ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ,ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1484397082
1484397082
Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταυρός Καλαφάτης, επισκέφθηκε σήμερα τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, όπου συζήτησε με την Πρόεδρο κ. Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη και στελέχη του οργανισμού, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

 Το ΥΜΑΘ και ο ΟΡΘ, συνεργάζονται στενά σε θέματα όπως η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας για την οποία βάσει του σχετικού Νόμου γνωμοδοτεί ο ΟΡΘ, το Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Δυτικής Παράκτιας Ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η χωροθέτηση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, κ.α.
Σήμερα αποφασίστηκε η έναρξη των μελετών για την αναγκαία εξυγίανση του εδάφους στην τοποθεσία όπου ήταν εγκατεστημένα τα βυρσοδεψεία.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για το Θερμαϊκό και σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας που προηγήθηκε μεταξύ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά και Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, το ΥΜΑΘ αναλαμβάνει να συγχρηματοδοτήσει την εκπόνηση των μελετών και να συντονίσει την ταχύρυθμη προώθηση αυτής της πρώτης φάσης του έργου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και το Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

 Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τη Διοίκηση του ΟΡΘ ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε:

Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να ενημερωθώ από τη διοίκηση του Οργανισμού  Ρυθμιστικού σχετικά με το έργο που έχει παραχθεί και είναι σημαντικό πολύ μέχρι σήμερα. Καταρχήν έγινε ενημέρωση σχετικά με την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού. Ένα έργο που είχαμε να το δούμε 25 χρόνια στην περιοχή μας και το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους. Το δεύτερο σημαντικό είναι η ενημέρωση που έγινε σχετικά με την διευθέτηση της περιφερειακής τάφρου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο έχει ουσιαστικό αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αλλά και έντονα περιβαλλοντικό, ενώ συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, δημιουργώντας τη δυνατότητα μετακίνησης ποδηλατών και πεζών σε μια διαδρομή 9,5 χιλιόμετρων. Η προμελέτη έχει ολοκληρωθεί, ενώ και η μελέτη για τα 2,5 πρώτα χιλιόμετρα έχει φτάσει επίσης στο τελικό της στάδιο, ώστε σε μια διαδημοτική διαδρομή να δίνεται δυνατότητα είτε στον ποδηλάτη είτε στον περιπατητή να νιώσει την ομορφιά της περιοχής στα όρια των δήμων Πυλαίας, Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας και Καλαμάριας. Ιδιαίτερα ουσιαστικό θεωρώ πως σήμερα δώσαμε το “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η μελέτη εξυγίανσης του εδάφους στον χώρο των παλιών βυρσοδεψιών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, αλλά και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτελούς να αναβαθμίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της περιοχής της Θεσσαλονίκης οπού απαιτείται περιβαλλοντική παρέμβαση. Σε αυτά τα πλαίσια συμφωνήσαμε με τη Διοίκηση και με την Πρόεδρο την κα Μπαϊρακτάρη, να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Οργανισμό και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Οφείλουμε σε όλα τα παραπάνω να σημειώσουμε την ουσιαστική συμβολή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης κα Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη τόνισε:

«Είχαμε την τιμή να μας επισκεφτεί ο Υπουργός κ. Καλαφάτης με τον οποίο έχουμε ήδη μία πολύ καλή συνεργασία και που αφορά όλα τα ζητήματα που προανέφερε, αλλά και στη Ζώνη Καινοτομίας, στον Θερμαϊκό Κόλπο και σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά θέματα της πόλης. Τον ενημερώσαμε για τα έργα που ολοκληρώνονται και μπορούν να έχουν τη συνδρομή του κ. Υπουργού όπου απαιτηθεί. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου, τον Νοέμβριο το παραδίδουμε και θα προωθηθεί στη Βουλή  και εμείς συνεχίζουμε με όλα τα σημαντικά έργα. Με χαρά σήμερα ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστούμε για τις προκαταρκτικές μελέτες για  την εξυγίανση  της περιοχής των  Βυρσοδεψείων. Το θέμα αφορά και τη ρύπανση του Θερμαϊκού αλλά και την διευθέτηση όλης της περιοχής που έχει πρόβλημα.»

 

 

Προηγούμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ 74ΗΣ ΔΕΘ.
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 74η ΔΕΘ