‘Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ’- ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ EKLOGIKA.GR

ypes press002
ypes press002

Με τις εξελίξεις στην οικονομία να βαίνουν καλώς μετά την πολύτιμη ανάσα που μας προσέφερε η εκταμίευση  της μεγάλης δόσης των 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου μας από το ευρώ, είναι πασιφανές πως η πατρίδα μας, μέρα με την ημέρα, αλλάζει.
Σαφώς και η Ελλάδα δεν μετεξελίχθηκε ξαφνικά σε επενδυτική γη της… επαγγελίας, ωστόσο η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3,7 δισεκατομμύρια, πιστοποιεί πως η χώρα μας επιτυγχάνει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους στόχους που έχει θέσει.
Ωστόσο με την καταγεγραμμένη ανεργία στο 28%, ήρθε η ώρα να ψάξουμε και να βρούμε πρακτικούς τρόπους ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της προόδου.
Το παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και το οποίο είχε ως βασικούς πυλώνες την απαξίωση της επιχειρηματικότητας αλλά και τη στοχοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποτελώντας ένα ιδιότυπο μείγμα κρατισμού και λαϊκισμού, μας οδήγησε στην παρατεταμένη ύφεση.
Και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν δημιουργήσουμε ένα σταθερό υπόβαθρο προσέλκυσης νέων επενδύσεων, μέσω των οποίων θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων στη χώρα, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και επιτέλους θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η Ελλάδα να καταστεί φιλική στις επενδύσεις.
Όχι για λόγους δογματικούς, αλλά γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μειώσουμε αποτελεσματικά την ανεργία.
Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στελέχωσε αρμόδιο τμήμα  ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την ένταξη δράσεων στα τομεακά, περιφερειακά και διασυνοριακά επιχειρησιακά προγράμματα. Παράλληλα υποβάλλαμε μια σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής στο καινούργιο χρηματοδοτικό πακέτο 2014-2020.
Στην παρούσα περίοδο που η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί εθνική κινητοποίηση, είναι μια ευκαιρία άσκησης για όλους μας να σκεφθούμε δημιουργικά και αναπτυξιακά.
Η ενδογενής ανάπτυξη και η πρόοδος αποτελούν το μέγα ζητούμενο και η επίτευξή του αποτελεί προϊόν κατανόησης του κοινωνικού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Έτσι θα προωθήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα των ευκαιριών, της προοπτικής, της εξέλιξης και της πρωτοπορίας.
Μια Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνίστρια,  η οποία βγαίνει μπροστά.
Αυτή θα είναι η… μαγιά της ελληνικής οικονομίας, από την οποία θα πλάσουμε μια Ελλάδα η οποία θα είναι απελευθερωμένη από τα δεσμά της οπισθοδρόμησης που την κρατούσαν καθηλωμένη στο χθες και η οποία θα πορεύεται στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σύνολο του Ελληνισμού.
Ως χώρα, όμως, δείξαμε ανθεκτικότητα και ενότητα στα δύσκολα.
Τώρα χρειάζεται υπομονή, επιμονή, μα και σκληρή δουλειά για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της ευημερίας και της αξιοπρέπειας.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

 

 

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΕΘ Α.Ε.-HELEXPO A.E.”
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ABOUT ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”-“ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ”