Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

ypes press002
ypes press002
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2005, υποδέχθηκε, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας κ.κ. Βαρθολομαίο, στην πόλη της Πτολεμαϊδας, στην τελετή υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

Ακολούθως, ο υπουργός παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο λέγοντας:

«Είναι εμφανής η χαρά και ο ενθουσιασμός όχι μόνον των Ποντίων και των Μικρασιατών κατοίκων της Πτολεμαϊδος, αλλά και των γηγενών συμπατριωτών μου κατοίκων της πόλης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν σήμερα στην Πτολεμαΐδα, για να προϋπαντήσουν τον “Πατριάρχη των Ρωμιών”. Έσπευσαν αυθόρμητοι για να χαιρετίσουν τον Πρώτο ανάμεσα στους ίσους άλλους Ορθοδόξους Προκαθημένους, τον προστάτη του φυσικού περιβάλλοντος, τον αγωνιστή της ειρήνης και της δικαιοσύνης, τον δικό μας φίλο και οικείο επισκέπτη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας και  του Νομού της Κοζάνης».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη της Πτολεμαϊδας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η εξάρτηση της βιομηχανίας από φυσικούς πόρους ενεργείας οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες  την περιοχή της Εορδαίας επάνω στο άρμα της σύγχρονης οικονομικής προόδου. Είναι αυτονόητο ότι οι παρεπόμενες αρνητικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον από μία τέτοια ανάπτυξη, αποτελούν πρωταρχικό μέλημα της κυβερνήσεώς μας, όπως και όλων των επάγρυπνων κοινωνικών ομάδων και των μεμονωμένων πολιτών».

 

**********************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
ΤΗΣ Α.Θ.Π. κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Πτολεμαϊδα, Σάββατο 17/9/2005
 Ώρα 6.30μμ

Παναγιότατε,
Μακαριότατε,
Σεβασμιότατοι,

Σήμερα υποδεχόμαστε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο στην πανάρχαια  γη της Εορδαίας.

Εδώ γεννήθηκε ο Επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Πτολεμαίος! Και από εδώ ξεκίνησε αυτός ο ένδοξος στρατηγός, για να καθιερώσει στην περίλαμπρη Αλεξάνδρεια τον ελληνικό πολιτισμό, η οποία στη συνέχεια τον ακτινοβόλησε με το Φάρο της σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου για πολλούς αιώνες.

Σε τούτη τη μακεδονική  γη, πριν από ογδόντα χρόνια,  όμαιμοι, ομόγλωσσοι και ομόθρησκοι αδελφοί μας, ξεριζωμένοι από τις περιώνυμες πατρογονικές τους εστίες στον Εύξεινο Πόντο και τα παράλια της Μικράς Ασίας ήρθαν πίσω στο μητροπολιτικό κέντρο!

Έφθασαν κυνηγημένοι πρόσφυγες, «πένητες και γυμνητεύοντες», ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια μιας αργοναυτικής περιπέτειας ανυπολόγιστης ιστορικής σημασίας.

Άφησαν πίσω τους μία αδιάκοπη πολιτιστική δημιουργία τριών χιλιάδων χρόνων, μνημεία ανυπέρβλητου πολιτισμού, θαυμαστό φυσικό περιβάλλον και τα οστά των προγόνων τους, όλα σύμβολα της ιστορικής ταυτότητας της μαρτυρική τους αλησμόνητης Πατρίδας.

Έφεραν μαζί τους την αδιαπραγμάτευτη πίστη τους στην ορθόδοξη ζώσα παράδοση,  τον ακλόνητο σεβασμό προς τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το δημιουργικό τους πνεύμα, την εργατικότητα, την επιμονή να σταθούν όρθιοι μπροστά στις αντιξοότητες, «τερώντας» πάντοτε τον ουρανό, απ’ όπου συνειδητά αντλούν δυνάμεις και ελπίδα.

Η εξάρτηση της βιομηχανίας από φυσικούς πόρους ενεργείας οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες  την περιοχή της Εορδαίας επάνω στο άρμα της σύγχρονης οικονομικής προόδου.

Το πλούσιο υπέδαφος της σε ενεργειακούς πόρους ευνόησε την καταπολέμηση της ανεργίας και συγκράτησε τους εκλεκτούς κατοίκους της στις καινούριες τους εστίες. Παράλληλα  προσείλκυσε και αρκετούς από τους νεωστί παλιννοστούντες Ποντίους αδελφούς μας  από την Παρευξείνεια Διασπορά. 

Είναι αυτονόητο ότι οι παρεπόμενες αρνητικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον από μία τέτοια ανάπτυξη, αποτελούν πρωταρχικό μέλημα της κυβερνήσεώς μας, όπως και όλων των επάγρυπνων κοινωνικών ομάδων και των μεμονωμένων πολιτών.

Παναγιότατε,

είναι εμφανής η χαρά και ο ενθουσιασμός όχι μόνον των Ποντίων και των Μικρασιατών κατοίκων της Πτολεμαϊδος αλλά και των γηγενών συμπατριωτών μου κατοίκων της πόλης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν σήμερα στην Πτολεμαΐδα, για να προϋπαντήσουν τον Πατριάρχη των Ρωμιών!  

Έσπευσαν αυθόρμητοι για να χαιρετίσουν τον Πρώτο ανάμεσα στους ίσους άλλους Ορθοδόξους Προκαθημένους, τον προστάτη του φυσικού περιβάλλοντος, τον αγωνιστή της ειρήνης και της δικαιοσύνης, τον δικό μας φίλο και οικείο επισκέπτη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας και  του Νομού της Κοζάνης. Καλώς ορίσατε!».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΔΕΘ – HELEXPO ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ 70ΗΣ ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ