ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 7ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ypes press002
ypes press002

 Κύριε Υπουργέ
 Κύριοι βουλευτές
 Κύριε Νομάρχα
 Κύριε Δήμαρχε
 Κύριε Διοικητά
 Κυρίες και Κύριοι
 
 Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρέχεται εξ ολοκλήρου από τη θάλασσα, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα κατοικημένα νησιωτικά συμπλέγματα παγκοσμίως.  Η θάλασσα είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο για την εθνική μας ανάπτυξη και την οικονομική μας ευμάρεια και  από την εμφάνιση σχεδόν του γένους των Ελλήνων αποτέλεσε πηγή ζωής, δράσης και ευημερίας.
 
 Η καλύτερη διαχείριση των θαλασσών μας και η επικράτηση της ασφάλειας για τα πλοία, τους εργαζόμενους στη θάλασσα και τις ακτές, τους λουόμενους,  είναι σήμερα το ζητούμενο.

 Τα προβλήματα είναι πολλά και κυρίως πολυδιάστατα. Θα αναφερθώ ενδεικτικά στην παράνομη αλιεία, τη ρύπανση, το λαθρεμπόριο, το εμπόριο ναρκωτικών, τη παράνομη είσοδο μεταναστών μέσω της θαλάσσιας οδού. Και εδώ εστιάζω και την πραγματική συμβολή του Λιμενικού Σώματος και των γυναικών και των ανδρών του.

 Με τις καθημερινές και επί 24ώρου βάσεως περιπολίες και τη συνεχή επαγρύπνηση το Λιμενικό Σώμα, επιτελεί το  σημαντικό έργο  για την  καταπολέμηση του εγκλήματος, την έρευνα και διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

 Από την πλευρά μας ως  Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είμαστε ευτυχείς σήμερα, διότι η ενίσχυση αυτή του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή μας, γίνεται στην κατάλληλη χρονική συγκυρία για την επίλυση προβλημάτων δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 Είναι ένα ακόμη έργο της Κυβέρνησής μας που, συνεχίζοντας την περιφερειακή ενίσχυση, αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, αποκεντρώνοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων και κατάρτισης τοπικών στρατηγικών δράσης. 
 
 Η συνεργασία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με το Λιμενικό Σώμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ουσιαστική και δεδομένη. Μόλις προ ημερών παραλάβαμε από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια εκτενή μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση στο Θερμαϊκό, τις πηγές ρύπανσης, αλλά και τα ενδεδειγμένα μέτρα για την καταπολέμησή της.

 Ήδη κάποια από τα μέτρα αυτά έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ σε συνεργασία με τη Νομαρχία, Δήμους και άλλους φορείς, ξεκινάμε την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, με την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης για τη ρύπανση.

 Όπως καταλαβαίνετε, στην προσπάθεια αυτή, να παραδώσουμε έναν Θερμαϊκό Κόλπο πολύ καλύτερο και πολύ πιο καθαρό, βασιζόμαστε στη συνδρομή και στη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος, για τον εντοπισμό πηγών ρύπανσης, ή ακόμα και στην αντιμετώπιση ασυνείδητων που επιμένουν να θεωρούν το Θερμαϊκό ως εύκολο σκουπιδότοπο.

 Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το Λιμενικό Σώμα στο χώρο ευθύνης μας, τις γυναίκες και τους άντρες που υπηρετούν σ` αυτό, δείχνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο, όχι μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και την εκτίμησή μας, για το έργο που επιτελούν, συχνά υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

 Σας ευχαριστώ
 

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-11-2008
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 49ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ