στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επισφραγίζει η σημερινή (Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014)  συμφωνία συνεισφοράς μεταξύ της Ελλάδας και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου που υπέγραψαν στο Διοικητήριο, παρουσία του ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Αντρέϊ Κοντακόφ.

Βάσει της συμφωνίας, με την υπογραφή της οποίας η Ελλάδα εκπληρώνει μια συμβατική υποχρέωση που έχει αναλάβει από το 1998, εγκρίνεται η καταβολή εκούσιας εισφοράς συνολικού ποσού 10 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του έργου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, με αποκλειστικό σκοπό την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή νέου κτιρίου ή την αγορά και ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου, για τη μόνιμη στέγαση  του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη.

Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το παραπάνω ποσό θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις, ενώ η Παρευξείνια Τράπεζα θα πρέπει να έχει συνάψει τελικό συμβόλαιο για την αγορά οικοπέδου ή κτιρίου για τη μόνιμή στέγασή της στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2016.

Χαιρετίζοντας τη σημερινή ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, με την οποία λήγει αμετάκλητα μια εκκρεμότητα 15 χρόνων,  ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε με έμφαση πως η διασφάλιση της οριστικής παραμονής του «αρχηγείου»  της Παρευξείνιας Τράπεζας σε ιδιόκτητα γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενισχύει το κύρος της πόλης, το ρόλο της ως σημείο αναφοράς στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης και προσθέτει σημαντικά στην τοπική οικονομία.

 «Σε μια εποχή που η χώρα μας προσπαθεί να ορθοποδήσει και μέχρι στιγμής τολμώ να πω ότι τα καταφέρνει σε σημαντικό βαθμό, η παρουσία μιας διεθνούς επενδυτικής τράπεζας στην πόλη μας, βοηθά σημαντικά προς την κατεύθυνση της άμεσης χρηματοδότησης αναπτυξιακών αναγκών, της χρηματοδότησης της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, της κατεύθυνσης ξένων κεφαλαίων και βελτιώνει την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων. Για να γίνουν, όμως, όλα τα παραπάνω, εκτός από θέληση απαιτούνται ιδιόκτητες, σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι αντάξιες μιας τράπεζας η οποία χρόνο με το χρόνο διευρύνει τις εργασίες της, απολαμβάνει την αναγνώριση των μεγαλύτερων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών οργανισμών και η οποία έχουμε το προνόμιο να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, προσθέτοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας είναι «κρίσιμη και ζωτική για την υλοποίηση μιας σειράς πολιτικών που θα στηρίζουν ουσιαστικά την ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος  αφού εξήρε την 15ετή αδιάλειπτη παρουσία της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και τη συνεισφορά της στην ανάδειξη της πόλης σε οικονομικό και εμπορικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει το έργο και την προσφορά της Τράπεζας τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά.

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Ιδρύματα όπως η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου τα έχει ανάγκη η περιοχή μας. Μια περιοχή που αντιμετωπίζει σειρά από δυσκολίες και προκλήσεις. Καθώς, στο οικονομικό επίπεδο θα θέλαμε μια πιο ζωηρή ανάπτυξη και περισσότερες διαθέσιμες πιστώσεις. Αλλά και στο πολιτικό επίπεδο θα θέλαμε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Και είμαι βέβαιος ότι η Τράπεζα και ως ηγεσία και ως στελεχιακό δυναμικό θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις που υπάρχουν και στα δυο αυτά επίπεδα».

Για να καταλήξει ο κ. Μηταράκης: «Εμείς ως Ελληνική Δημοκρατία, ως εκ των ιδρυτικών μετόχων, αλλά και ως ένας εκ των μεγαλύτερων μετόχων, έχουμε προσδοκίες από την Τράπεζα, ιδίως στον τομέα της ενίσχυσης της χρηματοδότησής της και προς την Ελλάδα γενικότερα αλλά και ειδικότερα προς την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, στην οποία άλλωστε και η ίδια η τράπεζα βρίσκεται».

Τέλος από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, κ. Αντρέϊ Κοντακόφ, αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της, δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία ανοίγει νέα σελίδα στους ορίζοντες της Τράπεζας, καθώς και στις προοπτικές εξέλιξής της.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο η ύπαρξη μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να στρέψει τα κεφάλαιά της σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στην ενίσχυση του οικονομικού της αποτυπώματος στην τοπική οικονομία.

«Να είστε σίγουροι», έκλεισε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, «ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις δραστηριότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα και να βοηθούμε τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Να είστε επίσης σίγουροι ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά προκειμένου να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Επόμενο άρθροΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Ο ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014