‘Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
«Η κρίση “γεννά” προκλήσεις και δυνατότητες»

Διανύοντας μια περίοδο έντονων οικονομικών ανακατατάξεων και βρισκόμενοι για έκτη συνεχή χρονιά σε καθεστώς ύφεσης, δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η δομή της ελληνικής οικονομίας μεταβάλλεται και η κρίση γεννά προκλήσεις αλλά και δυνατότητες.
Προκλήσεις, γιατί εύλογα η προσοχή της επιχειρηματικής κοινότητας στρέφεται πλέον σε καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες. Και δυνατότητες, διότι τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η «αντεπίθεση» της ελληνικής οικονομίας θα σημάνει την εφαρμογή ενός νέου, πιο ελπιδοφόρου και πιο αποτελεσματικού μοντέλου ανάπτυξης.
Κόβοντας το γόρδιο δεσμό που μας κρατά αιχμάλωτους του χθες, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ λαού σοφού» και να συνειδητοποιήσουμε πως η πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον, προϋποθέτει εκσυγχρονισμό εκείνων των δομών που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη διάχυσης της ανάπτυξης από το κέντρο προς την περιφέρεια.

Για αυτό και η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προχωρά τάχιστα στη συγχώνευση των Δ.Ε.Θ.-Helexpo-Ο.Π.Ε., ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου, διευρυμένου, φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θωρακίζει τη δυνατότητα της Βόρειας Ελλάδας να ανακτήσει γοργά την αναπτυξιακή δυναμική που είχε προ κρίσης. 

Μια Θεσσαλονίκη απαλλαγμένη από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας, μια Θεσσαλονίκη που… πατά γερά στα πόδια της, μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελώντας οικονομικό και επιχειρηματικό επίκεντρο της Μεσογείου.
Παράλληλα, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη σημείο αναφοράς και υπόδειγμα ανάπτυξης, αποδεικνύουμε στους δύσπιστους, εντός και εκτός συνόρων, ότι η Ελλάδα αντιστέκεται, μοχθεί και παλεύει.
Όχι μόνο για να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία και αξιοπρέπειά της, αλλά για να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και να ατενίσει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Πράγματι η κοινωνία μας ζει υπό καθεστώς πίεσης.
Με αφορμή, ωστόσο, την 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, πιστεύω πως η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν και πρέπει να κάνουν την υπέρβαση.

Να ορθώσουν, δηλαδή, το «ανάστημά» τους και μέσα από τολμηρές, αλλά και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη θεμελίωση μιας νέας οικονομίας η οποία, πέρα από στέρεες βάσεις, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης.
Η γεωστρατηγική θέση, άλλωστε, που κατέχουν στον εμπορικό χάρτη, τις καθιστά αιχμή του δόρατος σε αυτό που έχω ονομάσει «αντεπίθεση» της ελληνικής οικονομίας.
Πέρα, όμως, από την ενίσχυση και στήριξη του νέου φορέα εξωστρέφειας, η Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται και ισχυρή κρατική δομή.
Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει όχι μόνο εθνικούς σκοπούς, αλλά κυρίως την ανάπτυξη που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το κύριο ζητούμενο για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.
Έτσι θα υποβοηθηθούν η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είμαι σίγουρος πως διαβάζοντας τα παραπάνω, κάποιοι θα βιαστούν να μιλήσουν για «όνειρο θερινής νυκτός». Λησμονούν, φαίνεται, πως εμείς οι Έλληνες μπορούμε. Το αποδείξαμε στο παρελθόν. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΚ-Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ