Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ κ. ΙΒΑΝ ΓΚΑΣΠΑΡΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1484397903
1484397903

 Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, υποδέχθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κ. Ιβάν Γκασπάροβιτς, τον οποίο συνόδεψε στη διάρκεια του προγράμματος της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.
 Στη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας» προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας και της ακολουθίας του, παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, του Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκά Ανανίκα, του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Τσιότρα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας τόνισε τα ακόλουθα:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Σλοβακίας,
Αποτελεί τιμή μου να σας υποδέχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως και των Ελλήνων πολιτών στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορική καρδιά της Μακεδονίας που ανέδειξε υπέρλαμπρους Έλληνες, όπως τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και το φιλόσοφο Αριστοτέλη.
Η Θεσσαλονίκη, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο μια σύγχρονη μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας και των ευρύτερων Βαλκανίων, μα και ένα διαχρονικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών της Δύσης και της Ανατολής.
 Και αυτό, είναι ένα από τα πολλά κοινά στοιχεία που ευνοούν την επικοινωνία των λαών μας, καθώς η Μπρατισλάβα, αλλά και η χώρα σας συνολικά, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό σταυροδρόμι, που πρωταγωνίστησε σε πολλούς σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, από την εποχή ακόμη της  ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 Η επαφή των λαών μας και των πολιτισμών μας, έχει επίσης μακρά πορεία, από την εποχή που οι Έλληνες Ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ταξίδευαν στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη, κομίζοντας ένα νέο αλφάβητο και τον Χριστιανισμό.
 Κοινά στοιχεία μπορούμε να αναζητήσουμε ακόμα και στο ψυχικό σθένος με το οποίο οι λαοί μας αντιμετώπισαν τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στην Ελλάδα έγραφε χρυσές σελίδες η Εθνική Αντίσταση και όταν στη Σλοβακία γραφόταν ένα αντίστοιχο λαμπρό κεφάλαιο που κορυφώθηκε με τη Σλοβακική Εθνική Εξέγερση του 1944.
 Ο φίλοι λαοί μας, συνεχίζουν μια κοινή πορεία σήμερα, σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, συνεργάτες και εταίροι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 Ειδικά μεταξύ της Σλοβακίας και της Βόρειας Ελλάδας, τα κοινά χαρακτηριστικά που όχι μόνο ευνοούν, αλλά σχεδόν υπαγορεύουν –θα έλεγα- τη στενή μας συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, φτάνουν ακόμα και σε λεπτομέρειες του πλούτου των εδαφών μας, αλλά και της καθημερινότητας των λαών μας.
 Αναφέρομαι σε χαρακτηριστικά όπως η σλοβακική παράδοση στον ιαματικό τουρισμό, στον λεγόμενο τουρισμό ευεξίας, που στη Βόρεια Ελλάδα έχει επίσης σημαντική δυναμική. Αναφέρομαι ακόμα και στην μεγάλη ανάπτυξη της γαστρονομίας. Του πολιτισμού των γεύσεων, που καταδεικνύει λαούς, που γνωρίζουν να δίνουν μεγάλη αξία ακόμα και στις μικρές απολαύσεις της ζωής.
 Ο τουρισμός άλλωστε, συνιστά έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο των λαών μας: Τόσο με τις δεκάδες χιλιάδων πολιτών της Σλοβακίας που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα παραθεριστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, όσο και με την αυξανόμενη ροή τουριστών από την Ελλάδα προς τη Σλοβακία.
 Ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, συνιστούν περαιτέρω γέφυρες επικοινωνίας για την Ελλάδα, με μια χώρα που διαθέτει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα σαν το Κομένιους, με μια σημαντική έδρα διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά και την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πρέσοφ, όπου επίσης διδάσκονται τα ελληνικά.
 Όλα αυτά κύριε Πρόεδρε, αποτελούν στοιχεία που πιστοποιούν τη φιλία των λαών μας, μια φιλία που επιβεβαιώθηκε κατ` επανάληψη και σε πολιτειακό επίπεδο.
Το 2006 με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Μπρατισλάβα, αλλά και φέτος τον Μάρτιο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σλοβακίας κ. Ρόμπερτ Φίκο στην Αθήνα.
Στις επαφές αυτές, αναδείχθηκαν και ήδη αξιοποιούνται με τη δραστηριοποίηση Ελλήνων και Σλοβάκων επιχειρηματιών, τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, για κοινές δράσεις στον αγροτικό και στον βιομηχανικό τομέα, αλλά και για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Τα περιθώρια συνεργασίας που διαπιστώθηκαν στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την προοπτική της περαιτέρω σύσφιξης σχέσεων μεταξύ της Σλοβακίας και της Βόρειας Ελλάδας, αφού εδώ, στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσεται το μεγάλο εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας, στο οποίο έχει την τιμή να πρωταγωνιστεί το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Μιας Ζώνης Καινοτομίας, που στόχος μας είναι να υπερβαίνει σε ακτινοβολία και δράση τα ελληνικά σύνορα, ώστε να γίνει εργαλείο προόδου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εξ` άλλου, οι σχετικές βάσεις συνεργασίας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, έχουν ήδη τεθεί από το 2004 με τη σχετική επίσκεψη κλιμακίου επιστημόνων από τη Γενική Γραμματεία Τεχνολογίας της Μπρατισλάβα στην Ελλάδα και την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας.
Η φιλία των χωρών μας και των λαών μας, επιβεβαιώνεται ξανά με την δική σας επίσκεψη κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες δύο μέρες στην Αθήνα και σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά, πως οι ρεαλιστικές όσο και δίκαιες προσωπικές τοποθετήσεις σας, επί διεθνών θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, δεν συνιστούν απλώς μια στάση υπαγορευμένη από τις φιλικές σχέσεις των χωρών μας.
Γνωρίζουμε πως αποτελούν τη γνήσια έκφραση της προσωπικότητας ενός πολιτικού, πιστού στις δημοκρατικές αξίες και στις ηθικές αρχές, επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και συνεχίζει να οικοδομείται η σύγχρονη Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας, της αρμονικής συμπόρευσης των λαών.
 Επιστρέψτε μου δε, με την ευκαιρία αυτή να σας συγχαρώ για την μνημειώδη ομιλία σας κατά την τελετή απονομής του Χρυσού Κλειδιού της πόλης στην Εξοχότητά σας από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και να σας ευχηθώ υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας.
 Σας ευχαριστώ

 Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κ. Ιβάν Γκασπάροβιτς, ανέφερε τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Παναγιώτατε
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τα καλά του λόγια, που πιστεύω ότι είναι από καρδιάς και εκφράζουν τα αισθήματα φιλίας που συνδέουν τις χώρες μας και τους λαούς μας.
Παρ` όλο που στη Θεσσαλονίκη έχω έρθει ως Πρόεδρος της Σλοβακικής Δημοκρατίας με ειδικό ενδιαφέρον, σ` αυτό το περιβάλλον αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ δικών μου ανθρώπων και δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί. Τα αισθήματα και οι εντυπώσεις μου από τις πρώτες επαφές και συναντήσεις, υπερβαίνουν τις προσδοκίες.
Επιτρέψτε μου να σας πω μ` αυτή την ευκαιρία να σας διηγηθώ μια προσωπική μου εμπειρία. Τα τελευταια 5 χρόνια σαν Πρόεδρος έχω πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σ` αυτό το πλαίσιο, μετά από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος  και των επαφών του πρωτοκόλλου, πραγματοποίησα επισκέψεις και σε πολλές περιφέρειες των χωρών που επισκέφθηκα. Στο τέλος της θητείας μου, συνειδητοποιώ πως ακριβώς από τις συναντήσεις μου στις περιφερειακές πόλεις, αντλώ τις πιο ζωντανές εντυπώσεις και τις καλύτερες αναμνήσεις.
Οι συνομιλίες μου με τους άρχοντες και τους κατοίκους αυτών των πόλεων ήταν πιο ζωντανές, καθώς γινόταν συχνά χωρίς τις συνηθισμένες διπλωματικές προδιαγραφές και επιφυλάξεις, αλλά χαρακτηρίζονταν από ένα φυσικό ενδιαφέρον για αμοιβαία γνωριμία και για πιο άμεση επαφή του οικοδεσπότη με τον ξένο που έχει έρθει στο σπίτι του, γι` αυτό και είχαν πάντα μια μοναδική πιο ανθρώπινη διάσταση.
Με ειλικρινή χαρά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για όλα αυτά που με πληρότητα έχω δοκιμάσει και σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που αποβιβάστηκα στο έδαφος της.
Το όνομα της Θεσσαλονίκης που εμείς τη λέμε Σολούν, ξυπνάει στους Σλοβάκους ιδιαίτερες σκέψεις. Κάθε Σλοβάκος από την μικρή σχολική ηλικία γνωρίζει για τα δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, για την πνευματική και πολιτισμική αποστολή τους στα εδάφη μας στο δεύτερο μισό του 9ου αιώνα.  Τα αποτελέσματα αυτής της αποστολής μας ενισχύουν μέχρι σήμερα, στη βάση της ιστορικής μας μνήμης. Με κάποια υπερβολή θα μπορούσα να πω, πως η γέννηση του έθνους μας ως πολιτισμένου λαού, μας συνδέει με τη Θεσσαλονίκης. Η αρχή μας, μας οδηγεί εδώ.
Αξιότιμοι φίλοι, επιτρέψτε μου να σας προσφωνώ έτσι. Όταν σκέφτομαι για τους δεσμούς που ενώνουν τους Σλοβάκους και τους Έλληνες, δεν χρειάζεται να ανατρέχουμε μόνο στο παρελθόν. Η Σλοβάκικη Δημοκρατία και η Ελληνική Δημοκρατία, είναι σήμερα μέλη μιας μεγάλης οικογένειας ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών λαών, ενωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου, ξεκινάμε και στη Σλοβακία να χρησιμοποιούμε το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Και τίποτα δεν στέκει πλέον στο δρόμο για την περαιτέρω εξέλιξη των πολύπλευρων διμερών μας σχέσεων.
Θεωρώ αυτές τις σχέσεις πολύ καλές ήδη, ειδικά όσον αφορά την ποιότητά τους. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την εντατικοποίησή τους έχουμε περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης ειδικά στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην ακολουθία μου σ` αυτή την επίσκεψη βρίσκεται και μια ομάδα από Σλοβάκους επιχειρηματίες.
Γνωρίζω ότι ταυτόχρονα με τη δική μας συνάντηση εδώ, αυτοί έχουν επαφές με τους εταίρους τους στην περιοχή σας. Και πιστεύω ότι αυτές οι επαφές θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαίως επωφελή και συμφέρουσα συνεργασία. Η δε δική μου επαφή με την ηγεσία της χώρας σας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για όσα θα αποφέρει στο μέλλον.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι υγεία και ευημερία για σας και τον λαό της περιοχής σας και όλης της Ελλάδας. Πιστεύω σε μια γόνιμη συνεργασία, στη βάση της φιλίας και της αδελφοσύνης, που είναι πάντα οι καλύτερες προϋποθέσεις μια τέτοιας συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 49ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ