ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ypes press002
ypes press002
Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Καραμανλής, μετά το τέλος της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Με την ηγεσία του Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης εξετάσαμε σήμερα την πορεία υλοποίησης του Κυβερνητικού έργου στη Βόρειο Ελλάδα.

Οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που παραλάβαμε, πριν από δύο χρόνια. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας της τότε κυβερνητικής αντίληψης για ύπαρξη ‘’δύο Ελλάδων’’. Αυτή η αντίληψη οδήγησε τις κυβερνήσεις του χθες σε επιλογές που αποδείχθηκαν στην πράξη καταστροφικές και οδήγησαν στην έκρηξη των περιφερειακών ανισοτήτων, στο μαρασμό της ελληνικής περιφέρειας.

Η δική μας αντίληψη είναι άλλη. Πεποίθησή μας και γνώμονας δράσης είναι ότι ο δρόμος για την πραγματικά ισχυρή Ελλάδα της ανταγωνιστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της συλλογικής και ατομικής ευημερίας, περνά από την ισχυρή Περιφέρεια.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο κέντρο της πολιτικής μας την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στρατηγική η οποία, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, συγκροτείται στη βάση της νέας, αισιόδοξης προοπτικής, που διαγράφουν για όλο τον βορειοελλαδικό χώρο οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη γειτονιά μας: Η πορεία του εκδημοκρατισμού των γειτονικών χωρών, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους και, κυρίως, η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, γίνονται γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Για την ανταπόκρισή μας στη μεγάλη αυτή πρόκληση, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με διορατικότητα και συστηματική δουλειά. Η Βόρεια Ελλάδα έχει μπει ήδη στην τροχιά του μέλλοντος.

Το Υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης απέκτησε νέα οργανωτική δομή, ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, στην ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. 

Με αυτούς ακριβώς τους στόχους, υπό τη συντονιστική εποπτεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης καταρτίστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, για την περίοδο 2007-2013. Ενα Σχέδιο προοπτικής που ορίζει ως πυλώνες της νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Βόρεια Ελλάδα, την Τεχνολογία, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα.

Σημαντική θέση στο Σχέδιο αυτό, κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Εντός των ημερών ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και την ίδρυση του φορέα υλοποίησης-διαχείρισης της Ζώνης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα μείζονος στρατηγικής σημασίας, που στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση, την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση καινοτόμων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Παράλληλα, εντός του έτους, θα είναι έτοιμο το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ώστε το Υπουργείο να καταστεί κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Όπως έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα, η νέα εποχή μας προσκαλεί να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη νέα γενιά, στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Μ´ αυτούς ακριβώς τους στόχους προχωρήσαμε στην ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εντός των προσεχών ημερών, ορίζεται η Διοικούσα Επιτροπή του, με στόχο την έναρξη της λειτουργίας του το 2007. Επιδίωξή μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό. Να εξελιχθεί αυτό το Πανεπιστήμιο σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε κόμβο συνάντησης νέων ανθρώπων και πολιτισμών.

Εργαζόμαστε για να γίνει η ευρύτερη περιοχή μας ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.
– Ενεργοποιήσαμε το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.
– Επαναλειτούργησε και αναβαθμίζεται το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του ΟΗΕ.
– Μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη  η έδρα της Υπηρεσίας Διαχείρισης της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG. Ήταν δέσμευση. Έγινε πράξη. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται διεθνής ενεργειακός δίαυλος. Ήταν δέσμευση. Έγινε πράξη:
– Με τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,
– με την έναρξη των έργων κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου,
– με τη διεθνή Συνθήκη για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης,
– με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Τουρκίας και την ενίσχυση της διασύνδεσης με την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

Δημιουργούμε βάσεις και πρόσθετα κίνητρα για νέες επενδύσεις, για νέες θέσεις δουλειάς. Οι επενδύσεις μόνο για τα έργα στον τομέα της ενέργειας, ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει σελίδα, αλλάζει ταχύτητα.

Μετά από παλινωδίες ετών και από χρόνο σε χρόνο επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό των πολιτών, μεγάλα  έργα υποδομής βάζουν σε τροχιά ταχύρυθμης ανάπτυξης τη Βόρεια Ελλάδα και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στη Θεσσαλονίκη.
– Είναι η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες.
– Είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η υποθαλάσσια αρτηρία.
– Είναι ο οδικός άξονας ‘’Μαλιακός-Κλειδί’’ της ΠΑΘΕ.
– Είναι η επέκταση του αεροδρομίου, η έκτη προβλήτα  του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Είναι όλα αυτά τα έργα, που επί χρόνια εξαγγέλλονταν αλλά έμεναν πάντα στα χαρτιά. Είναι έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν μέσα σε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. 

Σε ό,τι αφορά το πράγματι μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Έβρου και που δυστυχώς τους έπληξε και φέτος, με την  υπογραφή –την προηγούμενη Παρασκευή στη Σόφια – της Διακρατικής Συμφωνίας με τη Βουλγαρία, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μηχανισμός προειδοποίησης για ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και κατά το δυνατό αποτελεσματική αντίδραση των αρχών.

Στα δύο πρώτα χρόνια της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, έγιναν πολλά. Χρειάζονται βέβαια να γίνουν πολλά ακόμη. Ένα όμως είναι περισσότερο από βέβαιο: Προχωρούμε μπροστά. Η Μακεδονία,  η Θράκη, η Θεσσαλονίκη, κερδίζουν την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούνται».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ