Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 7ΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Που πραγματοποιείται στην Ξάνθη 24 – 26 Ιουνίου 2005

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2005, κήρυξε  την έναρξη των εργασιών του 7ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Μακεδονίας – Θράκης, που διεξάγεται στην Ξάνθη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των Φαρμακοποιών στον τομέα της Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές που υλοποιεί η  κυβέρνηση.  «Η προστασία της υγείας αποτελεί πρώτιστη πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Η πολιτεία οφείλει να εγγυάται και να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Έχει την υποχρέωση να διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα που στηρίζουν μία ολοκληρωμένη πολιτική υγείας, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις αρχές της ηθικής και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Σ’ αυτή την προσπάθεια για τη δημόσια υγεία χρειαζόμαστε τη συμβολή, συμβουλή και συνεργασία σας και του πολίτη – καταναλωτή, αλλά και του επιστήμονα – επαγγελματία φαρμακοποιού», τόνισε, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε: «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και νομίζω ότι σ’ αυτό δεν χρειάζεται καμία επιπλέον επιχειρηματολογία, καθόσον όλοι είμαστε σύμφωνοι», υπογραμμίζοντας ότι «ένας βασικός πυλώνας στην προσπάθεια, για τη συνεχή καταγραφή της δραστικότητας και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, του οποίου ο πρόεδρος, ο κ. Βαγιωνάς, ο οποίος βρίσκεται σήμερα κοντά μας, κατέχει το αντικείμενο πολύ καλά, όντας και ο ίδιος φαρμακοποιός και 30 χρόνια συνδικαλιστής. Ο Ε.Ο.Φ. πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται και να παρακολουθεί αδιάλειπτα όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα αυτό και να συνεχίζει να ανταποκρίνεται και στο μέλλον επιτυχημένα στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που δημιουργούνται, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές περιβάλλον».

Μιλώντας για τη συμβολή των φαρμακοποιών, ο υπουργός τη χαρακτήρισε σημαντική και καθοριστική για τον τομέα Υγείας της χώρας αλλά και για την εξέλιξη του επιστημονικού κλάδου. «Οι δικές σας υπηρεσίες, η σύνθετη και επίπονη εργασία σας, μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες και το κράτος να βαδίσουν μπροστά, και με όραμα και στρατηγική να φτάσουμε στους επιδιωκόμενους κοινούς στόχους. Γνωρίζουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλαμβάνετε καθημερινά έναν ιδιαίτερα σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο. Ο φαρμακοποιός πολλές φορές γίνεται κοινωνικός λειτουργός και προστάτης της υγείας των πολιτών. Πολλές φορές τα φαρμακεία σας παίζουν και το ρόλο και του κέντρου υγείας. Αναγνωρίζουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε, και στεκόμαστε, από την πλευρά μας, με κατανόηση και θετική διάθεση συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΟ 7Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 «Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να παραβρεθώ στο 7ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας – Θράκης και, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του.

Πρόκειται για διοργάνωση, το μέλλον της οποίας διαφαίνεται ιδιαίτερα λαμπρό. Άλλωστε, η συμμετοχή συνέδρων από ολόκλήρη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, είναι ένα από τα στοιχεία που το καταδεικνύουν.

Αυτή η επιστημονική σας συνάντηση, συμβάλλει τα μέγιστα στη δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών και στην αναβάθμιση του κοινωνικού τους ρόλου.

Σήμερα, η αλματώδης εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και της τεχνολογίας, βοηθούν περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, στην αντιμετώπιση των ασθενειών και της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.

Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις ημέρες η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, αλλά και η κοινοποίηση μελετών και ερευνών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο του κλάδου.

Η προστασία της υγείας αποτελεί πρώτιστη πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Η πολιτεία οφείλει να εγγυάται και να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Έχει την υποχρέωση να διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα που στηρίζουν μία ολοκληρωμένη πολιτική υγείας, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις αρχές της ηθικής και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Σ’ αυτή την προσπάθεια για τη δημόσια υγεία χρειαζόμαστε τη συμβολή, συμβουλή και συνεργασία σας και του πολίτη – καταναλωτή, αλλά και του επιστήμονα – επαγγελματία φαρμακοποιού.
 
Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και νομίζω ότι σ’ αυτό δεν χρειάζεται καμία επιπλέον επιχειρηματολογία, καθόσον όλοι είμαστε σύμφωνοι.
 
Ένας βασικός πυλώνας στην προσπάθεια, για τη συνεχή καταγραφή της δραστικότητας και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, του οποίου ο πρόεδρος, ο κ. Βαγιωνάς, ο οποίος βρίσκεται σήμερα κοντά μας, κατέχει το αντικείμενο πολύ καλά, όντας και ο ίδιος φαρμακοποιός και 30 χρόνια συνδικαλιστής.

Ο Ε.Ο.Φ. πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται και να παρακολουθεί αδιάλειπτα όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα αυτό και να συνεχίζει να ανταποκρίνεται και στο μέλλον επιτυχημένα στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που δημιουργούνται, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές περιβάλλον.

Καθοριστική θα έλεγα και ταυτόχρονα πολύ σημαντική είναι η δική σας συμβολή. Η συμβολή, δηλαδή, όλων των φαρμακοποιών της χώρας. Οι δικές σας υπηρεσίες, η σύνθετη και επίπονη εργασία σας, μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες και το κράτος να βαδίσουν μπροστά, και με όραμα και στρατηγική να φτάσουμε στους επιδιωκόμενους κοινούς στόχους. 

Γνωρίζουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλαμβάνετε καθημερινά έναν ιδιαίτερα σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο. Ο φαρμακοποιός πολλές φορές γίνεται κοινωνικός λειτουργός και προστάτης της υγείας των πολιτών. Πολλές φορές τα φαρμακεία σας παίζουν και το ρόλο και του κέντρου υγείας. Αναγνωρίζουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε, και στεκόμαστε, από την πλευρά μας, με κατανόηση και θετική διάθεση συνεργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, να είστε βέβαιοι ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας προτάσεις, αλλά και τα αποτελέσματα του τριήμερου συνεδρίου, το οποίο εύχομαι να σημειώσει την προσδοκώμενη από όλους μας επιτυχία.

Καλή διαμονή σε σας και ιδιαίτερα στους ξένους συνέδρους, στην πανέμορφη Θράκη μας.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 01/7/2005