ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΡΥΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Α.Ε”

ypes press002
ypes press002

 Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και τυπικά αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου κ. Ιάκωβου Βασάλου.
 
 Ο κ. Υπουργός, ζήτησε για μια ακόμα φορά από τα μέλη του Δ.Σ. την επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής αποτελεσμάτων για την προώθηση του εγχειρήματος της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετέχει στο σύνολο των προσεχών συνεδριάσεων του Δ.Σ.

 Αμέσως μετά ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Μετά την παραίτηση του κ. Βασάλου, προσωρινά και μέχρι τον ορισμό νέου προέδρου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της, αποφασίστηκε να ασκεί καθήκοντα Προέδρου ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Αποφασίσαμε να αυξηθούν οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. και ανακοίνωσα την απόφασή μου να συμμετέχω, στο εξής σε όλες τις συνεδριάσεις, ή τουλάχιστον στις περισσότερες, και ιδιαίτερα μέχρι τον ορισμό νέου Προέδρου, με δύο στόχους: Αφ` ενός, για να ενισχύσω με την άμεση πολιτική μου συνδρομή το έργο του Δ.σ. προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί. Αφ` ετέρου, για να τονιστεί εμφατικά η Πολιτική Βούληση της Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εγχείρημα για την ευρύτερη περιοχή. Ένα εγχείρημα στο οποίο υπάρχει σημαντική πρόοδος. Το προσχέδιο για τα κίνητρα εγκατάστασης στη ζώνη, θα γίνει Νόμος του Κράτους, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, όπου θα αποσταλεί πολύ σύντομα. Τα κριτήρια αξιολόγησης για την άδεια σκοπιμότητας εγκατάστασης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ολοκληρώνονται από το Δ.Σ. τις επόμενες μέρες, ώστε να υπογραφούν στη συνέχεια οι σχετικές ΚΥΑ. Ο χωροταξικός σχεδιασμός στο μοντέλο ανάπτυξης πολλαπλών θυλάκων που έχει επιλεγεί. Η σχετική διερεύνηση εξελίσσεται θετικά και αισιοδοξώ, ότι πολύ σύντομα θα αποδώσει τα πρώτα αποτελέσματα.»

Σε ερώτηση για την επίπτωση της παραίτησης του κ. Βασάλου και ενδεχόμενες καθυστερήσεις ο κ. Υπουργός τόνισε:

«Ανεξάρτητα από την παραίτηση του κ. Βασάλου, το εγχείρημα θα προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με βασικό γνώμονα να αποτελέσει έναν πυρήνα ανάπτυξης, προσανατολισμένο στη νέα γνώση. Πιστεύουμε ότι στη νέα γνώση, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία των προϊόντων και υπηρεσιών, στις δυνατότητες για συνέργιες μεταξύ ερευνητικών κέντρων, επιχειρηματικών μονάδων και πανεπιστημίων βρίσκεται το μυστικό για να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας εποχής. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να το πετύχει αυτό, έχει τα εχέγγυα, το επιστημονικό, επαγγελματικό, ερευνητικό και πολιτικό προσωπικό γι` αυτό. Θέλει απλώς πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Σε τέτοια πρωτότυπα εγχειρήματα, που όπως φαίνεται από την εμπειρία του εξωτερικού απαιτούν περίπου 10-12 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξή τους, τα πρώτα χρόνια είναι τα πιο δύσκολα. Εδώ και 20 μήνες που συστάθηκε η εταιρεία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και τώρα βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης το εγχείρημα στους τρεις τομείς που προανέφερα. Είμαι πεπεισμένος ότι στη συνέχεια θα υπάρξουν, επιταχύνσεις.»

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της «Τεχνόπολης» κ. Αναστάσιου Τζήκα, να αποτελέσει ο φορέας τον πρώτο θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας, ο κ. Υπουργός σημείωσε:

«Η απόφασή μου να συμμετέχω στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. νομίζω ότι καταδεικνύει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το εγχείρημα. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουμε τους διαύλους επικοινωνίας για προτάσεις. Ο ΣΕΠΒΕ, η Τεχνόπολη, το ΕΚΕΤΑ, είναι ένας ενιαίος χώρος όπου η ένταση γνώσης έχει λάβει συγκεκριμένη επιτυχημένη μορφή και ακούμε με ενδιαφέρον τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή.»

Προηγούμενο άρθροO ΥΠΟYΡΓΟΣ κ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Επόμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ