ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ’

ypes press002
ypes press002

Αποτελεί κοινή ομολογία, πως η αποφασιστικότητα με την οποία ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αξιοποίησε το διεθνές κύρος του, αλλά και τη γεωπολιτική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης για τη σύναψη των συμφωνιών διέλευσης ενεργειακών δικτύων από το ελληνικό έδαφος, έχουν αλλάξει τη θέση του βορειοελλαδικού χώρου στο γεωπολιτικό χάρτη.
Υπάρχουν τα προφανή μελλοντικά οφέλη. Όπως οι θέσεις εργασίας που ήδη δημιουργούνται και θα συνεχίσουν να δημιουργούνται στη διάρκεια κατασκευής των δικτύων αυτών, η απορρόφηση ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού στο επόμενο στάδιο της λειτουργίας τους, τα οικονομικά οφέλη από τη διακίνηση των ενεργειακών πόρων. Υπολογίστε επίσης το αναπτυξιακό πλεόνασμα που αναμφισβήτητα δημιουργείται με την κατασκευή ενεργειακών υποδομών της εμβέλειας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, του αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας – Ελλάδας – Τουρκίας και του αγωγού που θα κάνει την Ελλάδα τμήμα του Southstream. Στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω Ελλάδος, οι θέσεις εργασίας από την κατασκευή του ήδη αποτελούν γεγονός. Ωστόσο, η ενίσχυση της γεωπολιτικής σημασίας της Βόρειας Ελλάδας στο διεθνές πεδίο, αποτελεί ένα κέρδος ήδη αισθητό, που συμβάλει στην προστιθέμενη αξία της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θράκης.
Η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές οδούς για την ενεργειακή της τροφοδοσία, γεγονός που αποδείχτηκε αναγκαίο μετά την πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία, που άφησε τη μισή Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο επί σειρά ημερών. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα ακόμα και ο πιο κακόπιστος, τη σημασία της Εθνικής Επιλογής που έκαναν ο ηγέτης Κώστας Καραμανλής και η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, να χαράξουν ελληνικούς δρόμους για αυτή την εναλλακτική ενεργειακή οδό.
Παράλληλα, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτών για την ανάπτυξη σχετικών έργων (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, παραγωγή βιοκαυσίμων) σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Σταθερός στόχος της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι να στηθεί μια νέα καινοτομική βιομηχανία που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι στο μέλλον οι καινοτομίες θα δημιουργούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης. Ένα παράδειγμα είναι βέβαια οι ΑΠΕ οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει στην Ε.Ε. 400.000 νέες θέσεις εργασίας με ετήσιο κύκλο εργασιών που φθάνει τα 40 δις ευρώ. Ήδη η Ελλάδα κινείται σταθερά προς την ίδια κατεύθυνση. Από το 2004 ως το 2008 έχουμε τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από τα περίπου 450 μεγαβάτ έχουμε ξεπεράσει τα 1.400.
Αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα είναι και οι ενεργειακές καλλιέργειες, που ως έναν βαθμό, μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση για το αύριο του αγροτικού κόσμου. Όχι τη μόνη απάντηση ίσως, αλλά σίγουρα μια από τις απαντήσεις. Δυστυχώς, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την προσαρμογή της αγροτικής οικονομίας της χώρας σε νέα δεδομένα, που διαμορφώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων που δεν προστατεύτηκαν επαρκώς από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, τότε που κρινόταν η κατάρτιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η στροφή στην ανταγωνιστική αξιοποίηση της ποιότητας, στις εναλλακτικές καλλιέργειες, στις ενεργειακές καλλιέργειες, μπήκε στην οδό της επισταμένης υλοποίησης μετά το 2004. Στην ίδια οδό φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε. Οι ενεργειακές καλλιέργειες προϊόντων που αξιοποιούνται μόνο στον τομέα της παραγωγής βιοκαυσίμων, αποτελούν μια αξιοσημείωτη διέξοδο.
Στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, τη «μάχη» καλούμαστε να τη δώσουμε όλοι μας. Ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί.
Στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, παράλληλα με την δημοσιονομική πειθαρχεία και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό συστατικό.
Ανάπτυξη ισόρροπη, ανθρωποκεντρική, βασισμένη στην δημιουργία, την καινοτομία, τη διαρκή εξέλιξη στο νέο πεδίο προόδου, στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η νέα οικονομία της γνώσης, αλλά και στην ανάγκη για ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, στη βάση των αρχών της αειφορίας.
Η Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, αποτελώντας έναν ουσιαστικό προμαχώνα ανάδειξης και αξιοποίησης των ευκαιριών, που γεννά η ίδια η κρίση, για το μέλλον.
Το «κεφάλαιο» που δημιουργεί για αυτή την επένδυση στο μέλλον η εξασφάλιση ενός σημαντικού ρόλου της Μακεδονίας και της Θράκης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε σε ισορροπία με το περιβάλλον, προς όφελος της ποιότητας ζωής όλων μας.

 

Προηγούμενο άρθροO YΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Επόμενο άρθροΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ