Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ Ο ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

1484396407
1484396407
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 69 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και απέτισε φόρο τιμής στους 149 νεκρούς κατοίκους του χωριού, που στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 έπεσαν θύματα της ναζιστικής βίας.


Ο κ. Καράογλου παρακολούθησε το αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων. 
Σε δήλωσή του ο ΥΜΑΘ ανέφερε τα εξής: «Συμπληρώθηκαν κιόλας 69 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, που 149 αθώες ζωές θυσιάστηκαν στο βωμό της ναζιστικής θηριωδίας.
Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη αποτέλεσε μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός τόπου που δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατοχικό ζυγό και ο οποίος εξελίχθηκε σε σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την ελευθερία.
Οι κάτοικοι του Χορτιάτη γνώρισαν το θάνατο, αλλά δεν υπέκυψαν. Πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή τους δράση, αλλά συνέχισαν να μάχονται για τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο ελληνισμός.


Αποτελεί χρέος μας να θυμόμαστε όσα τραγικά συνέβησαν στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 και να τιμούμε όλους εκείνους που έπεσαν στο όνομα της πατρίδας.
Αυτήν την παρακαταθήκη οφείλουμε να τη διδάξουμε στις επόμενες γενεές, ώστε να μην επιτρέψουμε το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη να εξελιχθεί σε ολοκαύτωμα της εθνικής και ιστορικής μας μνήμης.
Διότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορεί να λησμονούνται από ορισμένους, όμως σε καμία περίπτωση δεν παραγράφονται».

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Επόμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑ TOY ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ