ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ypes press002
ypes press002

Κυρίες και κύριοι.

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κρίσιμη για την οικονομία και τη χώρα.

Σε μία εποχή που η διεθνής κρίση δοκιμάζει τα οικονομικά συστήματα και αλλάζει τα δεδομένα για όλους. Για το Κράτος, τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες στην οικονομία της καθημερινότητας.

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες που βρισκόμαστε ως οικονομία, αλλά και ως κοινωνία, υπό καθεστώς πίεσης.

Μιας πίεσης που προκαλείται από την ανάγκη ελέγχου των μακροοικονομικών μεγεθών, την ανάγκη συγκράτησης και μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ανάγκη τιθάσευσης του δημόσιου χρέους που γιγαντώθηκε στο παρελθόν και – παρά τα θετικά βήματα που έγιναν – παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας μας.

Σήμερα και στο μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι

Εσείς, οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, βιώνετε τις συνέπειες της κρίσης, από την πρώτη γραμμή της μάχης που δίνετε σαν σύνολο, μα και ο καθένας ξεχωριστά, για την αναχαίτισή τους.

Ως εξαγωγείς, ανήκετε στην δυναμική εμπροσθοφυλακή της οικονομίας. Κινείστε στο διεθνές περιβάλλον με δυναμισμό και αξιώσεις. Ιχνηλατείτε το οικονομικό περιβάλλον.

Πρώτοι απ` όλους αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες και τις αναποδιές με το πείσμα που απαιτείται για την υπέρβαση των εμποδίων.

Γνωρίζετε καλύτερα από πολλούς, ότι οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες.

Η από κοινού δράση είναι επιβεβλημένη. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα απαραίτητη.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τις δράσεις μας και θέτουμε τις προτεραιότητές μας.

Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέα αντίληψη. Για την ανάπτυξη, τις οικονομικές σχέσεις, τον ανθρώπινο παράγοντα.  Για τη φιλοσοφία, τα πρότυπα της ανάπτυξης.
Η κρίση μας κάνει σοφότερους.

Τα τελευταία χρόνια διαμορφώσαμε μια πολιτική θωράκισης της οικονομίας.

Θυμίζω:

Φολογική μεταρρύθμιση, νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Επιτυχής ολοκλήρωση του Γ´ ΚΠΣ χωρίς απώλειες πόρων, και κατάρτιση του ΕΣΠΑ 2007-2013 με στόχευση στην ελληνική περιφέρεια.

Σημαντικές διεθνείς συμφωνίες για μεγάλα ενεργειακά έργα, εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα και για το λιμάνι του Πειραιά.

«Λύτρωση» από το τριακονταετές βάρος της Ολυμπιακής.

Σημαντικές υποδομές στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι, η Εγνατία Οδός που ολοκληρώθηκε.

Και βέβαια, θυμίζω τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε ως Κυβέρνηση, έναντι της οικονομικής κρίσης.

Με μέτρα που ελήφθησαν άμεσα. Για την προστασία των καταθέσεων και των δανειοληπτών. Για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Για τη στήριξη του τουρισμού, των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι, ότι τώρα, σήμερα, εδώ, σχηματίζεται η ευκαιρία.

Για όλους εκείνους που έχουν τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσουν στην νέα οικονομία. Στην ανάπτυξη που θα έλθει μετά την κρίση.

Για εκείνους που είναι αποφασισμένοι να γίνουν σοφότεροι, και πιο αποτελεσματικοί. Που διαθέτουν θέληση για καινοτομία, ποιότητα, διάθεση για πρωτοπορία.

Σε αυτούς ανήκει η νέα οικονομία που σχηματίζεται, η νέα οικονομία που θέλουμε να είναι απαλλαγμένη από τα ψεγάδια που μάς οδήγησαν στην παγκόσμια αναταραχή.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική οικονομία αντέχει. Οι προσπάθειες έχουν φέρει αποτέλεσμα. Και η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα έκτακτα μέτρα απαντούν στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Κανείς δεν θα τα ήθελε, αν δεν ήταν αναγκαία.
Όμως, θέτουμε ως προτεραιότητα, τα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια. Να προσφέρουν οι έχοντες και να προστατευτούν οι ασθενέστεροι.

Μοναδικός γνώμονας είναι η προστασία της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είναι παρόν σ` αυτή την προσπάθεια, ως καταλύτης στη τροχιοδρόμηση συνιστωσών δυνάμεων, προς κοινές κατευθύνσεις, για την επίτευξη κοινών στόχων.

Πρωταγωνιστούμε σε μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα.

Στην προστασία και ανάδειξη του Θερμαϊκού Κόλπου με μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης με μαρίνες σκαφών αναψυχής.

Στη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης με την επιτάχυνση των ρυθμών και την επεξεργασία κινήτρων, κριτηρίων και την επιλογή πιθανών θυλάκων.

Στη δημιουργία νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, με την ανάδειξη των βέλτιστων προτάσεων για τη νέα θέση του, εκτός του κέντρου της πόλης.

Αξιοποιούμε την αρμονική και δημιουργική συνεργασία μας με τα κατά περίπτωση θεματικά Υπουργεία.

Δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο ρόλο του ΥΜΑΘ ως επιτελικού βραχίονα της Κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Λειτουργούμε και αντίστροφα, ως καλοί αγωγοί εποικοδομητικών προτάσεων, απόψεων και αιτημάτων.

Ενισχύουμε το ρόλο επιχειρηματικών φορέων ως θεσμικών συμβούλων της Πολιτείας.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η ενεργοποίηση του Επιχειρηματικού Φόρουμ που συστήσαμε με τη συμμετοχή Επιμελητηρίων και Συνδέσμων, της Βόρειας Ελλάδας.

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων, όσο και της προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων στο βορειοελλαδικό χώρο.

Το διαρκές μήνυμα, είναι ότι συνθέτοντας δυνάμεις, προσθέτουμε αποτελεσματικότητα στις προσπάθειές μας.

Το ίδιο πνεύμα διαπνέει τις δράσεις μας, για το σύνολο των θεμάτων που θέσαμε ως προτεραιότητες, διαμορφώνοντας την ατζέντα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης για τους επόμενους μήνες.
Στον άξονα της Ποιότητας Ζωής, στον άξονα της Κοινωνικής Αρωγής, αλλά και στον άξονα της Ανάπτυξης, που αποτελεί κοινό τόπο, όσων βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Το στοίχημα είναι κοινό.

Το σύγχρονο διακύβευμα να πετύχουμε ως χώρα στη νέα εποχή είναι εφικτό.

Κι εμείς είμαστε απόλυτα προσανατολισμένοι στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροO ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
Επόμενο άρθροO YΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΝΟΗΣΙΣ” ΟΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ”