ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ‘ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ’

ypes press002
ypes press002

Το πιο αποφασιστικό βήμα σε μια αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι να αποφασίσεις πως και προς τα πού θα αναπτυχθείς, αλλά τι θα εγκαταλείψεις. Και εμείς οι Έλληνες, το γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στη διάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Σταμάτησε να παράγει, συνήθισε να εισάγει  και έμαθε να ζει με δανεικά. Να εξαρτάται δηλαδή από άλλους, ξεχνώντας τις δικές της παραγωγικές δυνατότητες.

Οι δημόσιες σχέσεις και οι κάθε λογής επικοινωνιακές μεθοδεύσεις που κυριάρχησαν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας για περίπου τέσσερις δεκαετίες, αποδείχτηκαν συνταγή αποτυχίας.

Και να που τώρα πληρώνουμε το τίμημα.

Ως κοινωνία και χώρα αρκεστήκαμε σε μια επίπλαστη ευημερία με δανεικά, εγκλωβίσαμε την ανταγωνιστικότητα στα δυσκίνητα γρανάζια της γραφειοκρατίας και αντί να ενθαρρύνουμε την καινοτομία, «παγιδέψαμε» την ανάπτυξη σε μια σειρά αντικινήτρων.

Αυτές οι πρακτικές είχαν ως αποτέλεσμα το παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε να απαξιώσει την επιχειρηματικότητα, να ενοχοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και αναπόφευκτα να μας οδηγήσει στην κρίση που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας.

Μοιραία, όταν υπολείπεσαι σε όρους ανταγωνιστικότητας, παράγεις μόνο υψηλά ελλείμματα.

Και όταν συμβαίνει αυτό, στρέφεσαι στην εύκολη λύση των δανεικών, βάζοντας υποθήκη το μέλλον των επόμενων γενεών.

Η αλλαγή πορείας που επιδιώκει η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έχει ως βασικό συστατικό την ανάπτυξη.

Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η Ελλάδα να καταστεί φιλική στις επενδύσεις.

Όχι για λόγους δογματικούς, αλλά γιατί μόνο αν στραφούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα καταφέρουμε να μειώσουμε την ανεργία.

Δεν χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα μεγαλώνει διαρκώς, συντηρώντας και εξυπηρετώντας πελατειακές σχέσεις, αλλά ένα κράτος που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού
και θα είναι συμπαραστάτης του ιδιωτικού τομέα.

Επί της ουσίας, η επιχειρηματική εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο εάν επιθυμούμε να επιστρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Και για αυτό οφείλουμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Με την επίσημη ανεργία στο 28%, ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε και να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να μπορέσει αυτός ο τόπος να ορθοποδήσει.

Πως;
Δημιουργώντας με επίπονη και επίμονη προσπάθεια ένα σταθερό υπόβαθρο, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα στο σχεδιασμό για προσέλκυση νέων επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξει εισροή κεφαλαίων στη χώρα, να ενισχυθεί η ρευστότητα και κατ’ επέκταση να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση το επιχειρείν απαιτεί πάθος, δουλειά, ενεργητικότητα, μα πάνω από όλα οριοθέτηση στόχων. Και το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αγωνίζεται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες αυτού του ευλογημένου τόπου, στηρίζοντας το ζωντανό κομμάτι της επιχειρηματικότητας το οποίο, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθεί να εργάζεται και να παράγει.

Έτσι θα προωθήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα των ευκαιριών, της προοπτικής και της εξέλιξης.

Μια Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνίστρια, η οποία θα βγαίνει δυνατά μπροστά, όντας κομμάτι μιας σύγχρονης Ελλάδας.

Θεόδωρος Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ