ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

ypes press002
ypes press002
            Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργο Καλαντζή και με τη συμμετοχή ή εκπροσώπηση των Γενικών Γραμματέων των τριών Περιφερειών, των Νομαρχών και των εμπλεκομένων στην διαχείριση του υδάτινου δυναμικού φορέων της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ, με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την αποτροπή φαινομένων λειψυδρίας, τόσο το φετινό καλοκαίρι, όσο και τα επόμενα χρόνια.

            Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής δήλωσε:

            «Η Νέα Διακυβέρνηση ακολουθεί νέους δρόμους. Δεν περιμένουμε να βρεθούμε μπροστά στο πρόβλημα, αλλά με προτάσεις και μέτρα που λαμβάνουμε, στόχο έχουμε να προλάβουμε το πρόβλημα. Κυρίως δε, μας ενδιαφέρει, μετά την ιεράρχηση των προβλημάτων κατά περιφέρεια και νομό, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις, να μην είμαστε διαρκώς εξαρτώμενοι από τις διαθέσεις της φύσης και να μην έχουμε στο μέλλον τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίσαμε προηγούμενα χρόνια. Η προετοιμασία από τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και από τις Νομαρχίες έχει ξεκινήσει και πλέον συντονίζουμε τις ενέργειες, ώστε να προωθηθούν άμεσα σε  συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, έργα και δράσεις για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ούτε το φετινό καλοκαίρι: μικροί ταμιευτήρες για τη συγκέντρωση και αξιοποίηση επιφανειακών νερών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και από τις βροχές που αναμένονται το επόμενο διάστημα, αποτροπή της άρδευσης κατά τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι, αλλά και καλύτερος  συντονισμός όλων για τη διαχείριση των νερών. Σ` αυτό αναμένεται να συμβάλει και η υπό στελέχωση Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης Θερμαϊκού Κόλπου που δημιουργήσαμε στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.»

            Σ` ότι αφορά, την υφιστάμενη κατάσταση και τις εκτιμήσεις ενόψει καλοκαιριού στη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκαν τα εξής:

            Λόγω της μακράς απουσίας βροχοπτώσεων και σε συνδυασμό με την υπεράντληση υδάτων, ιδιαίτερα για τις αρδευτικές ανάγκες που συνιστούν και την πιο εκτεταμένη χρήση υδάτων, παρατηρείται πτώση των υδροφόρων οριζόντων κατά 1 – 6 μέτρα, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με παράλληλη μείωση του πηγαίου δυναμικού, που κυμαίνεται από 20% ως 80% σε σχέση με πέρσι.

            Προβλήματα υφαλμύρωσης, αντιμετωπίζουν οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ μειωμένες είναι και οι δυνατότητες αξιοποίησης υδάτων, από τον ταμιευτήρα Πολυφύτου, από τον Αξιό ποταμό και από τον Αλιάκμονα.

            Υπογραμμίστηκε ωστόσο, ότι ήδη τα τελευταία χρόνια γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Γ´ ΚΠΣ, σε θέματα διαχείρισης υδάτινου δυναμικού, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει δαπανήσει για δίκτυα άρδευσης μέσω του ΠΕΠ, περίπου 20.000.000 ευρώ.

            Στις προτάσεις που κατατέθηκαν για να εξεταστούν άμεσα από την κυβέρνηση με προσωπική μέριμνα του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Καλαντζή, περιλαμβάνονται:

          Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών άρδευσης, όπως ο ποταμός Λουδίας (δυνατότητα χρήσης 100.000 κυβικών μέτρων ημερησίως), ο Βιολογικός Καθαρισμός Λυμάτων της Θεσσαλονίκης, κ.α.)

          Ο περιορισμός ή απαγόρευση της άρδευσης κατά τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι.

          Η κατασκευή χωμάτινων υδατοδεξαμενών για την αποθήκευση επιφανειακών νερών από βροχοπτώσεις.

          Οι επισκευές αρδευτικών δικτύων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η παλαιότητά τους ευθύνεται για απώλειες νερού έως 50%.

                Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι κ. Λουκάς Ανανίκας Γενικός Γραμματέας ΥΜΑΘ,  κ. Φίλιππος Ζαφειρίου Ειδικός Γραμματέας ΥΜΑΘ, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,  κ. Γιώργος Τσιότρας Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κελεσίδης Βασίλης εκπρόσωπος Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης Νομάρχης Θεσσαλονίκης,  κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης Νομάρχης Ημαθίας, κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης Νομάρχης Καστοριάς, κ. Γεώργιος Δακής Νομάρχης Κοζάνης, κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης Νομάρχης Γρεβενών,  κ. Μιχάλης Καραμάνης Νομάρχης Πέλλας, κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης Νομάρχης Δράμας, κ. Γεώργιος Παυλίδης Νομάρχης Ξάνθης, κ. Αριστείδης Γιαννακίδης Νομάρχης Ροδόπης, κ. Στέφανος Φωτιάδης Νομάρχης Σερρών, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος Νομάρχης Φλώρινας, κ. Γεώργιος σαλουχίδης Αντινομάρχης εκπρόσωπος Νομάρχη Καβάλας,  κ. Δημήτριος Τζιρήτης Αντινομάρχης εκπρόσωπος Νομάρχη Χαλκιδικής, κ. Νικόλαος. Μπουρονίκος  Αντινομάρχης εκπρόσωπος Νομάρχη  Πιερίας, εκπρόσωπος του Νομάρχη Έβρου κ. Ν.Ζαμπουνίδη, κ. Νικόλαος Τσοτσόλης Πρόεδρος Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης,  κ. Γεώργιος Σκόδρας Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΑΘ Α.Ε, κ. Μανώλης Παπαϊωάννου Δ/ντης Συγκράτησης Υδάτων Αλιάκμονα της ΔΕΗ και κ. Ανδρέας Γεωργακόπουλος Γενικός Δ/ντής ΙΓΜΕ.

Προηγούμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Επόμενο άρθροΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ