ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “KARFITSA” ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ “100 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”

ypes press002
ypes press002

H ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Έχοντας περάσει στο δεύτερο αιώνα ελευθερίας, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο για τον Ελληνισμό, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, καθώς και επιτομή του κοσμοπολιτισμού.
Δεν υπάρχει άλλη πόλη στον ελληνικό χώρο που να περπάτησε στην ιστορία, σηκώνοντας στις πλάτες της ένα τόσο βαρύ φορτίο ιστορικών γεγονότων.
Αν και θα ακουστεί κοινότυπο, η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένδοξο παρελθόν, αξιόλογο παρόν και αναμφίβολα μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον.
Αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, η γεωστρατηγική της θέση την ανέδειξε σε «πύλη εισόδου» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο και συνέβαλε τα μέγιστα στην δυναμική οικονομική παρουσία που κατέγραψε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ακολούθησαν χρόνια γόνιμα και χάρη στη δυναμική που της προσέδωσε η διοργάνωση της Δ.Ε.Θ., σε συνδυασμό με την πολύπλευρη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε καθοριστική συνιστώσα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Μόνο που η εξέλιξη των πραγμάτων δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν.
Η σταδιακή μετεγκατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων αποτέλεσε την απαρχή μιας επενδυτικής αποψίλωσης, η οποία είχε ως φυσικό επακόλουθο την αποβιομηχάνιση και την οικονομική αποδόμηση της Βόρειας Ελλάδας.
Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της η Θεσσαλονίκη βρίσκεται δυστυχώς στην ίδια αφετηρία, αγωνιζόμενη να αναβαθμιστεί και να αποτινάξει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που τη χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια.
Ασφαλώς η προσπάθεια ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας είναι αλληλένδετη με την ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας και την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα βασίζεται στο δίπολο καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.
Εκμεταλλευόμενη σωστά τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, προτάσσοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα, η Θεσσαλονίκη οφείλει να αποκτήσει νέο βηματισμό και -γιατί όχι- να… συστηθεί εκ νέου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα η Βόρεια Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σημαντικά προβλήματα ύφεσης και αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει,  η Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας προχώρησε στην επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την μετεξέλιξη της Βόρειας Ελλάδας σε πολυεργαλείο ανάπτυξης.
Κινούμενο προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΜΑΘ προχωρά στην εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών που θα καταστήσουν τη Μακεδονία και τη Θράκη επίκεντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ήδη στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, όπου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα συνεχίζεται η υποδοχή και παραλαβή των επενδυτικών σχεδίων του Νόμου 3908/11, έχουν κατατεθεί 93 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και έπεται συνέχεια.
Παράλληλα η αναβάθμιση του θεσμού της Δ.Ε.Θ. και του λιμανιού, η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και η αναβάθμιση όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, μπορούν να καθιερώσουν την πόλη μας ως εμπορική «πύλη» της Ευρώπης.
Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε, αρκεί να απαλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: ‘ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ