ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ TOY

1484398611
1484398611
Το ανάγλυφο της Θάσου που επαναπατρίσθηκε από το Μουσείο Γκετί, υποδέχθηκε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, σε ειδική τελετή που διοργάνωσαν η ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Θάσου.

Το ανάγλυφο της Θάσου είχε κλαπεί από την αποθήκη ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο και είχε παράνομα απομακρυνθεί απ’ τη χώρα μας, στις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά από την περιπλάνησή του σε διάφορες συλλογές αλλοδαπών, αποκτήθηκε από τον Πολ Γκετί το 1955.

Το ανάγλυφο της Θάσου αποτελεί μέρος της συλλογής Γκετί που μαζί με τη βοιωτική ενεπίγραφη στήλη, το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και την αρχαϊκή κόρη, επαναπατρίσθηκαν, μετά από ενέργειες του Ελληνικού Κράτους και του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα δύο πρώτα επεστράφησαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Αύγουστο του 2006 και τα άλλα δύο τον περασμένο Μάρτιο.

Από τις αρχές του 2007, το ενδιαφέρον του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργου Καλαντζή, ήταν έντονο και εκδηλώθηκε με την κατάθεση σχετικού αιτήματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού για επιστροφή του αναγλύφου στον τόπο καταγωγής του, τη Θάσο.

Το ανάγλυφο εκτίθεται από το Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής, τόνισε τα εξής:

«Ο στόχος της επιστροφής των αρχαιοτήτων που παράνομα εξήχθησαν από τη χώρα μας είναι κοινός για όλους τους Έλληνες. Στον αγώνα αυτό, ηγείται η Πολιτεία, αποδεικνύοντας ότι η μεθοδικότητα, ο συντονισμός, η συνεργασία, αποδίδουν καρπούς.

            Για την επιστροφή των αρχαιοτήτων του Μουσείου Γκετί στην Ελλάδα εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και εργάστηκαν σκληρά. Ο Υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, απέδειξε στην πράξη ότι η υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κάθε νόμιμο μέσο είναι προτεραιότητά του. Τον ευχαριστούμε θερμά.

            Και τον ευχαριστούμε για έναν ακόμη λόγο. Γιατί κατανόησε από την αρχή την αγωνία των Μακεδόνων, των Καβαλιωτών, των Θασίων, το ανάγλυφο να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Η δική μου πρωτοβουλία για επιστροφή του αναγλύφου στον τόπο του, ο δικός μου αγώνας βρήκε πόρτες ανοιχτές, βρήκε ανθρώπους με διάθεση συνεργασίας, ανθρώπους με πνεύμα Πολιτισμού. Και γι´αυτό τους συγχαίρω».

ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”
Επόμενο άρθροΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ GATE-INN