20 ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ypes press002
ypes press002

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργου Καλαντζή, 20 παιδιά από την Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα Izvoarele (Πηγές) της Ρουμανίας θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου και της Παναγίας Θάσου.

Τα ελληνόπαιδα θα φτάσουν στην περιοχή στις 20 Ιουλίου και θα παραμείνουν για  15 ημέρες στις κατασκηνώσεις (τα αγόρια στη Νέα Πέραμο και τα κορίτσια στην Παναγία) μαζί με 2 συνοδούς. Τα έξοδα των ελληνόπουλων από τη Ρουμανία καλύπτει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Το χωριό Izvoarele αριθμεί 2.500 κατοίκους, εκ των οποίων το 90% είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για Έλληνες της Θράκης, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή με το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των αρχών του 19ου αιώνα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια,  το Υπουργείο Παιδείας αποσπά στο Izvoarele εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους μαθητές. Εξάλλου, η ανάπλαση του χωριού έχει ενταχθεί στο σχέδιο του ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων), συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρουμανία, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής είχε  επαφές με εκπροσώπους της κοινότητας μέσω του Έλληνα Πρέσβη στο Βουκουρέστι. Η ευαισθησία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης για το ελληνικό στοιχείο της διασποράς, για θέματα προάσπισης της ελληνικής γλώσσας, διατήρησης και διαφύλαξης του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, τον ώθησε στην ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Προηγούμενο άρθροΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ GATE-INN
Επόμενο άρθροΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ