Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΕ.Δ.Α.Κ.

ypes press002
ypes press002

Θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος στις 2 Μαρτίου

Στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) παρέστη χθες, 21/2/06, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής. Ο υπουργός εξέφρασε ενδιαφέρον και ενημερώθηκε λεπτομερώς, από τον πρόεδρο του δ.σ. και γενικό γραμματέα του ΥΜΑ-Θ καθηγητή Λουκά Ανανίκα, για το έργο που επιτελεί το Κέντρο., το οποίο ως Ν.Π.Δ.Δ. εποπτεύεται από το υπουργείο.

Ο κ. Ανανίκας αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Κε.Δ.Α.Κ., τις αρμοδιότητες και τις παρεμβάσεις του για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού, κειμηλιακού και φυσικού πλούτου των Αγιορείτικων καθιδρυμάτων, αφού αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα του ελληνικού κράτους που είναι αρμόδιος για αυτόν τον σκοπό. Επισήμανε, επίσης, πως καμία μελέτη και κανένα έργο δεν πραγματοποιείται στο Άγιον Όρος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιερών καθιδρυμάτων και της Ιεράς Κοινότητας, με την οποία υπάρχει αγαστή συνεργασία.

Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, μετά την πυρκαγιά του Μαρτίου του 2004, που κατέστρεψε το βόρειο τμήμα της και ενημερώθηκε για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έργων που εφαρμόζει το Κέντρο και αφορά την πυροπροστασία του Αγίου Όρους. Το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί το 2008.

Ο κ. Καλαντζής εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στα μέλη του δ.σ., αλλά και στο προσωπικό του Κε.Δ.Α.Κ. για το ποιοτικό έργο που επιτελεί, με γνώμονα πάντα τον σεβασμό στην ιστορία του Αγίου Όρους, την αισθητική και μνημειακή του αξία, αλλά και τη λειτουργική του αναγκαιότητα.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος, κάτι που αποφασίστηκε για την Πέμπτη 2 Μαρτίου, μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας.

Προηγούμενο άρθροΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ 23Η INFACOMA