Ο ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Β. ΚΑΤΡΑΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ

1484396352
1484396352
Τα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με έργα χαρακτικής της Βάσως Κατράκη τέλεσε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013,  στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο: «Σε λευκό και μαύρο».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε τη Βάσω Κατράκη «ανεκτίμητο κεφάλαιο στο χώρο των τεχνών της πατρίδας μας» και μια «παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα που έδωσε νέα πνοή στη χαρακτική τέχνη», ενώ για τα έργα της είπε ότι «είναι υποδειγματικά, γιατί είναι αληθινά» και πως «αποτέλεσαν αφορμή σκέψης και συζήτησης σχετικά με τον πολιτισμό».
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη έκθεση, ο ΥΜΑΘ ανέφερε ότι η καλλιτέχνις «μας προτρέπει να αποφεύγουμε τις αντιθέσεις και να μη δημιουργούμε γκρίζες ζώνες στην καθημερινότητά μας».
«Το λευκό εκπέμπει θετική ενέργεια. Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την πίστη, την ελπίδα, την ειλικρίνεια και την αθωότητα. Το μαύρο συμβολίζει το φόβο, ωστόσο προσδίδει τη γοητεία του άγνωστου. Είναι αυστηρό, εκφράζει όμως την πειθαρχία, τη σοβαρότητα και την αγωνία για το αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, καταλήγοντας πως η Βάσω Κατράκη μπορεί να «έσβησε» το 1988, το πλούσιο έργο της όμως εξακολουθεί να ακτινοβολεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Επόμενο άρθροΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΚΑΣΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Α.Ε.