ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΔΗΜΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ”

ypes press002
ypes press002

Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος εισάγαμε πολλά και δανειζόμασταν ακόμη περισσότερα.

Ωθούσαμε τις δημιουργικές νέες γενιές να αποκτήσουν τίτλους σπουδών μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια και να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

Απαξιώσαμε τον ιδιωτικό τομέα και ούτε λίγο, ούτε πολύ καταστήσαμε την ιδιωτική πρωτοβουλία συνώνυμο της… αμαρτίας!

Μας κυρίευσαν οι δυνάμεις της αδράνειας και της απάθειας και επιτρέψαμε να ριζώσουν στη συνείδησή μας νοοτροπίες και συμπεριφορές οι οποίες, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την…. υγεία της ελληνικής οικονομίας.

Για 30 χρόνια το άκοπο και το βολικό αποτέλεσε δεύτερη φύση μας.

Επιλέγαμε συνειδητά τις εύκολες λύσεις και αναδείξαμε σε κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας πόσες θέσεις θα… προκηρύξει το ΑΣΕΠ και όχι πως θα γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς.

Κύριο μέλημα ήταν πως θα αποτινάξουμε από πάνω μας ευθύνες και αρμοδιότητες και όχι το πως θα επανεκκινήσουμε την οικονομία μας ή θα γίνουμε πιο παραγωγικοί.

Και έπρεπε να αντικρίσουμε κατάματα τις τραγικές συνέπειες της κρίσης για να ξυπνήσουμε από το μακρύ λήθαργο και να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζαμε ως χώρα.

Χρησιμοποιώ επίτηδες παρελθοντικό χρόνο, γιατί θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες το πήραμε το μάθημά μας.

Παραδομένοι στις σειρήνες της χειραγώγησης  δεν ερμηνεύσαμε σωστά τα σημάδια των καιρών, με αποτέλεσμα η βίαιη αφύπνιση από την επίπλαστη ευημερία του χθες να αντανακλάται στην κοινωνία του σήμερα.

Εν μέσω υψηλών ποσοστών ανεργίας, ξαφνικά όλοι συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν θα βασίζεται στον υπερδανεισμό.

Κάπως έτσι ο ωχαδερφισμός παραμέρισε για να ξεπροβάλλει η ανάκαμψη και η επιχειρηματικότητα έπαψε να μοιάζει επικίνδυνη αποστολή.

Φυσικά οι παθογένειες του παρελθόντος δεν αποτινάσσονται από πάνω μας, ούτε γιατρεύονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Χρειάζεται πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή.

Αναμφισβήτητά όμως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Από την εξαετή ύφεση γεννιέται μια νέα Ελλάδα η οποία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ελπίδας.

Στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπου η Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης υποδέχεται, ελέγχει, αξιολογεί και εγκρίνει την ένταξη επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στη Β. Ελλάδα στον επενδυτικό νόμο 4146/2013, έχουμε τη χαρά να επιβεβαιώνουμε καθημερινά την τάση αναπροσανατολισμού της οικονομίας μας και την στροφή του κόσμου στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.

Και μόνο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής στη ΔΟΑΤΑ έχουν κατατεθεί 259 επενδυτικά σχέδια για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, ύψους άνω του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, (τα 112 εκ των οποίων, συνολικού προϋπολογισμού 840,6 εκ. ευρώ, κατατέθηκαν στη διάρκεια του 7ου επενδυτικού κύκλου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους) μαρτυρά πως πλέον στη χώρα μας διαμορφώνεται ένα φιλικό κλίμα προς την επιχειρηματικότητα και το 2014 μπορεί -δικαίως- να χαρακτηριστεί ως η χρονιά της πραγματικής ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που χάρη στον επενδυτικό νόμο και στις τροποποιήσεις που ισχύουν σήμερα διασφαλίζονται τουλάχιστον 15.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, δημιουργούνται άμεσα 1.300 νέες, καθώς και χιλιάδες ακόμη άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας.  

Η Ελλάδα, λοιπόν, αφήνει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια.

Έσπασε τα δεσμά της αδράνειας και τολμά να κοιτά το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να μας γυρίσουν και πάλι στο μεγάλο κράτος της κομματικής συντεχνίας, να ξέρουν πως όλα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν…

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
Επόμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΥΠΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”