ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

1484398139
1484398139
Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, που συνοδευόταν από την επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου κ. Νικολέτα Τσικώτη,  ξεκίνησε επίσημα σήμερα το απόγευμα η χαρτογράφηση του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου με τη χρήση σκάφους της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης και με τη χρήση ειδικού ηχοβολιστικού εξοπλισμού, που μεταξύ άλλων, θα εντοπίζει τα ογκώδη απορρίμματα που βρίσκονται στον πυθμένα (ψυγεία, βαρέλια, κ.α.). Τα απορρίμματα αυτά, θα απομακρυνθούν στη συνέχεια από δύτες της Λέσχης Καταδρομέων.
O Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, επιθεώρησε το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος της Λέσχης Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης στην παραλία μπροστά από τον Λευκό Πύργο και τόνισε τα εξής:
«Μέχρι τώρα το ΥΜΑΘ με την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας του Θερμαϊκού, φρόντιζε για την περισυλλογή των επιπλεόντων ρύπων. Από σήμερα ξεκινά μια συστηματική επιστημονική χαρτογράφηση και απεικόνιση του πυθμένα, με την οποία φιλοδοξούμε να έχουμε πλήρη και άμεση καταγραφή των αντικειμένων που βρίσκονται σ` αυτόν. Σε έναν μήνα από σήμερα, που θα ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση, η συνεργασία μας με τη Λέσχη Καταδρομέων θα συνεχιστεί με την περισυλλογή των αντικειμένων που θα εντοπιστούν, από δύτες της Λέσχης. Είναι μια πρωτότυπη ενέργεια του ΥΜΑΘ, που συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας και στον καθαρισμό του Θερμαϊκού σε μεγάλη έκταση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να έχουμε την αναγκαία ευαισθησία όλοι μας. Κάνουμε μια προσπάθεια, για να φέρουμε το Θερμαϊκό στην κατάσταση που ήταν πριν από πολλά χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν και η συνεργασία των πολιτών, γιατί τα αντικείμενα που βρίσκονται στον πυθμένα του Θερμαϊκού, δεν τα έριξε ούτε ο υπουργός, ούτε ο νομάρχης, ούτε ο δήμαρχος. Τα ρίξαμε όλοι μας.»
Ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι και ο κυβερνήτης του ειδικά εξοπλισμένου αποβατικού σκάφους που χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση, δήλωσε:
«Με τη βοήθεια και τη στήριξη του ΥΜΑΘ αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση του πυθμένα του Θερμαϊκού κόλπου, όχι με τα δεδομένα ενός απλού χάρτη, αλλά προκειμένου να εντοπιστούν ογκώδη αντικείμενα και ρύποι, να καταγραφούν και στη συνέχεια να προβούμε στην περισυλλογή τους, ώστε να καθαρίσει ο Θερμαϊκός Κόλπος, κάτι που είναι ζήτημα ζωής για την πόλη μας. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφού εξ όσων γνωρίζω, τέτοιου είδους ηχοβολιστικά συστήματα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό και πρόσφατα απέκτησε και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων, δεν υπήρχαν στην περιοχή μας, ώστε να έχουμε ακριβή στοιχεία για το τι υπάρχει στον πυθμένα του κόλπου.»
Η τρισδιάστατη χαρτογράφηση του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιείται μέσω  της αποτύπωσης των σχετικών ισοβαθών καμπύλων και    εντοπίζει στερεά απορρίμματα. Για τη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό των ογκωδών απορριμμάτων χρησιμοποιείται ειδικό σύστημα ηχοβολισμού με δυνατότητες side scan sonar, που διαθέτει η  Λέσχη Καταδρομέων Ν. Θεσσαλονίκης 
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Αρχικά θα προσδιοριστεί το τρισδιάστατο του πυθμένα με υψηλή ευκρίνεια και με χρήση γεωγραφικών δεδομένων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο  καθίσταται δυνατή η «κατασκευή» ενός τρισδιάστατου χάρτη του πυθμένα ,ενώ παράλληλα διερευνώνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βυθού. Με την επεξεργασία των δεδομένων  εντοπίζονται όλα τα στερεά απορρίμματα, που βρίσκονται στον πυθμένα σάρωσης καθώς και ο ακριβής προσδιορισμός του όγκου, του υλικού και της θέσης τους. Στο αμέσως επόμενο στάδιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα  οργανωθεί η ανέλκυση και η αποκομιδή των  αντικειμένων  βάρους έως ενός (1) τόνου.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ : ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ’
Επόμενο άρθροΔιεθνές Ελληνοβουλγαρικό Συνέδριο με θέμα “Ελληνο-Βουλγαρική Συνεργασία για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης παιδιών”