ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΕπ ΜΕ ΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕπ κ. ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

1484397181
1484397181
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υποδέχτηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση του κ. Υπουργού, για σειρά επαφών με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και της Επιχειρηματικής Κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι ο μεγαλύτερος πολυμερής χρηματοπιστωτικός οργανισμός του κόσμου, που το 2008 προέβη σε χρηματοδοτήσεις ύψους 58 δισεκατομμυρίων για έργα και δράσεις σε 180 χώρες, ενώ το 2009, συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με αυξημένες χρηματοδοτήσεις ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σημερινή επίσκεψη του κ. Σακελλάρη στη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη επίσκεψη Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ στην πόλη, για τη διερεύνηση συνεργασιών ειδικά στο Βορειολλαδικό χώρο.

 Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Σακελλάρη για τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που αποκτά το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και για την πρόθεσή του, να αποτελέσει το ΥΜΑΘ καταλύτη στην ενίσχυση της δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στη Βόρεια Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση έργων της Αυτοδιοίκησης και δράσεων της Επιχειρηματικής Κοινότητας της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και για την συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα που προωθεί η κυβέρνηση, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί χρήσιμο.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα  και το ενδιαφέρον που υπάρχει για ενίσχυση της παρουσίας της στο Βορειοελλαδικό χώρο. Τόνισε δε, πως μετά και τη σημερινή συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να θεωρείται πρόθυμος συμπαραστάτης στη διάθεση της Ελληνικής Πολιτείας, για εγχειρήματα όπως αυτά της Ζώνης Καινοτομίας και της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, εφόσον κριθεί χρήσιμη η συμμετοχή της.

 Αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη του κ. Υπουργού και του κ. Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, κατά την οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμπλοκής της ΕΤΕπ στη στήριξη δράσεων και έργων της Αυτοδιοίκησης.

 Μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε τα εξής:
«Είχαμε την ευκαιρία με τον καλό φίλο Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχο Σακελλάρη να συζητήσουμε για μια σειρά ζωτικών θεμάτων, κυρίως εγχειρημάτων αναπτυξιακής πνοής που λαμβάνουν χώρα ή έχουν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενδεχόμενης συνεργασίας της ΕΤΕπ του ΥΜΑΘ, της Κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία νέου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου με παράλληλη διαμόρφωση της έκτασης που σήμερα καταλαμβάνει σε μητροπολιτικό πάρκο. Είδαμε επίσης καλές πιθανότητες συνεργασίας στον τομέα της Υγείας, για το ογκολογικό και το παιδιατρικό νοσοκομείο που δημιουργούνται, αλλά και σε μια σειρά άλλων αναπτυξιακών ζητημάτων μικρής ή μεγάλης εμβέλειας. Νοιώθουμε ικανοποιημένοι που η σημερινή συνάντηση, η πρώτη αντίστοιχου βεληνεκούς και αντίστοιχης σημασίας, εγκαινιάζει μια συστηματική συνεργασία, με μια σειρά δράσεων, όπως η συνάντηση απόψε, με το Επιχειρηματικό Φόρουμ που έχουμε συστήσει ως ΥΜΑΘ. Είμαι επίσης ικανοποιημένος γιατί μέσα από τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Νομάρχη και τον κ. Δήμαρχο καταφέρνουμε αυτό που είναι κοινό διακύβευμα. Να συνθέσουμε τα πλεονεκτήματα και τις δυναμικές μας, να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας. Τέτοιου είδους προσπάθειες που στόχο έχουν την από κοινού αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων για την ανάπτυξη, εγκαινιάζουν μια νέα πορεία και έναν νέο τρόπο αντίληψης, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε με ασφάλεια και αισιοδοξία το μέλλον της περιοχής. Εν κατακλείδι, σήμερα είναι μια ημέρα εκκίνησης μιας σημαντικής προσπάθειας μεταξύ της ΕΤΕπ και του ΥΜΑΘ. Θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις και επισκέψεις εκπροσώπων του ΥΜΑΘ και εμού προσωπικά στην έδρα του κ. Σακελλάρη.»

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου μετά από πρόσκληση του κ. Υπουργού. Για να συναντηθώ τόσο με τον ίδιο, όσο και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Βασικοί στόχοι μας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Συζητήσαμε για αναπτυξιακά έργα στα οποία η ΕΤΕπ θα μπορούσε να είναι συγχρηματοδότης και τα οποία ήδη ανέφερε ο κ. Υπουργός. Με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Νομάρχη, συζητήσαμε για το πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συνεργαστεί με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μια από τις προτεραιότητές μας είναι τα θέματα βελτίωσης ποιότητας ζωής, η αναβάθμιση αστικών περιοχών και γενικά, θέματα που μπορούν να αναπτύξουν την οικονομία και τη ζωή του πολίτη. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε μέσα από τη συνεργασία μας, να χρηματοδοτούμε και έργα της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το βασικό είναι πως η σημερινή μέρα είναι μια νέα αρχή συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΤΕπ και τη Βόρεια Ελλάδα. Από αυτήν θα μπορέσουν να βγουν πολλά έργα που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη και στη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογράμμισε:

«Κάθε νέα προσπάθεια και πρόταση είναι ελπιδοφόρα. Η Νομαρχία είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση. Είναι θετικό ότι ο Αντιπρόεδρος είναι ένας Θεσσαλονικιός με προχωρημένες ιδέες. Δεκτές οι προτάσεις για σχολεία, για αντιπλημμυρικά έργα, για το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Νομίζω ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουμε, αφού  διάθεση υπάρχει και από τις δύο πλευρές.»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αρκετή προπαρασκευή να επιδείξει σε θέματα αναπτυξιακά, σε αναπλάσεις περιοχών, έχουμε έτοιμες προτάσεις για το ιστορικό κέντρο και την άνω πόλη, για την ανατολική και τη δυτική πλευρά της πόλης. Οι δρόμοι μας είναι παράλληλοι και νομίζω ότι θα συνεργαστούμε.»

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ κ. ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΣΑΚΕΛΑΡΗ
Επόμενο άρθροΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ