ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ Η ΕΚΘΕΣΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1484396632
1484396632
Με μια λιτή τελετή στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, εγκαινίασε ανήμερα της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, (Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013), την έκθεση: «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία».
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΥΜΑΘ και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΔΕΘ ΑΕ. Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως δεν δαπανήθηκαν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι υποδομές που υπήρχαν από την έκθεση «κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913», η οποία επίσης πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.
Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε έναν προς έναν όσους συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να στεφθεί με επιτυχία και αυτή η έκθεση και αναφέρθηκε στο μήνυμα της σημερινής ημέρας.
«Εκατόν ενενήντα δυο χρόνια μετά, η εθνέγερση της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι το λαμπρό παράδειγμα της ομοψυχίας των Ελλήνων στους αγώνες για την προάσπιση όλων των πανανθρώπινων αξιών του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που αποτελούν ιερή παρακαταθήκη του Γένους μας» τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκοπό της έκθεσης, που είναι να αναδείξει και να «φωτίσει» την άγνωστη -σε πολλούς- συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821.


«Θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες, ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλουμε να τους δώσουμε το ερέθισμα να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έναν λαό τον σέβονται μόνο όταν έχει ψηλά το κεφάλι και το βλέμμα περήφανο, στραμμένο προς το μέλλον.
Αναφερόμενος στη θυσία των Μακεδόνων ηρώων του 1821, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε πως το άσβεστο πάθος τους για εθνική αποκατάσταση, υπήρξε πρόδρομος του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων.


 Όπως είπε: «Μέσα από την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, κύριο μέλημά μας είναι να καταθέσουμε ένα στεφάνι δόξας στους ήρωες εκείνης της εποχής, η θυσία των οποίων υπήρξε καρπός του πατριωτικού πόθου των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική αποκατάσταση και άλλαξε το ρου της Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επισκέπτες της έκθεσης  θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά την κόψη του σπαθιού την τρομερή, που αναφέρει στον εθνικό μας ύμνο ο Διονύσιος Σολωμός».
«Όλα τα εκθέματα που έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Διοικητήριο», συνέχισε ο Υπουργός, «διδάσκουν ότι η ελευθερία δεν μας χαρίστηκε και ο απαράμιλλος ξεσηκωμός του 1821 δεν ήταν αποτέλεσμα ενός κινήματος που στηρίχθηκε σε κοινωνικά ελατήρια. Εμείς, ως ταπεινοί απόγονοι ένδοξων προγόνων», κατέληξε ο κ. Καράογλου, «έχουμε ένα ιστορικό χρέος. Να σεβόμαστε την ιστορία και την ελευθερία μας. Να συνεχίσουμε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας να διασφαλίζουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό ρόλο που ιστορικά της αρμόζει».


Η έκθεση «η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» θα παραμείνει στο Διοικητήριο μέχρι τις 10 Ιουνίου 2013 και μέχρι τότε οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν για πρώτη φορά εκθέματα όπως: η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα Υψηλάντη, το νεκρικό προσωπείο του Κολοκοτρώνη, οι πιστόλες του Τζαβέλα, το πριονωτό σπαθί του Καραϊσκάκη, η σπάθα του Νικηταρά και τα υπόλοιπα όπλα των πρωταγωνιστών της επανάστασης.
Για την έκθεση παραχωρήθηκαν κειμήλια από τις συλλογές: Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Παράλληλα στο ΥΜΑΘ λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με στολές Ευζώνων του Ιωάννη Μυλωνά, της συλλογής Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.


H έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά:
– Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00
-Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.
Για ομαδικές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα εξής τηλέφωνα:
-Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2313 501168
-Νίκος Λιαδάκης 2313 501530
-Δήμητρα Παναγιωτίδου 2313 501332

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΥΜΑΘ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Επόμενο άρθροΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ Β’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ