ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

1484397552
1484397552

Υπό την προεδρία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου στο ΥΜΑΘ, η πρώτη συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Φόρουμ Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο συγκρότησε ο κ. Υπουργός με στόχο τη συνένωση δυνάμεων κρισίμων φορέων, για την καταγραφή των προβλημάτων που προκαλεί η οικονομική κρίση στη Βόρεια Ελλάδα και την προώθηση κοινών δράσεων για την επίλυση των προβλημάτων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Στη συνεδρίαση που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκάς Ανανίκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, οι Αντιπρόεδροι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος κ. Γιάννης Σταύρου, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος κ. Νίκος Παναγόπουλος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Βασιλάκος, καθώς και οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων των Νομών Χαλκιδικής κ. Γιώργος Γκίλης, Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, Γρεβενών κ. Νίκος Ράμος, Έβρου κ. Νίκος Δεστερίδης, Καβαλάς κ. Αλέξανδρος Οθωναίος (μέλος δ.σ.) και Φλώρινας κ. Αριστείδης Αριστείδου.

 Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια πρωτοβουλία μας στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που εκπονήσαμε ως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα του άξονα που αφορά την ανάπτυξη. Έχει ως στόχο, να συσπειρώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας χαράσσοντας μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης και κυρίως μια στρατηγική για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το Επιχειρηματικό Φόρουμ Μακεδονίας – Θράκης θα συνέρχεται μια φόρα το δίμηνο στο ΥΜΑΘ με εμένα επικεφαλής. Οι πρωτοβουλίες του, θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει θεσμικά ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική κοινότητα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την άρση της γραφειοκρατίας, με την δυνατότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, με προγράμματα που αφορούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις στην επιχειρηματική κοινότητα. Η δεύτερη κατεύθυνση περιλαμβάνει ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις κατά τόπους και κατά κλάδους, τα οποία κωδικοποιούμε προς αντιμετώπιση σε συνεργασία και με τα αρμόδια Υπουργεία.
Σήμερα, στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, καταγράψαμε και κωδικοποιήσαμε τα ζητήματα που εξέθεσαν οι παριστάμενοι και αφορούν τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, σε θεσμικά, οργανωτικά και αναπτυξιακά  ζητήματα.
Αποφασίσαμε:
• Να συναντηθούμε με συγκεκριμένη ατζέντα στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Ιουλίου, για να προτείνουμε δράσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.
• Με τη συνεργασία και παρουσία της ηγεσίας των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργείων, να τεθούν τα θέματα εδώ στο ΥΜΑΘ για λογαριασμό των εκπρόσωπων των επιμελητηρίων, με συγκεκριμένη  στόχευση.
• Να χαράξουμε μια ενιαία στρατηγική για  ζητήματα που αφορούν οριζόντια τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα να γίνει και μια αξιολόγηση κατά σειρά προτεραιότητας σε ζητήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά Νομό. Αυτά θα αποσταλούν στο ΥΜΑΘ τις επόμενες ημέρες για να αξιολογηθούν και να βρεθεί ο τρόπος με το οποίο θα προωθηθούν.
• Να ενισχυθεί με το συντονιστικό ρόλο του ΥΜΑΘ η καλύτερη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την Επιχειρηματικότητα. Για το σκοπό αυτό, θα επιδιώξουμε τη διοργάνωση τριών περιφερειακών συσκέψεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α´ και Β´ βαθμού και των Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών.
• Να εξετάσουμε τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω επιχειρηματικών αποστολών με ενιαίο χαρακτήρα και με σκοπό να ενδυναμώσουν την παρουσία της Βόρειας Ελλάδος  στο εξωτερικό  με επικεφαλής το ΥΜΑΘ, για να υπάρχει και η πολιτική υπόσταση στο όλο εγχείρημα.

Ερωτηθείς, για τις εξελίξεις στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ο κ. Υπουργός τόνισε:

 Η Ζώνη Καινοτομίας είναι μέρος της απάντησης στα προβλήματα του σήμερα, αλλά κυρίως μια παρακαταθήκη για το αύριο. Είναι απόφαση μου να παρίσταμαι  σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι να οριστεί νέος πρόεδρος του Δ.Σ με σκοπό, να παρακολουθώ από κοντά τις διαδικασίες και τις εργασίες του και να τονίσω με συμβολικό τρόπο την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να «τρέξει» το εγχείρημα αυτό με γρήγορους ρυθμούς. Η Ζώνη Καινοτομίας, το θέμα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η σύσταση του Άτυπου Συμβουλίου Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο ήδη έχει συνεδριάσει, ο διάλογος με τους επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδος που ξεκινήσαμε σήμερα και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του ΥΜΑΘ, συνθέτουν ένα αναπτυξιακό μωσαϊκό με πρωταγωνιστές τις παραγωγικές δυνάμεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε:

Εγώ γνωρίζω ότι όσοι μιλούν για υποσχεσιολογίες, για σκανδαλολογίες, για λαγούς με πετραχήλια, ουσιαστικά απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο του.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΡΥΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Α.Ε”
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2009