ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1484398195
1484398195

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, πλαισιωμένος από το Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκά Ανανίκα, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.» κ. Ιάκωβο Βασάλο και κ. Ιορδάνη Αρζιμάνογλου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, το Προσχέδιο Νόμου για τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και την πορεία του εγχειρήματος, από πλευράς χωροθέτησης και στρατηγικού σχεδιασμού.

         Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, υπογράμμισε:

         «Σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη στιγμή που διορίστηκε το Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του μεγάλου οράματος της Θεσσαλονίκης, του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Σας ανακοινώνουμε πως μέχρι τώρα έχουμε προχωρήσει στα εξής τρία σημαντικά βήματα.

         Το πρώτο είναι πως ολοκληρώθηκαν τα κίνητρα από το ΥΜΑΘ και το ΥΠΑΝ, τα οποία θα ισχύσουν για τη ΖΚΑΙΘ. Ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση. Το Προσχέδιο Νόμου περί των κινήτρων βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. Περιμένουμε πριν κατατεθεί στη Βουλή, οι φορείς που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαδικασία, να καταθέσουν τις βελτιωτικές τους προτάσεις. Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στη ΖΚΑΙΘ, θα ξεκινούν από επιχορήγηση 70% στο κόστος της επένδυσης, θα υπάρχει έως 10ετής περίοδος φορολογικής ελάφρυνσης και επίσης επιδότηση του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις που περιγράφονται στο Σχέδιο Νόμου, ως έχουσες την δυνατότητα ένταξης στη Ζώνη Καινοτομίας.

         Το δεύτερο βήμα είναι ότι προκηρύχθηκε η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού της ΖΚΑΙΘ. Ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο μετά από διεθνή διαγωνισμό. Στο τέλος Ιουλίου θα μας κατατεθούν οι πρώτες σχετικές προτάσεις της αναδόχου εταιρείας και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα μας κατατεθεί το συνολικό πλάνο για το στρατηγικό σχεδιασμό. Οι δράσεις αυτές υπάγονται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΥΠΑΝ.

         Το τρίτο βήμα που ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών είναι η χωροθέτηση της ΖΚΑΙΘ. Ήδη βρισκόμαστε στο τέλος της σχετικής διαβούλευσης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το οποίο ζητήσαμε την παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων του στρατοπέδου ΣΕΔΕΣ. Εκτιμούμε ότι μετά τη συμφωνία που πετύχαμε θα παραχωρηθεί πλήρως ως τον Δεκαπενταύγουστο η έκταση αυτή, η οποία θα αποτελέσει τη δημόσια γη, για την εγκατάσταση του βασικού κορμού της ΖΚΑΙΘ, πέραν της Τεχνόπολης που λειτουργεί σήμερα.

         Τις επόμενες μέρες θα γίνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων της Ζώνης Καινοτομίας πέραν του στρατοπέδου ΣΕΔΕΣ.

         Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνω ότι φιλοδοξία μας είναι να υπάρχουν και θεματικές Ζώνες Καινοτομίας που θα λειτουργούν δορυφορικά της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Μακροπρόθεσμα εκτιμούμε ότι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν Ζώνες Καινοτομίας σε αρκετές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ σε βάθος χρόνου και αφού επιτύχει αυτός ο σχεδιασμός, να επεκταθεί η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, σε χώρες τις Ν.Α. Ευρώπης.

         Με βάση τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα, εκτιμούμε ότι ο χρόνος έναρξης της εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης δεν θα είναι πέραν της τετραετίας από σήμερα. Παράλληλα εξελίσσονται έργα υποδομής στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να λειτουργήσει η Ζώνη Καινοτομίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι προϋπολογισμοί των βασικών έργων υποδομής, όπως είναι το Διοικητήριο της ΖΚΑΙΘ, το δίκτυο οπτικών ινών και άλλα έργα, για να υποβληθούν προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.»

         Ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. κ. Ιάκωβος Βασάλος, τόνισε:

         «Εγώ, ο διευθύνων σύμβουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο, εργαζόμαστε μέσα στα πλαίσια του Νόμου 3489 που προβλέπει την ενεργοποίηση του φορέα στήριξης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και στην πραγματικότητα επικουρούμε το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεργαζόμενοι μ` αυτά, ώστε να βοηθήσουμε στους στόχους που ανέφερε ο κ. Υπουργός. Το μόνο που θα προσθέσω είναι πως πέραν της κατάρτισης των κινήτρων, έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο σε ένα στάδιο διαβούλευσης με τους κυριότερους φορείς της Θεσσαλονίκης. Τα συμπεράσματα αυτών των διαβουλεύσεων, αποτέλεσαν ένα σύντομο κείμενο που δόθηκε στην εταιρεία συμβούλων η οποία εκπονεί τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού.»

         Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ κ. Ιορδάνης Αρζιμάνογλου, πρόσθεσε:

         «Η Ζώνη Καινοτομίας είναι ένα εγχείρημα πολύ σημαντικό, μοναδικό με την πραγματική έννοια του όρου, το οποίο θα φέρει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Ευρώπη αναπτύσσεται σε περιφέρειες και είναι μεγάλη ευκαιρία αυτό το εγχείρημα για το σύνολο της περιοχής. Η μοναδικότητα αυτή πρέπει να συμπληρωθεί και να γίνει προνομιακή κατάσταση. Εργαζόμαστε σ` αυτό, όπως εργαζόμαστε στα κριτήρια εισόδου των εταιρειών στη Ζώνη Καινοτομίας. Τα κριτήρια και κίνητρα θα ξεπερνούν τον αναπτυξιακό νόμο, κοιτάζοντας μπροστά σε πραγματικά τολμηρές προτάσεις, ώστε να φέρουμε αυτό που ονομάζουμε “αριστεία” και πολύ ανταγωνιστικές εταιρείες και επενδυτές στην περιοχή. Μαζί με την προβολή της Ζώνης Καινοτομίας στο εξωτερικό προβάλλεται και η Θεσσαλονίκη σε έναν άλλον τομέα. Αυτό απαιτεί μηχανισμούς, που είναι πλέον ειδικά συστήματα lobby που ξεπερνούν όσα ο καθένας μας ίσως γνωρίζει, με τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης, να μπει σε σημαντικές συναντήσεις στις οποίες θα είναι παρόντες εκπρόσωποι κορυφαίων βιομηχανιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελίτ των πανεπιστημίων, με σημαντικά πλεονεκτήματα για ολόκληρη την περιοχή.»

         Τέλος, ο Γ.Γ. του ΥΜΑ-Θ κ. Λουκάς Ανανίκας που έχει και την άμεση εποπτεία του εγχειρήματος, συμπλήρωσε:

         «Εγώ θέλω να ευχαριστήσω άπαντες για την άψογη συνεργασία και τη συμβολή στην προώθηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Θα προσθέσω μόνο, ότι τόσο ο κ. Υπουργός, όσο κατ` εντολή του, εγώ, ο κ. Βασάλος και ο κ. Αρζιμάνογλου, επισκεφθήκαμε Ζώνες Καινοτομίας του εξωτερικού, είδαμε πως αναπτύχθηκαν, πόσο χρονικό διάστημα χρειάστηκαν, που ήταν 10-15 χρόνια για να φτάσουν να έχουν πολλές θέσεις απασχόλησης και σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Πιστεύω, ότι προσπαθώντας όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε, για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το όραμα που προέταξε ο Πρωθυπουργός μας κ. Κώστας Καραμανλής.»

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ Α-ΤΕΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Επόμενο άρθροΗ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΣΚΑΠΑΝΕΙΣ ΤΟΥ ΤEΧΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ’ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ