ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” – ΑΦΙΕΡΩΜΑ “ΈΒΡΟΣ”

ypes press002
ypes press002

Φωτογραφία Νέου-Ανακοίνωσης

            Ο Έβρος αλλάζει προσανατολισμό. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο, μετά την πρώτη τετραετία της Νέας Διακυβέρνησης που έχει βάλει ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, σε μια διαφορετική, ορατή αναπτυξιακή τροχιά με συγκεκριμένους στόχους και ανοιχτές προοπτικές.

            Ο ακριτικός Νομός Έβρου, έχει πάψει πλέον οριστικά, να αντιμετωπίζεται ως η περιθωριακή εσχατιά της Ελλάδας, που ήταν συνδεδεμένη με τη λέξη «δυσμένεια». Η τριμερής συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης κατά κύριο λόγο, αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου που ενώνει την Τουρκία με την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία, καθιστούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τον Έβρο ακόμα περισσότερο, έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης.

            Η περιοχή αντιμετωπίζει σίγουρα την πρόκληση της αλλαγής οικονομικού προσανατολισμού. Οι νέες δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτυχθούν, στους τομείς της μεταφοράς, επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, εγγυώνται τη δημιουργία ευκαιριών που η τοπική κοινωνία, με τη συνδρομή βέβαια της Πολιτείας, καλείται να αξιοποιήσει.

            Μιλάμε για πιθανές προσαρμογές στην εκπαίδευση, ώστε η περιοχή να μπορεί να παράγει το επιστημονικό δυναμικό που θα απαιτηθεί για τη στελέχωση των νέων μονάδων που θα δημιουργηθούν. Μιλάμε για ροή επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και για πολλές ακόμα θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και στη συνέχεια για τη λειτουργία εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν. Μιλάμε για θέσεις εργασίας που θα αφορούν την ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την δια θαλάσσης διακίνηση πετρελαϊκών προϊόντων. Μιλάμε για ένα πλέγμα δραστηριοτήτων και συναλλαγών που θα ενισχύσουν και την υφιστάμενη οικονομία της περιοχής, το εμπόριο, τον τομέα των υπηρεσιών, κ.λ.π.

            Όλα τα παραπάνω ενισχύονται από την εγγύτητα του Έβρου στη βαλκανική ενδοχώρα, μέσω κρατών – μελών (πλέον) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Και βέβαια, αποτελούν μέρος της εικόνας ενός κοντινού μέλλοντος, σε έναν Έβρο που θα είναι ελκυστικός πρώτα για τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν σ` αυτόν και δεν θα έχουν ως πρώτη επιλογή τη φυγή και κατά δεύτερον, θα είναι ελκυστικός για άλλους, που θα θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν στον Έβρο.

            Αποτελούν όμως, όπως ανέφερα, μόνο μέρος της εικόνας. Γιατί φυσικά, η προσήλωση στην αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στον ενεργειακό τομέα, δεν σημαίνει πως ο Έβρος είναι προορισμένος για μιας ανάπτυξη μονοδιάστατη.

Κάθε άλλο.

            Ο ποταμός Έβρος και ο ποταμός ´Αρδας… Το περίφημο Δέλτα και το δάσος της Δαδιάς… Η «μεταξένια» παράδοση που συνοδεύει την ιστορία του Σουφλίου… Οι ομορφιές που χαρακτηρίζουν περιοχές σαν το Διδυμότειχο ή την Ορεστειάδα, αλλά και η ίδια η Αλεξανδρούπολη, συνθέτουν ένα ισχυρό «παρών» του νομού, στον τομέα του τουρισμού.

            Συνεπώς, η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, παράλληλα με την ενεργειακή ανάπτυξη, κατέχουν περίοπτη θέση στις προτεραιότητες που αφορούν τον Έβρο. Προς την κατεύθυνση αυτή, προσθέτουμε την ανάγκη για προστασία των παραποτάμιων περιοχών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ως στόχο που επιβάλλει και την καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για τη διαχείριση των υδάτων.

            Οι επαφές για την καλύτερη συνεργασία, ειδικά με τους Βούλγαρους (αφού με την τουρκική πλευρά υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα), είναι διαρκείς και οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι περισσότερες ζημίες που προκλήθηκαν στο παρελθόν από υπερχειλίσεις του ποταμού Έβρου, οφείλονταν στην προβληματική διαχείριση και απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που είχαν συσσωρευτεί στα φράγματα επί βουλγαρικού εδάφους.

            Ήδη το ΥΜΑΘ έχει αναλάβει δράση και εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενώ Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας που θα έχει μεταξύ των στόχων του, την διασυνοριακή συνεργασία για τη διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων, καθώς και την αποτροπή περιβαλλοντικών καταστροφών.

            Μέσα σ` αυτό το ευρύ πλαίσιο και με την αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή να θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες την ελληνική περιφέρεια και δη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο Έβρος έχει την δική του ευκαιρία, να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

            Σ` αυτό θα συμβάλει και η περιφερειακή –σε ποσοστό άνω του 80%- κατανομή των πόρων του Δ´ΚΠΣ, που αποτελεί μια απόφαση ευθύνης της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ιδίου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

            Και βέβαια, σε πτυχές της αναπτυξιακής προοπτικής του Έβρου, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, είναι έτοιμο να συμβάλει και το ΥΜΑΘ ως τελικός δικαιούχος πλέον, στη διαχείριση πόρων και εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως θα πράξει με υπευθυνότητα για όλους τους νομούς της Μακεδονίας  και της Θράκης.

 

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Επόμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ EΠΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ‘ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ’