‘ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’ – Aρθρο του ΥΜΑΘ κ.Θ. Καράογλου στους UNITEDREPORTERS.GR

ypes press002
ypes press002

ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Aκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, να ανακοινώνει από το βήμα της εκδήλωσης «ανάπτυξη-εξωστρέφεια επενδυτικές ευκαιρίες στη Μακεδονία και τη Θράκη», που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στην Αθήνα στο πλαίσιο του Money Show 2012, ότι το 2013 αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα ένα εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες συγκριτικά με φέτος, φτάνοντας συνολικά στα 17 εκατομμύρια.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό νέο το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα αλλάξει την εικόνα της χώρας μας, καθώς η προσδοκώμενη αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα ενισχύσει καθοριστικά το ΑΕΠ και θα προσφέρει πολύτιμες ανάσες σε μια σειρά άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός πως η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα και το branding της Ελλάδας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, εν τούτοις ο τουρισμός παραμένει κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή ανάπτυξης».
Για αυτό και απαιτείται ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο αφενός θα ενισχύει τα μεγάλα τουριστικά project και αφετέρου θα στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη «βαριά» μας βιομηχανία.
Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο λίγες χώρες στον κόσμο μπορούν να ανταγωνιστούν.
Κινούμενο προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης επεξεργάζεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ευθύνης του και φροντίζει με μια σειρά δράσεων να αναδεικνύει τις ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να τις καταστήσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως η κρουαζιέρα, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός, μπορεί να διαδραματίσει τον κυρίαρχο και ηγετικό ρόλο που της αρμόζει, ως τόπος συνάντησης των λαών.
Υπό αυτήν την οπτική πρέπει να γίνει σε όλους μας αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά πολλά περισσότερα όπως πολιτισμός, παράδοση και ιστορία.
Τώρα που τα δεδομένα αλλάζουν ο ελληνικός τουρισμός επιβάλλεται να απεγκλωβιστεί από την εποχικότητά του, αναπτύσσοντας τη δυναμική του και στους δώδεκα μήνες.
Διότι η ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, αναθέρμανση της αγοράς, επιχειρηματικές ευκαιρίες και φυσικά προοπτικές επενδύσεων.

Διατηρώντας τον ήλιο και τη θάλασσα και προσθέτοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία, εξασφαλίζουμε τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και διαμορφώνουμε ένα εναλλακτικό τουριστικό πρότυπο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που απλόχερα προσφέρει η πατρίδα μας.
Ανοίγοντας το δρόμο στις ειδικές μορφές τουρισμού ενισχύουμε το brand name «Ελλάδα», αυξάνουμε τις περιόδους απασχόλησης για τους εργαζόμενους, δημιουργούμε επιπλέον πηγές εσόδων για το κράτος και κάνουμε πιο αποδοτική την οικονομία μας.
Για αυτό και η διαφύλαξη και θωράκιση του τουρισμού αποτελεί εθνική υπόθεση και επένδυση για το παρόν και το μέλλον.
Στηρίζοντας τον τουρισμό, στηρίζουμε την Ελλάδα.
Είναι μια πολύτιμη ευκαιρία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει η πατρίδα μας να επιστρέψει στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Η Ελλάδα του 2013 ορίζει τη μοίρα της, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει και με θάρρος αλλά και τόλμη, δίνει μάχες και τις κερδίζει.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ “ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΘΑΡΡΟΣ” – “Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΕΝΤΟΝΑ
Επόμενο άρθροΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ