ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

ypes press002
ypes press002
Συνεδριακό Κέντρο “Ι.Βελλίδης”  (ΕΜΠΑΡΓΚΟ 20¨00)

 

Κύριε Πρόεδρε

       Αγαπητοί Συνέλληνες

 

       Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, αυτή η πρώτη παρουσία μου ανάμεσά σας, με την ιδιότητα του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, εδώ στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσά σας. Την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού.

       Χρόνια τώρα, δεκαετίες μπορώ να πω, θα έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές, πως η Μητέρα Ελλάδα, σας θεωρεί πρεσβευτές της, αναπόσπαστο τμήμα της, άξιους εκπροσώπους του πολιτισμού και των αξιών που συνοδεύουν την ελληνική ταυτότητά σας, σε όλο τον κόσμο.

       Σήμερα στέκομαι μπροστά σας υπερήφανος, διότι ανήκω σε μια Κυβέρνηση, που με τα έργα της και όχι μόνο με τις τιμητικές εκφράσεις που σαφώς σας αξίζουν, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση από πλευράς μητροπολιτικής Ελλάδας, του ρόλου σας στις χώρες όπου κατοικείτε και δημιουργείτε, της προσφορά σας στην υποστήριξη των εθνικών μας δικαίων, της αξιοσύνης με την οποία εκπροσωπείτε την Ελλάδα στον κόσμο.

       Μπορεί να πέρασε μεγάλο διάστημα μέχρι η Ελληνική Πολιτεία να αρχίσει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό, ανταποδίδοντας την μακροχρόνια ανιδιοτελή προσφορά της απανταχού οργανωμένης και μη Ομογένειας στην Ελλάδα.

       Σήμερα όμως, όλοι και όλες μαζί, προχωρούμε στην εφαρμογή μιας μακρόπνοης στρατηγική, βελτιώνοντας τις σχέσεις μας με τις χώρες που φιλοξενούν απόδημους Έλληνες και με βασικό άξονας της εξωτερικής πολιτικής μας την περαιτέρω ενεργοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού προς την επίτευξη κοινών στόχων και την αμφίδρομη ενίσχυση των δεσμών τους με τη Μητέρα Πατρίδα.

       Ενισχύουμε την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Επενδύουμε στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό με την δική σας συμμετοχή, γιατί πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός μπορεί να ξαναγίνει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας.      Ενισχύουμε τις έδρες Ελληνικών Σπουδών στο Εξωτερικό και ενθαρρύνουμε τη δημιουργία καινούργιων. Προχωρούμε στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, που θα επιτρέπει στους νέους μας, να διεκδικούν με επιτυχία την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωσή τους, τόσο στην δεύτερη πατρίδα όπου μεγαλώνουν, όσο και στην μητέρα Ελλάδα, αν το επιλέξουν.

       Γεφυρώνουμε το χάσμα, ανάμεσα στους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς και την ίδια την Ελλάδα, ώστε να γνωρίσουν τη χώρα τους, τα έθιμα και την ιστορία της, τις παραδόσεις της, την ομορφιά της. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, την ειδική κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα προέρχονται από την Ομογένεια, την αύξηση της φιλοξενίας μικρών και μεγάλων παιδιών της Ομογένειας στην Ελλάδα.

       Θεσπίσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Απόδημων Ελλήνων, τα οποία θα συνδέουν τις Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία με τις υπηρεσίες στη Μητέρα Πατρίδα, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να έχετε άμεση εξυπηρέτηση σε θέματα που σας απασχολούν. Όλο και περισσότερα τέτοια κέντρα δημιουργούνται ανά τον κόσμο.

       Παρεμβαίνουμε ως ελληνικό κράτος, όπου χρειάζεται, με διεθνείς συμφωνίες, που εξασφαλίζουν τους κόπους μιας ζωής των Ομογενών μας, ώστε να απολαμβάνουν πλήρη εργασιακά και ακόμη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, είτε στον τόπο κατοικία τους, είτε όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα.

       Πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα, είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την φίλη Αυστραλία, δίνοντας οριστική λύση σε μια εκκρεμότητα που άφηνε μετέωρα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων ομογενών.

       Και βέβαια, πάνω απ` όλα ενισχύουμε τη Φωνή σας, εδώ στην πατρίδα, κάνοντας πράξη το όραμα του ενωμένου και ισχυρού Οικουμενικού Ελληνισμού. Ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών μας, το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού εκφράζει τις δυνάμεις του Ελληνισμού και αποβλέπει στο συντονισμό τους. Στοχεύει στη διεθνή προβολή του Ελληνισμού και των εθνικών μας θεμάτων.

       Είναι, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, όργανο γνωμοδοτικό, εισηγητικό και υποστηρικτικό προς την Ελληνική Πολιτεία. Είναι η δική σας φωνή. Και για να ακούγεται πιο καθαρά η φωνή όλων των Ελλήνων της Διασποράς, κατοχυρώσαμε την περιφερειακή αντιπροσώπευση των Ομογενών.

       Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, κάνουμε το μεγάλο βήμα, δίνοντας έμπρακτη απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα των Αποδήμων Ελλήνων, προωθώντας την συμμετοχή των απανταχού Αποδήμων στις Εθνικές Εκλογές της πατρίδας μας  με την ψήφο τους.

       Φροντίζουμε, όλοι όσοι έχετε εκλογικά δικαιώματα εδώ στην Ελλάδα, να μπορείτε από τον τόπο διαμονής σας, να είστε ενεργοί συμμέτοχοι στην πολιτική ζωή της πατρίδας σας.

       Φέρνουμε σύντομα για ψήφιση στη Βουλή νόμο, που θα δίνει τη δυνατότητα αυτή, σε όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή και την ενεργοποίησή σας, ώστε να ολοκληρώσουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα Δημοκρατίας. Να κάνουμε ένα ακόμη βήμα που μας φέρνει πιο κοντά.

       Η συμμετοχή των εκτός ελληνικής επικράτειας Ελλήνων στις εθνικές εκλογές με δικαίωμα ψήφου, έχει μοναδικό ιστορικό προηγούμενο στις εκλογές του 1862, που διενεργήθηκαν για την ανάδειξη των μελών της Β´ Εθνικής Συνέλευσης, μετά την ανατροπή του Όθωνα, όταν η τότε προσωρινή κυβέρνηση καθόρισε διαδικασία ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων, μέσω πληρεξουσίων εκπροσώπων των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού.

       Από τότε, η δυνατότητα χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους Απόδημους Έλληνες στον τόπο κατοικίας τους, κατοχυρώθηκε συνταγματικά κατά την αναθεώρηση του 2001, αφού το άρθρο 51 του Συντάγματος, προβλέπει πλέον ότι με νόμο που θα ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, μπορούν να οριστούν τα θέματα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από εκλογείς που βρίσκονται εκτός της επικράτειας.

       Η κυβέρνηση Καραμανλή, δεσμεύτηκε και τολμά, αυτή την συνταγματική δυνατότητα πλέον, να την κάνει πράξη και νόμο του κράτους.

       Το προσχέδιο νόμου, είναι έτοιμο και προβλέπει την συμμετοχή των απανταχού αποδήμων με δικαίωμα ψήφου, για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα λάβει χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011. Έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο πολιτικού αιφνιδιασμού σε ένα πραγματικά εθνικό ζήτημα και να δοθεί χρόνος, για να διασφαλιστούν στον κρατικό μηχανισμό οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών, θωρακίζοντας την ανόθευτη έκφραση ΚΑΙ της δικής σας ετυμηγορίας.

       Το δικαίωμα ψήφου παρέχεται στους Έλληνες που κατοικούν σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού και έχουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι δηλαδή εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, και κατά συνέπεια στους εκλογικούς καταλόγους, Δήμου ή Κοινότητας του Ελληνικού Κράτους.

         Αγαπητοί φίλοι,

       Η ενδυνάμωση της φωνής και της παρέμβασης των Αποδήμων και τελικά η ουσιαστική προώθηση και αξιοποίηση της οικουμενικότητας του Ελληνισμού, υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό με τη συμμετοχή σας στις γενικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα. Η συνταγματική ρύθμιση του 2001, δεν είχε τεθεί σε ισχύ, καθώς δεν υπήρξε η συνέχεια με το σχετικό νόμο.

       Η κυβέρνηση Καραμανλή πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στον Ελληνισμό της Διασποράς, όπως είναι και απέναντι σε όλους τους Έλληνες, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και κάνει πράξη την υπόσχεση της παροχής ψήφου στους Ομογενείς, πραγματοποιώντας μια ακόμη τομή, προς περαιτέρω ενίσχυση της ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.

       Δίνουμε τέλος, στις μαζικές μετακινήσεις και στην απαράδεκτη και αναχρονιστική μέθοδο των κομματικών πτήσεων τσάρτερ που ναυλώνονται τις ημέρες των εκλογών, υπό συνθήκες συχνά αντίξοες και με διαδικασίες βεβιασμένες, που ταλαιπωρούν τους Έλληνες που καταφθάνουν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

       Γράφουμε την αρχή, σε μια νέα εποχή ενίσχυσης των δεσμών της Ελλάδας με τα απανταχού τέκνα της, δεσμών αμφίδρομων, δεσμών συνεργασίας, συμμετοχής, αλληλεγγύης και δημοκρατικής έκφρασης.

          Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ 11 ΚΑΙ 12 ΔΕΚΕΜBΡΙΟΥ 2007