ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

ypes press002
ypes press002

Ομιλίες κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη και Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή

Σε εγκάρδια και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, με εγκώμια και ευχές, τόσο από τον απερχόμενο υπουργό κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη, όσο και από τον νέο υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργο Καλαντζή.

Στην τελετή παρέστησαν ο Γ.Γ. του ΥΜΑ-Θ καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, οι νομάρχες Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και Καβάλας κ. Θεόδωρος Καλλιοτζής,  δήμαρχοι του Π.Σ. Θεσσαλονίκης και του Ν. Καβάλας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος του Γεν. Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, διευθυντές και υπάλληλοι του υπουργείου, καθώς και πολύς κόσμος.

Ακολουθούν οι ομιλίες του κ. Τσιαρτσιώνη και του κ. Καλαντζή.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ
π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 ΣΤΟΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καλημέρα σε όλους,
ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Θέλω να πω ότι, από την αρχή που εγκατασταθήκαμε σ’ αυτό εδώ το υπουργείο, πιστέψαμε δυνατά στο θεσμικό του ρόλο. Πιστέψαμε ότι αυτό το υπουργείο μπορεί να γίνει και να αποτελέσει το στρατηγείο της ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αρνηθήκαμε να δεχθούμε το ρόλο του υπουργείου, που εξαντλείται στις κοσμικές παρεμβάσεις. Αρνηθήκαμε να δούμε ένα ρόλο ενός υπουργείου, που περιθωριακά λειτουργεί και αρνηθήκαμε –βεβαίως- να δεχθούμε ότι αυτό εδώ το υπουργείο, με το δυνατό και θεσμικό και ισχυρό ρόλο του, δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Πιστέψαμε ότι μέσα από αυτόν τον μηχανισμό θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε νέες εξελίξεις για όλη την περιοχή. Πιστέψαμε, επίσης,  στην γεωστρατηγική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στις εξελίξεις που δρομολογούνται γύρω μας και θα πρέπει εμείς να οργανωθούμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Πιστέψαμε και στον Κυριακίδη!  Αυτός ήταν η επανάσταση και το σύμβολο.

Πιστέψαμε, επίσης, στη δουλειά χωρίς εντυπωσιασμούς, στη δουλειά  χωρίς θόρυβο, χωρίς πυροτεχνήματα. Πιστέψαμε, επίσης, στους ανθρώπους και στις δυνατότητές τους, είτε αυτοί βρισκόντουσαν μέσα στα στενά πλαίσια αυτού του υπουργείου, είτε στον ευρύτερο χώρο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πιστέψαμε, επίσης, δυνατά στην συλλογικότητα, στην σύμπνοια και στην συνεννόηση. Μ’ αυτές τις αρχές δουλέψαμε επί 23 μήνες και σήμερα πιστεύουμε ότι παραδίδουμε Γιώργο, είναι Γιώργο, μια καλοδουλεμένη «μηχανή», που ανταποκρίνεται πλήρως στα ερεθίσματα που δέχεται, αλλά και βεβαίως σ’ αυτά που αποτελούν την πρόκληση για όλους μας.

Κατορθώσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα μάχιμη, αποτελούμενη από τους άμεσους συνεργάτες, οι οποίοι είναι περαστικοί και μετακλητοί, αλλά κυρίως εμπλέξαμε τους ανθρώπους, που αποτελούν τον πυρήνα και τη μονιμότητα αυτού του υπουργείου, τους υπαλλήλους που θα συνεχίσουν και μετά από μας και υπήρξαν και πριν από μας.

Πιστεύουμε ότι σήμερα έχουμε πλέον μια ομάδα δεμένη με ικανούς συνεργάτες. Μια ομάδα που φέρνει αποτέλεσμα και μια πομάδα που στοχεύει ώστε η Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή η Μακεδονία και η Θράκη, να αποτελέσουν το κέντρο των Βαλκανίων και σ’ αυτή την περιοχή, που εσύ κι εγώ, αλλά και όλοι μας γεννηθήκαμε, να παίξει επιτέλους τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της ανήκει και που της επιφυλάσσει η πορεία των εξελίξεων.

Μια ομάδα, τέλος, που θα συνιστούσα και σε σένα να τη χρησιμοποιήσεις, να την ελέγξεις και αφού πιστοποιήσεις κι εσύ και διαπιστώσεις την αποτελεσματικότητά της, να της δώσεις την ευκαιρία και να δώσεις την ευκαιρία και σ’ αυτούς που καταξιώθηκαν μέσα από δύσκολες συνθήκες και καταξίωσαν το έργο τους, να συνεχίσουν να το πράττουν.

Και είμαι ευτυχής που, επίσης, θα υποδεχθείς σε λίγο και τα καινούργια στελέχη που θα ‘ρθουν, να πλαισιώσουν τα παλιά, που θα «αιμοδοτήσουν» αυτή τη «μηχανή», αυτή την ομάδα. Είναι οι νέες προσλήψεις που εξασφαλίσθηκαν και με την αύξηση του προϋπολογισμού μας, αλλά και με τις θεσμικές εκείνες παρεμβάσεις που σήμερα είναι έτοιμες για να λειτουργήσουν – πάντα βέβαια με την καθοδήγηση  και την έγκριση του πρωθυπουργού μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος δέχθηκε αμέσως όλες αυτές και υιοθέτησε τις παρεμβάσεις και τις στήριξε μέχρι και σήμερα και στο μέλλον.

Είμαι ευτυχής, γιατί πίστεψα -και σε όλη μου τη ζωή πίστευα- ότι η πολιτική ανήκει στο «εμείς» και όχι στο «εγώ» και βέβαια πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες αρχές ενφορούν και τις δικές σου πεποιθήσεις ότι πάνω απ’ όλα και πάνω από τις προσωπικές διαδρομές υπάρχει το συμφέρον του τόπου, η εξέλιξή του, η πρόοδός του και βεβαίως σ’ αυτή την πορεία καταξιώνονται εκείνοι που πολύ καλά και έγκαιρα συλλαμβάνουν το «εμείς».

Θέλω να πιστεύω και γνωρίζω ότι ούτε κι εσύ θα συμβιβαστείς ενδεχομένως με προσωπικές διαδρομές, με το εγώ, αλλά θα υιοθετήσεις και υιοθετείς το εμείς και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα συνδεθείς με προσωπικές φιλοδοξίες ή προσωπικά συμφέροντα που στρεβλώνουν αυτή την πορεία και οδηγούν στο πουθενά. Είναι βέβαιο ότι μόνο με τη συλλογική δουλειά μπορούμε να απογειώσουμε αυτό τον τόπο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον γενικό γραμματέα, τον Λουκά Ανανίκα, εξαιρετικό συνεργάτη, που στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά και πιστεύω και θέλω να του πω ότι σ’ αυτή τη διαδρομή απέκτησε έναν πολύ καλό φίλο.

Επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τους άμεσους και τους έμμεσους, τους ανθρώπους του υπουργείου και βέβαια όλο τον περίγυρο τον κοινωνικό, που στάθηκαν με κατανόηση και στις παραλείψεις μας και στα σφάλματά μας, αλλά και επικρότησαν με το δικό τους τρόπο όσες φορές καταφέραμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις τέσσερις εταιρίες που εποπτεύονται από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Να ευχαριστήσω τη Δ.Ε.Θ., η οποία έβαλε σε νέα βάση τη δική της δραστηριότητα. Θέλω να της πω ότι οι προτάσεις της που έπεσαν στο τραπέζι και τάραξαν τα νερά και βέβαια σ’ αυτή την πορεία πρέπει να ταράζονται τα νερά, για να δημιουργούν κινητικότητα, ότι η πρότασή της και οι προτάσεις της για το  θεσμικό της ρόλο ως εκθεσιακό φορά εθνικό, αλλά και βεβαίως για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι μια πολύ δυνατή πρόταση, η οποία είμαι πεπεισμένος θα συζητηθεί και θα απασχολήσει σε ωριμότερους χρόνους όλη την πόλη, αλλά και τον κοινωνικό της περίγυρο.

Θέλω να ευχαριστήσω την «HΕLEXPO», που πραγματικά κάθε χρόνος που περνούσε πρόσθετε συνεχώς, έδωσε μια καινούργια φρεσκάδα και ώθηση στην εκθεσιακή λειτουργία, αλλά και γενικότερα αντιμετώπισε τον θεσμικό της ρόλο. Θέλω να πω ότι οι απόψεις μας, που τηρήθηκαν ευλαβώς απ’ όλες τις πλευρές, ήταν απόψεις που δημιούργησαν κινητικότητα και διάλογο και με βάση το διάλογο μπορούμε να προχωρήσουμε και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Όποιες διαφορές κι αν παρουσιάσθηκαν παρουσιάστηκαν από την κατάθεση διαφορετικών απόψεων και δεν είχαν τίποτε το προσωπικό.

Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΥΑΘ που επιτέλους σήμερα με τη νέα συγκρότησή της και το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο έβαλε και βάζει τις βάσεις για μια πραγματικά λειτουργία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου της πόλης και θέλω να τους πω να συνεχίσουν έτσι με την αποφασιστικότητα, αλλά και με τις ορθές λύσεις που καταθέτουν και είναι σίγουρο ότι ότι όλα θα βελτιωθούν.

Επίσης την ΕΥΑΘ Παγίων, που από την αφάνειά της εξελίχθηκε σε μια εταιρίας που μέχρι σήμερα έχει δώσει «σάρκα και οστά», δημοπρατώντας έργα μέσα από τα πενιχρά της μέσα και τα οικονομικά, αλλά και της στελέχωσής της.

Να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΚΕΔΑΚ, μέσω του γενικού γραμματέα, που έβαλε και δρομολόγησε νέες διαστάσεις για το Άγιον Όρος, αλλά και για την Αγιορείτικη κληρονομιά.

Τον πρόεδρο του ΕΚΕΧΧΑΚ, που μόλις πριν από λίγο είδα και που κάνει εξαιρετική δουλειά, την οποία την «αγκαλιάσαμε», την βρήκαμε, τη διαφυλάξαμε και θέλουμε να τη συνεχίσουμε.

Και να πω, τέλος, ότι δεν «μασήσαμε» τα λόγια μας. Κρατήσαμε τις θέσεις μας. Δεν φοβηθήκαμε να ταράξουμε τα νερά, διότι, όπως είπα και πριν, η αναταραχή προκαλεί πρόοδο και βέβαια σ’ αυτή την πορεία θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που στρατεύτηκαν και στρατεύτηκαν ιδιαίτερα εκείνοι που ξεπέρασαν και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και βρίσκονται σήμερα ως ένα σύνολο και μια συγκροτημένη ομάδα να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα. Ήταν για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση που στην αρχή αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη να βλέπω σήμερα, φεύγοντας, ότι αυτοί οι άνθρωποι αγκαλιάζουν και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια σαν δική τους. 

Να ευχαριστήσω βεβαίως και θα ζητήσω την κατανόηση όλων εκείνων τους οποίους ανάγκασα ή εν πάση περιπτώσει εγώ με τους δικούς μου ρυθμούς θέλησα να λειτουργήσω ξέρω ότι τους ώθησα ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα όριά τους, αλλά σ´ αυτή την προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει και η σημερινή καταξίωση δίνει την απάντηση σε όλα αυτά.

Θέλω να ζητήσω, επίσης, την κατανόηση για τις παραλείψεις και τα ενδεχόμενα σφάλματα που δημιουργήθηκαν στην πορεία και θέλω να πω ότι φεύγω ικανοποιημένος κι εγώ και η οικογένειά μου, γιατί σ’ αυτή την πορεία έγινε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία χάραξε δύο από τα σημαντικότερα χρόνια  της προσωπικής μου ζωής.

Θέλω να σας ευχηθώ, με όλα αυτά, καλή δύναμη στη νέα κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή, που δίνει μια  καινούργια ώθηση, μια καινούργια ανανέωση, μια καινούργια φρεσκάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσει στην τετραετία όλους εκείνους τους στόχους που εκείνοι έθεσαν και που βέβαια είναι πολύ ψηλά, αλλά μόνο με υψηλούς στόχους μπορείς να καταφέρεις και να φτάσεις το αποτέλεσμα.

Γιώργο, καλή δύναμη.  

 
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

Κυρία νομάρχου
Κυρία υπουργού
Κύριε υπουργέ
Κύριε νομάρχα
Κυρίες και κύριοι

Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για την αμηχανία και για τα λάθη. Είναι ανθρώπινο. Βέβαια μπορεί να είναι τυπική η διαδικασία η σημερινή, αλλά μόλις σβήσουν τα φώτα, κλείσουν οι πόρτες, τότε καταλαβαίνετε ότι μας περιμένει ουσιαστικό και δύσκολο έργο,

Γι’ αυτό θέλω από την αρχή να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Κώστα τον Καραμανλή για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε, να μου αναθέσει το ΥΜΑ-Θ. Και είναι μεγάλη τιμή γιατί ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός ο βουλευτής σας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, μου έδωσε την εντολή να έρθω να υπηρετήσω εδώ και να προωθήσω το καλό της Θεσσαλονίκης, το καλό της Μακεδονίας και της Θράκης.

Κύριε υπουργέ
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή των ανθρώπων όπως η γέννηση των παιδιών μας, η σημερινή ημέρα που γίνομαι υπουργός, η στιγμή που συναντάς το μεγάλο έρωτα της ζωής σου. Είναι στιγμές μεγάλης χαράς. Δε μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή εγώ νιώθω τόσο μεγάλη χαρά, κι’ αυτό γιατί αντικαθιστώ έναν πολιτικό μα πάνω από όλα έναν φίλο. Έναν φίλο που συνάντησα πριν από 10 χρόνια. Συναντηθήκαμε Νίκο σε στιγμές που ήταν καθοριστικές για την πορεία του τόπου μας, γιατί ήταν οι στιγμές που αποφασίσαμε λίγοι άνθρωποι να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Καραμανλή για Πρόεδρο της ΝΔ, και αυτό αποδείχθηκε μετά ότι ήταν μια σωστή ενέργεια γιατί κατέληξε όλη αυτή η προσπάθεια σήμερα να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας: ο Κώστας ο Καραμανλής.

Ξέρω την ποιότητα, ξέρω το ήθος και την εργατικότητα σου.

Θέλω να σας πω κυρίες και κύριοι ότι στην πορεία της ανάπτυξης για την Μακεδονία και τη Θράκη για τη Θεσσαλονίκη δεν περισσεύει κανένας. Στον δρόμο αυτό όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Όλοι μαζί τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Κάποιοι τον χάραξαν, άλλοι τον προχώρησαν, πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία της Μακεδονίας είναι γνωστός. Σ’ αυτόν τον δρόμο χρειάζομαι και ζητώ την συνεργασία όλων σας. Πρέπει να επιταχύνουμε την στράτα μας, πρέπει να τρέξουμε. Οι πολίτες, η Μακεδονία και η Θράκη, η Θεσσαλονίκη έχουν προβλήματα. Βαρέθηκαν να περιμένουν. Απαιτούν λύσεις τώρα.

Κυρίες και κύριοι
Δεν πρέπει να θυμόμαστε τους πολίτες μόνο προεκλογικά. Δεν πρέπει να θυμόμαστε τους πολίτες μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη.

Η πόρτα της καρδιάς μας και του γραφείου μας πρέπει να είναι ανοικτή πάντα γι’ αυτούς. Πρέπει να τηρήσουμε στο ακέραιο τον λόγο μας. Τη συμφωνία που κάναμε μαζί τους. Αν δεν υπάρξει κυρίες και κύριοι συνεννόηση, συναντίληψη, συντονισμός, μα πάνω από όλα συντροφικότητα σ’ αυτήν την πορεία, ένα είναι βέβαιο δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Θέλω να με συγχωρέσετε, γιατί ήθελα να μη μιλήσω Νίκο μου σήμερα, γιατί πιστεύω ότι η ημέρα αυτή ήταν μέρα δικιά σου και εγώ μόνο έπρεπε να σταθώ δίπλα σου. Είπα πολύ περισσότερα ίσως από όσα θα έπρεπε να πω. Εκείνο που μπορώ να πω και τελειώνω, είναι ότι κυρίες και κύριοι μπορούμε μια καλύτερη Θεσσαλονίκη, μπορούμε μια καλύτερη Μακεδονία και Θράκη, μα πάνω από όλα αξίζουμε μια καλύτερη Θεσσαλονίκη αξίζουμε μια καλύτερη Μακεδονία και Θράκη. Βοηθήστε με. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

Κυρίες και κύριοι αν κρατήσουμε με αγάπη τα χέρια των άλλων, τότε ένα είναι βέβαιο δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν φοβάμαι κανέναν. Χρειάζομαι την αγάπη σας και την συμπαράστασή σας.

Ευχαριστώ πολύ.  

Προηγούμενο άρθροΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
Επόμενο άρθροΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ