ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιοδικό «ΕΠΙΛΟΓΕΣ»

ypes press002
ypes press002

– Έχετε ενσωματώσει το Ίντερνετ στην καθημερινότητά σας; Όχι μόνο στην πολιτική σας δραστηριότητα αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο;
Το διαδίκτυο είναι ένας σύγχρονος και διαδραστικός δίαυλος επικοινωνίας και πληροφόρησης. Αξιοποιώ και τις δύο αυτές εκδοχές του. Ομολογώ ότι δεν αξιοποιώ ιδιαίτερα την πτυχή της ψυχαγωγίας που μπορεί να αντλήσει κανείς από την ενασχόληση με το ίντερνετ, αλλά είναι τόσο περιορισμένος ο προσωπικός χρόνος διασκέδασης, που προτιμώ να τον αφιερώνω σε άλλες δραστηριότητες με την οικογένειά μου.

– Διαθέτετε χρόνο στο facebook ή κάποιος άλλος απαντά στα μηνύματα των “φίλων” σας;

Προσπαθώ και εξασφαλίζω χρόνο για προσωπική ενασχόληση. Φυσικά «διαχειρίζονται» το προφίλ και συνεργάτες μου.  Ωστόσο, όλες οι απαντήσεις στα μηνύματα φίλων, καθώς και τα δικά μου μηνύματα στον «τοίχο» του προφίλ μου, ακόμα κι αν δεν τα πληκτρολογώ εγώ,  διατυπώνονται από μένα.

– Έχετε περίπου 2.500 “φίλους” στο facebook. Με πόσους από αυτούς γνωρίζεστε προσωπικά;

Μετά το facebook party που οργανώσαμε πρόσφατα στον Όμιλο, νομίζω ότι δικαιούμαι να δηλώνω, πως έχω γνωρίσει από κοντά τους περισσότερους.

-Αν δει κάποιος τη λίστα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει έντονο… πολιτικό στοιχείο. Με λίγους πολιτικούς έχετε διαδικτυακή επαφή. Έτυχε;

Πραγματικά είναι μάλλον τυχαίο. Άλλωστε θεωρώ ότι το facebook δημιουργήθηκε πρώτα για να γεφυρώσει τις αποστάσεις φίλων που δεν μπορούν να συναντιούνται συχνά και λιγότερο για εκείνους που βρίσκονται τακτικά σε κοινούς χώρους.

– Πόσο σας έχει βοηθήσει το facebook ως πολιτικό;

Με βοηθάει ως νέο άνθρωπο να διατηρώ έναν επιπλέον δίαυλο επικοινωνίας με άλλους νέους ανθρώπους… Και με νεότερους από μένα. Με τους προβληματισμούς τους και με τις ιδέες τους. Η επαφή είναι που μετράει τελικά. Και όσο κι αν χρησιμοποιώ το ίντερνετ, πάντα θα επιδιώκω τους φίλους μου, να τους κοιτάζω στα μάτια. Να τους μιλώ χωρίς να μεσολαβούν οθόνες. Το facebook κατά τη γνώμη μου, πρέπει να λειτουργεί ως αφορμή συναντήσεων και άμεσης επαφής. Όχι ως εύκολη λύση, που τελικά μας περιορίζει πίσω από οθόνες.

– Έχετε κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγετε αν θα αποδεχτείτε κάποιον ως “φίλο” σας ή όχι; Φοβάστε την “παραβίαση” των προσωπικών σας δεδομένων;

Απορρίπτω μόνο εκείνους που επιλέγουν να επικοινωνούν με ψευδώνυμα. Μ` αρέσει να ξέρω με ποιον επικοινωνώ, κι ας διαφωνεί μαζί μου, κι ας μου ασκεί κριτική. Δεν με πειράζει η κριτική. Αλλά την θεωρώ πιο καλοπροαίρετη και εποικοδομητική, όταν προέρχεται από ανθρώπους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

– Τι αποκομίσατε από το πάρτι που κάνατε για τους “φίλους” σας στο facebook;

Κάλεσα «φίλους» και βρήκα φίλους. Χωρίς εισαγωγικά. Νέους που ξέρουν να τα λένε έξω από τα δόντια όταν χρειάζεται, να προσφέρουν νέες ιδέες, να επικοινωνούν με γόνιμους προβληματισμούς. Επίσης, χάρηκα ιδιαίτερα από την προσέλευση και τον βαθμό ανταπόκρισης στη  πρόσκληση. Δείχνει ότι είμαστε πολλοί που αισθανόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο, ότι εργαλεία σαν τον facebook πρέπει να αξιοποιούνται ως γέφυρες για ουσιαστική επαφή και όχι ως μέσα που ενώ προάγουν την επικοινωνία, αποξενώνουν τα βλέμματα…

– Τι είναι αυτό που σας ζητούν καθημερινά οι πολίτες, ακόμη και μέσω του Ίντερνετ;

Ευθύτητα. Ειλικρίνεια. Επιμονή στους στόχους που υπηρετούν τον άνθρωπο και το μέλλον του. Σ` αυτούς τους στόχους προσπαθώ να απαντώ.

– Πότε και πως ξεκίνησε η σχέση σας με την τεχνολογία;

Από την εποχή που ως πιτσιρίκος εξέταζα τα αυτοκίνητα που επισκεύαζε ο πατέρας μου, ανακαλύπτοντας νέα gadgets… Και φυσικά με τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές, ασχολήθηκα ιδιαίτερα σπουδάζοντας…

Ασχολείστε με το Twitter;

Όχι ακόμα.

  • Επιλέγετε τα blogs για την ενημέρωσή σας;

Τα παρακολουθώ ως χώρο διακίνησης πληροφοριών, αλλά φροντίζω να είμαι πολύ προσεκτικός, όσον αφορά την εγκυρότητα των πληροφοριών που διακινούνται. Άλλωστε έχω κι εγώ το δικό μου προσωπικό blog στη διεύθυνση www.kalafatisblog.gr

Τι σας ενοχλεί σε αυτούς τους ιστοχώρους;

Με ενοχλεί το ίδιο που προανέφερα και για το facebook. H ανωνυμία. Η άσκηση πολιτικής κριτικής και η προσπάθεια «δημοσιογραφίας» με ψευδώνυμο. Μπορούμε να υποθέτουμε ότι θέλουμε για τα κίνητρα και τους ενδεχόμενους εντολείς κάποιου που ασκεί κριτική ανώνυμα, χωρίς το θάρρος της γνώμης του. Συχνά διακινούνται αληθείς ή έστω βάσιμες πληροφορίες και κριτικές. Ανάμεσα σαυτές, όμως, υπάρχουν συχνά και προσβλητικές, ανακριβείς, ή ακόμα και δόλια υποκινούμενες «ειδήσεις» και κριτικές με μοναδικό στόχο τη διασπορά ψευδών εντυπώσεων. Γι αυτό εκτιμώ περισσότερο εκείνους που γράφουν στο διαδίκτυο επώνυμα. Και αυτό κάνω κι εγώ. Υπογράφω τις απόψεις μου.

– Ασπάζεστε την άποψη πολλών ότι “το ίντερνετ αποξενώνει”;

Μόνο όταν του επιτρέψεις να σε αποξενώσει από τον κόσμο. Το ίντερνετ μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αν καταλάβεις ότι Ζωή, είναι η πραγματική και όχι η εικονική εκδοχή της. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σε φθείρει.  Στο χέρι μας είναι, να καθορίσουμε εμείς το ρόλο του στην καθημερινότητά μας και όχι να καθορίζει αυτό την καθημερινότητά μας.

 Μετά το πάρτι τι να περιμένουμε; Ποιον άλλον πρωτότυπο τρόπο επικοινωνίας έχετε σκεφτεί; 

Θα τον δείτε σύντομα.

– Πως βλέπετε το ενδεχόμενο οι Η/Υ να αντικαταστήσουν τα σχολικά βιβλία;

Πιθανό, αλλά όχι ακόμα. Έχει τη γοητεία της και η μυρωδιά του βιβλίου…

 


Προηγούμενο άρθροΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ