ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΕ. ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ 71ης ΔΕΘ

1484398738
1484398738

Το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής.

Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΜΠΕ κ. Σπύρο Κουζινόπουλο για τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις των δύο πρακτορείων και ειδικά για το σκέλος αυτών που αφορά την ενίσχυση των δεσμών της μητροπολιτικής Ελλάδας με την απανταχού ελληνική ομογένεια.

Στη συνέχεια ο κ. Καλαντζής παραχώρησε ολιγόλεπτη συνέντευξη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά μέσω  του ίντερνετ, τόσο  για τους εν Ελλάδι, όσο και για τους εκτός ελληνικών συνόρων επισκέπτες της ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει πόσο σημαντικός είναι ο νόμος για τη σύσταση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Θα το πω απλά για να γίνει κατανοητό. Είναι μια μορφή βιομηχανικής περιοχής, σε μια έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων, όπου θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας όπως  η Microsoft. Τα κίνητρα θα οριστικοποιηθούν μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για τη συγκεκριμένη περιοχή και το συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας και ήδη είμαστε έτοιμοι να θεμελιώσουμε και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Βιομοριακής Τεχνολογογίας, αλλά και την Τεχνόπολη, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 10.000.000 ευρώ. Και βέβαια, η Ζώνη Καινοτομίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Ερωτηθείς για τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού από το βήμα των εγκαινίων της 71ης ΔΕΘ, ο κ. Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Βασική πρόταση των φορέων εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων, ήταν η δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας Οικονομικών Θεμάτων για τα Βαλκάνια. Αυτό το δέχτηκε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρωθυπουργός αμέσως το έκανε πράξη. Εμείς ζητούσαμε –και έγινε επίσης πράξη- και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε εδώ την αποφασιστική λειτουργία και αρμοδιότητα για δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση οποιασδήποτε θεομηνίας ή έκτακτης ανάγκης –και μακάρι να μην υπάρχει η ανάγκη- στην Μακεδονία και τη Θράκη. Παράλληλα έχουμε τη δημιουργία Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, που θα συντονίζει κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης τις υπηρεσίες και τις δράσεις όλων των φορέων και άλλων συναρμόδιων υπουργείων για το σκοπό αυτό.»

Όσον αφορά την κριτική εκείνων που υποστηρίζουν την ανάγκη σύστασης αυτόνομου φορέα, για τη διαχείριση Θερμαϊκού, ο κ. Καλαντζής σημείωσε:

«Προτιμήθηκε η σύσταση Διεύθυνσης μετά τις συζητήσεις που γίνανε, γιατί εκτιμήθηκε ότι θα είναι πολύ πιο ευέλικτη μια Διεύθυνση που θα υπάγεται απ` ευθείας στον Υπουργό, ο οποίος θα μπορεί να υλοποιεί άμεσα τις αποφάσεις και όποτε χρειάζεται να προωθεί θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους συναρμόδιους Υπουργούς. Η σύσταση ενός ξεχωριστού συμβουλευτικού οργάνου στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι παράγοντες, δεν απορρίπτεται. Η σχετική πρόταση της βουλευτού του Συνασπισμού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη είναι σε σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι σύντομα θα προχωρήσουμε και στη σύσταση ενός τέτοιου φορέα.»

Αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 11¨00 το πρωί, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής θα συναντηθεί με τη διοίκηση και  στη συνέχεια θα περιηγηθεί στα περίπτερα της 71ης ΔΕΘ.

Προηγούμενο άρθροΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ 71η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ