ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ – ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ – ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης

Το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία του υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Αφορά στην ίδρυση του Φορέα για την Προστασία και Ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου και τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γεώργιος Καλαντζής, δήλωσε τα εξής:

«Αναγνωρίζοντας την κομβικότητα και τη σπουδαιότητα της ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου αλλά και την ιστορική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα, ως το κέντρο όπου διασταυρώνονται οι θαλάσσιοι δρόμοι που συνδέουν Ανατολή και Δύση, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει αναλάβει την προώθηση της δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης για τη σωτηρία του Θερμαϊκού Κόλπου.

Με τη συνεργασία επιστημονικής επιτροπής συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την υπάρχουσα περιβαλλοντική κατάσταση αλλά και οι εκθέσεις για τις  προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας στην ευρύτερη λεκάνη του Θερμαϊκού που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας και μεγάλο μέρος της Δυτικής. Ο Θερμαϊκός είναι πηγή ζωής. Με αυτό το δεδομένο, στόχος του φορέα είναι ο συντονισμός των δράσεων για την προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, την αειφόρο ανάπτυξη, την καταπολέμηση των ρυπογόνων αιτιών και την αναβάθμιση της ποιότητας του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού.

Είμαστε ήδη στην τελική φάση της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης για την Προστασία και Ανάπτυξη του Θερμαϊκού. Πρόκειται για μία από τις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, μέσω του πολυεπίπεδου και πολυδιάστατου νομοσχεδίου του. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στην ιστορία του Υπουργείου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Κλάδο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εκτός από την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Θερμαϊκού, αποτελεί η ίδρυση της Ζώνης Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μία από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για την περιοχή.

Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης μέσω της πρωτοποριακής έρευνας και δράσης έχει ως σκοπό την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη τόσο της πόλης της Θεσσαλονίκης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα σύστημα καινοτομίας, όπου συναθροίζονται ποικίλες δραστηριότητες σε όλους τους ήπιους κλάδους της οικονομίας με πολλαπλά οφέλη.

Τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συμπλέγματος έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής, ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ταυτοποιείται ως “η Πόλη της Καινοτομίας”, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της Απασχόλησης αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών της».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 19 / 6 / 06
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ