Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ypes press002
ypes press002

«Η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, τα νέα σύνθετα έργα υποδομής στην περιφέρεια και οι εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπησυμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου»

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το  πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2005,  απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του  συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Αναφερόμενος στη δυναμική και τις νέες προοπτικές του κλάδου, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, αλλά και ο υπόλοιπος τεχνικός κόσμος αποτελούν πλέον ένα από “τα ισχυρά όπλα” της χώρας μας. Η τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες άφησε μία πολύτιμη παρακαταθήκη τεχνογνωσίας. Οι κατασκευές των μεγάλων έργων υποδομών από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του κλάδου σας».

Επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη,  ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία σε όλους τους τομείς, που θα φέρει τους λαούς και τις χώρες πιο κοντά στην πρόοδο, την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά για να αλλάξουμε τη γειτονιά μας. Κύρια επιδίωξη μας είναι οι στενότερες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες,  με όλα τα κράτη της περιοχής, σε όλους τους τομείς: Την Οικονομία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την επιχειρηματική δράση».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε επίσης στα νέα έργα υποδομής που δρομολογούνται  λέγοντας ότι : « Οι κατασκευαστικές προκλήσεις με το νέο «κύμα» μεγάλων και σύνθετων έργων υποδομής που δρομολογούνται στη χώρα μας  ( όπως το Μακεδονικό Μετρό, η υποθαλάσσια  αρτηρία, η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η Ιόνια Οδός, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού), ωθούν τον κλάδο στην περαιτέρω ανάπτυξή του.  Αυτή η πρόοδος είναι και πρέπει να είναι «εξαγώγιμη». Η άρτια επιστημονική κατάρτιση, η εξειδίκευσή σας και η πολύτιμη εμπειρία σας πρέπει να μοιραστεί με τους φίλους μας στην ΝΑ Ευρώπη ».

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι αντίστοιχοι εθνικοί σύνδεσμοι και εταιρίες μελετών από την Τουρκία, τη  Βουλγαρία, τη Σερβία-Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Κροατία όπως και κατασκευαστικές Τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Χαλκιδική, 24 Ιουνίου 2005
Πόρτο Καρράς,ώρα 10:30

Αγαπητοί Σύνεδροι
Εκλεκτοί παριστάμενοι
Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά  για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας, το οποίο για πρώτη φορά εγκατέλειψε το «κλεινόν άστυ» για να διεξαχθεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόφασή σας αυτή εναρμονίζεται απόλυτα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την περιφέρεια και δίνει το στίγμα της έντονης δραστηριοποίησης που παρατηρείται από τους παραγωγικούς εταίρους, τον επιστημονικό κόσμο αλλά και τα επιμελητήρια με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Η   γεωστρατηγική σημασία  του Βορειοελλαδικού χώρου, ως πόλου ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναγνωρίζεται πλέον ακόμη και από τους πιο «δύσπιστους» συνομιλητές και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το έργο μας προκειμένου η περιοχή αυτή να αναδείξει τη δυναμική της και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη στη νέα εποχή.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι βρίσκεστε σήμερα όλοι εδώ για να συζητήσετε τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο σας, στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το συνέδριό σας θα βοηθήσει για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αδήριτη αναγκαιότητα για στενότερη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Οι έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, αλλά και ο υπόλοιπος τεχνικός κόσμος αποτελούν πλέον ένα από τα «ισχυρά όπλα» της χώρας μας. Η τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες άφησε μία πολύτιμη παρακαταθήκη τεχνογνωσίας. Οι κατασκευές των μεγάλων έργων υποδομών από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του κλάδου σας.

Οι κατασκευαστικές προκλήσεις με το νέο «κύμα» μεγάλων και σύνθετων έργων υποδομής που δρομολογούνται στη χώρα μας  ( όπως το Μακεδονικό Μετρό, η υποθαλάσσια  αρτηρία, η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η Ιόνια Οδός, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού), ωθούν τον κλάδο στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Αυτή η πρόοδος είναι και πρέπει να είναι «εξαγώγιμη». Η άρτια επιστημονική κατάρτιση, η εξειδίκευσή σας και η πολύτιμη εμπειρία σας πρέπει να μοιραστεί με τους φίλους μας στην ΝΑ Ευρώπη.

Με βάση το αμοιβαίο όφελος μπορούν να βοηθήσουν όλες οι πλευρές.

Χαίρομαι που σήμερα βλέπω στο συνέδριο σας να συμμετέχουν οι αντίστοιχοι Εθνικοί Σύνδεσμοι και Εταιρίες Μελετών από την Τουρκία, τη  Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Σερβία-Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Κροατία όπως και κατασκευαστικές Τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Τους καλωσορίζουμε όλους στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους ότι η χώρα μας συναισθανόμενη τις δικές της ευθύνες στην περιοχή βοηθάει τους γειτόνους της ώστε γρήγορα να περάσουμε σε μια εποχή συνεργασίας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Αγαπητοί Σύνεδροι
Εκλεκτοί παριστάμενοι
Κυρίες και Κύριοι

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία σε όλους τους τομείς, που θα φέρει τους λαούς και τις χώρες πιο κοντά στην πρόοδο, την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά για να αλλάξουμε τη γειτονιά μας. Κύρια επιδίωξη μας είναι οι στενότερες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες,  με όλα τα κράτη της περιοχής, σε όλους τους τομείς: Την Οικονομία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την επιχειρηματική δράση.

– Επιδιώκουμε για το σκοπό αυτό διμερείς συμφωνίες σε ένα πλαίσιο ‘’Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού’’.

– Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και την αναβάθμιση των βασικών υποδομών (των αεροδρομίων και των λιμανιών) στη Β. Ελλάδα, ώστε να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τις επαφές και την άμεση επικοινωνία μας.

– Προωθούμε με νέους ρυθμούς την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

– Θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει η Βόρεια  Ελλάδα πύλη που οδηγεί τα Βαλκάνια στη Νέα Εποχή.

– Εργαζόμαστε για τη δημιουργία διεθνών ενεργειακών και οδικών δικτύων.

– Δημιουργούμε ένα νέο επενδυτικό κλίμα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

– Σχεδιάζουμε νέες προσπάθειες για να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτύξουν την απαιτούμενη εξωστρέφεια.

– Στηρίζουμε την οικονομική παρουσία, τις επενδυτικές προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών στη Ν.Α. Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Για όλα αυτά επιδιώκουμε τη συνδρομή του επιχειρηματικού κόσμου και των θεσμικών οργάνων του. Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βασικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοινά συμφέροντα με τους γείτονές μας και να τα προωθήσουμε αποφασιστικά. Να αξιοποιήσουμε άμεσα τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην παγκόσμια αγορά.

Στην τελευταία δεκαετία οι ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, και ένας από τους τρεις κορυφαίους επενδυτές στη Ρουμανία. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στις γειτονικές Χώρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά. Στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται και προσδοκούμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνησή  επιταχύνει την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα (2002-2006) συνολικού ύψους 550 εκ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων, επενδύσεων, δράσεων, μελετών και δραστηριοτήτων με στόχο την οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης.

Με το πρόγραμμα αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει, από εθνικούς πόρους οικονομική υποστήριξη στα κράτη της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας – Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας.

Αγαπητοί Σύνεδροι
Εκλεκτοί παριστάμενοι
Κυρίες και Κύριοι

Η χρονική συγκυρία, ισχυροποιεί όσο ποτέ τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας αναδεικνύοντάς την Ελλάδα σε κέντρο διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και προώθησης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Κύριος στόχος της χώρας μας είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.

Η ΝΑ Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Η Ελλάδα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοστατούν στην  προώθηση και υλοποίηση της ιδέας για τη Βαλκανική και Παρευξείνια συμπόρευση και συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Το Υ.ΜΑ.Θ., στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της δομής και της λειτουργίας του και στοχεύοντας να διαδραματίσει το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου για το Βορειοελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προχωρά στη δημιουργία ΟΠΣ (Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος) παρακολούθησης της ανάπτυξης, αναδεικνύοντας έτσι το υπουργείο σε κόμβο πληροφοριών. Η νέα δομή και λειτουργία του υπουργείου αποβλέπει στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Μέσω του ΟΠΣ θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας (Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θα παρακολουθείται η ανασυγκρότηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που  θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συμπλέγματος έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή, να έρθουν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το ΥΜΑΘ έχει υποβάλει πρόταση προς την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας για την εκπόνηση σχεδίου δράσης με στόχο το σχεδιασμό και προώθηση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμορφωθεί το μελλοντικό   brand name (μπράντ νέιμ) της πόλης, όσον αφορά την ταυτοποίησή της στον ελληνικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

Στην παρούσα φάση, γίνεται η εξειδίκευση του μέτρου (των έργων και δράσεων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα).

Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη για την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες μέσα από ένα στοχευμένο και συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών  αποτελεί ένα στρατηγικό στόχο.

Η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, στα όρια των Δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας προσδιορίζεται και από το γεγονός πως ήδη έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη περιοχή έντονες τάσεις ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων εμπορικού χαρακτήρα καθώς και εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης, πληροφορικής, υγείας, πολιτισμού, αναψυχής. 

Υπό αυτό το πνεύμα, κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία και δράση που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών και των συνεργασιών μας με τους γείτονές μας είναι καλοδεχούμενη και θα υποστηρίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Εύχομαι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας να αναδείξουν όλες τις προοπτικές για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, προς όφελος όλων μας.

Καλή επιτυχία στο έργο σας και καλή διαμονή στις ξένες αντιπροσωπείες.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 01/7/2005