ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ 78η Δ.Ε.Θ. – “Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ”

ypes press002
ypes press002

Είθισται να λέμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των χαμένων ευκαιριών. Και όχι άδικα.

Για τρεις δεκαετίες η πατρίδα μας απορρόφησε μέσω των Κ.Π.Σ. δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντί να διοχετευθούν στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, «αξιοποιήθηκαν» για την εξυπηρέτηση συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών και την ενίσχυση φαινομένων παθογένειας.

Στον αγροτικό τομέα για παράδειγμα, η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών ήταν αξιοπρόσεκτη. Ουδέποτε ωστόσο έγιναν κινήσεις προς τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών καλλιεργειών.

Αντί να γίνουν κινήσεις αναβάθμισης των αγροτικών προϊόντων, υπήρξε παραμέληση και υποβάθμιση της ποιότητας τους.

Το ίδιο συνέβη και στον δημόσιο τομέα.

Η απότομη γιγάντωση του, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα που το διακρίνει, στέρησε την Ελλάδα από τη δυνατότητα να αποκτήσει μια σύγχρονη και ευέλικτη κρατική μηχανή, με αναπτυξιακούς στόχους και περιεχόμενο.

Όσο για τις επενδυτικές ευκαιρίες;

Αυτές χάθηκαν προτού καλά-καλά ξεπροβάλλουν, μέσα από ένα ανύπαρκτο επενδυτικό περιβάλλον το οποίο υπάκουε πειθήνια σε όσους φρόντισαν συστηματικά να ενοχοποιήσουν λέξεις όπως «επιχειρηματικότητα» και «κέρδος».

Μοιραία, η οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα την Ελλάδα, απογύμνωσε αυτήν την κατάσταση και… φανέρωσε τις αδυναμίες εκείνου που ατυχώς αποκαλούσαμε «ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης» και για το οποίο μάλιστα, δηλώναμε εθνικά υπερήφανοι.

Ένα μοντέλο εσωστρεφές, καθώς εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση στην εσωτερική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, οι χαμένες ευκαιρίες του χθες, είναι οι μεγάλες προκλήσεις του αύριο.

Και αυτό πρέπει να γίνει κτήμα μας, διότι το δις εξαμαρτείν ουκ λαού σοφου!

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, η έξοδος από την κρίση θα έλθει μονάχα όταν αξιοποιηθούν τα προνόμια που της έχει χαρίσει η φύση, ώστε να γίνει πραγματικά παραγωγική. 

Όταν περάσει, δηλαδή, από τη φάση της σημερινής ακινησίας, σε μια φάση δημιουργικότητας και ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη του 2013-2014, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια, αποτελούν τους 4 πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Και από εδώ θα βάλουμε τα θεμέλια για την ανάκαμψη της περήφανης νέας Ελλάδας.

Μια νέα Ελλάδα η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και μια Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνίστρια, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως φωτεινό σημείο ανάκαμψης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και την προβολή της οικονομικής ταυτότητας αυτής της ιδιαίτερης γωνιάς της πατρίδας μας.

Με δεδομένο ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει και δεν δικαιούται να χάσει άλλες ευκαιρίες, τον τελευταίο χρόνο δίνουμε έναν διαρκή αγώνα να αφυπνίσουμε τις αναπτυξιακές της δυνάμεις και να τις επανενεργοποιήσουμε, με προφανή στόχο την επανεκκίνηση ολόκληρης της περιοχής.

Σε αυτήν την προσπάθεια το επανασυσταθέν Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με τον αναπτυξιακό ρόλο που του έχει ανατεθεί, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και μαζί με τη ΔΕΘ-HELEXPO και τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, μπορούν να αποτελέσουν ένα νοητό τρίγωνο της ανάπτυξης όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Στη μια βάση αυτού του τριγώνου βρίσκεται η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Με την επανεκκίνηση της, την οποία επιχειρούμε μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΜΑΘ, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη σημαντικό επίκεντρο παραγωγής καινοτόμων ιδεών και όχημα για τη δημιουργία ενός πρόσφορου περιβάλλοντος επενδυτικών ευκαιριών, που θα ενισχύει την απασχόληση μέσα από τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Στη δεύτερη βάση βρίσκεται ο νέος και ενδυναμωμένος εθνικός μας εκθεσιακός φορέας ο οποίος, μετά τη συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία, διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ανταποκρινόμενος πλήρως στους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει ως χώρα για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και προώθηση της εξωστρέφειάς της.
Στην κορυφή αυτού του αναπτυξιακού τριγώνου βρίσκεται το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο μετά την παραχώρηση (μεταξύ άλλων) των αρμοδιοτήτων της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, διαχειρίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, ως προϊόν των περίπου 130 επενδυτικών προτάσεων που  έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

Μιας Βόρειας Ελλάδας που αντιστέκεται, συνεχίζει να αποτελεί θύλακα καινοτόμων ιδεών και αποδεικνύει ότι με πίστη, θέληση και σκληρή αλλά και επίμονη δουλειά, ο τροχός μπορεί να γυρίσει.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Επόμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ